Διεθνή

Πέθανε o Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές του κορωνοϊού

Ο Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πέθανε σήμερα εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Πάουελ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως στρατιωτικός, συμμετέχοντας σε πολλές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο (Βιετνάμ, Παναμάς, πρώτος πόλεμος κατά του Ιράκ) φτάνοντας μέχρι και το βαθμό του στρατηγού.

Στις 16 Δεκέμβρη 2000 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζορτζ Μπους και ορκίστηκε στις 20 Γενάρη 2001.

Ως επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας συνέδεσε το όνομά του με τις δύο σημαντικότερες δολοφονικές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα: Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων στις 11/9/2001 και τον δεύτερο πόλεμο κατά του Ιράκ, το 2003.

Μάλιστα για την περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ, στην ιστορία έχει μείνει η περιβόητη ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 5/2/2003, όπου ο Πάουελ παρουσίασε «στοιχεία» για να δικαιολογήσει την στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, στοιχεία που -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- ήταν κατασκευασμένα από τις αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες…

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

(Επισκέψεις: 991 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend