Κοινωνία

Πλημμύρισαν σπίτια και καλλιέργειες από την μπόρα

«Μπόρα είναι θα περάσει…». Τραγουδούσε πριν πολλά χρόνια ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι μπόρες και οι καταιγίδες ναι μεν περνούν – όπως κάθε φυσικό φαινόμενο – αλλά πίσω τους αφήνουν, συνήθως κατεστραμμένα σπίτια και καλλιέργειες. Οι «μπόρες» που έπληξαν σήμερα την Αττική και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, άφησαν πίσω τους …αρκετά «συντρίμμια».

Η απουσία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων είτε εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών σήμερα, είτε γιατί θεωρούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αυτού του τόπου …αντιπαραγωγικά και από τους μεγαλοεργαλόβους μη κερδοφόρα.  Τα βουλωμένα φρεάτια εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας ή της αβλεψίας Δήμων και Περιφερειών να τα καθαρίσουν. Τα μπαζωμένα ρέματα. Είναι οι βασικές αιτίες ώστε μετά από κάθε μπόρα ή καταιγίδα να καταστρέφονται σπίτια και μικρές περιουσίες ή ακόμα χειρότερα να θρηνούμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Για να συσκοτιστεί η πραγματικότητα γύρω από την απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, οι υπεύθυνοι συνήθως επικαλούνται τον «κακό καιρό» και τα «υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης»…

Είναι όμως δυνατόν μετά από μια μικρή μπόρα όπως η σημερινή στην Αττική, το κέντρο της Πυροσβεστικής να πάρει «φωτιά»;      

Συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα (κυρίως υπόγεια).

Πλημμύρες σημειώθηκαν επίσης στην Πάτρα, στην Ηλεία, στη Ναύπακτο, στο Μεσολόγγι και στην Πρέβεζα.

Η καταιγίδα που έπληξε την Πάτρα, η οποία συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών και καταστήματα, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 25 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης κατά την διάρκεια της καταιγίδας σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της πόλης.

Στην Ηλεία και στις περιοχές της Βάρδας, της Γαστούνης, των Λεχαινών και της Ανδραβίδας πλημμύρισαν δρόμοι και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο Μεσολόγγι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να κάνουν απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν και γειτονικές κοινότητες. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, όπως επίσης και για κοπές δέντρων.

Μάλιστα στο Μεσολόγγι έχουν σταλεί ενισχύσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ.

Ακόμη στην Αχαΐα, λόγω της κακοκαιρίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 19ο και στο 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας, διότι λόγω της βροχόπτωσης αποκολλήθηκαν βράχοι και έπεσαν στο οδόστρωμα.

Επίσης πλημμύρισαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, στην πεδιάδα της Άρτας από τη δυνατή νεροποντή τα ξημερώματα. Το νερό έχει σκεπάσει γέφυρες, αυλές, γήπεδα και χωράφια κοντά στον Αμβρακικό.

Οι κάτοικοι στην συγκεκριμένη περίπτωση καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στους αρμόδιους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, παρά την πρόβλεψη για έντονα καιρικά δεν έθεσαν σε λειτουργία τις τουρμπίνες του αντλιοστασίου στη Βίγλα, ώστε να παροχετευθούν τα νερά που εγκλωβίζονται στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας.

Προβλήματα καταγράφονται και στην Ναύπακτο, όπου εκεί η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 20 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων.

Αλλά είπαμε «μπόρα είναι να περάσει»… Τώρα αν αφήσει πίσω της και μερικά «σημάδια», στην Ελλάδα έχουμε απάντηση: «Με το θεό θα τα βάλουμε»…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

(Επισκέψεις: 9 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend