Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Περισσότεροι από 21.600 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Λαός και διασώστες παλεύουν μέρα και νύχτα με τα συντρίμμια

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται μέρα με τη μέρα, την ώρα που οι λαοί της Συρίας και της Τουρκίας δίνουν έναν..

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται μέρα με τη μέρα, την ώρα που οι λαοί της Συρίας και της Τουρκίας δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης μετά τον φονικό σεισμό που τους χτύπησε στις 6 Φλεβάρη. 

Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, οι νεκροί στις δύο χώρες ξεπερνούν τους 21.600. Στην Τουρκία, οι νεκροί έφτασαν τους 18.342, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 74.242, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια, αλλά τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.

Την ίδια ώρα όταν η ζωή αναδύεται από τα συντρίμμια, οι άνθρωποι παίρνουν κουράγιο. Στην Γκαζιαντέπ, ένας έφηβος, ο Αντνάν Μωχάμετ Κορκούτ, ανασύρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από τραυματισμούς, από τα ερείπια κτιρίου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για τις μειούμενες πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες, τέσσερις ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό. 

Στην Αντιγιαμάν, ένα 17χρονο κορίτσι απεγκλωβίστηκε έπειτα από 90 ώρες. Οι διασώστες κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρισκόταν, μετά από 13 ώρες, δημιουργώντας έναν διάδρομο οκτώ μέτρων στα συντρίμμια.

α συνεργεία στην Αντιόχεια κατάφεραν να βγάλουν ένα μικρό κορίτσι και τη μητέρα της ύστερα από 72 ώρες. Ανθρακωρύχος από το Ζονγκουλντάγκ μια επτάχρονη στα ερείπια του σπιτιού της στο Αντιγιαμάν, ενώ τα αδέλφια Φουρκάν και Ντοουγκάν βγήκαν στην επιφάνεια από τα χαλάσματα του σπιτιού τους στη Μαλάτια 82 ώρες μετά. 71 ώρες άντεξε και ο 7χρονος Αχμέτ στο Αντιγιαμάν, ενώ ο 20 ημερών Κερέμ Αϊρτάς βρέθηκε σώος ύστερα από 60 ώρες στο Χατάϊ. Στα χέρια του κρατούσε σφικτά μία τούφα από τα μαλλιά της μαμάς του. Στην Αντιόχεια βρέθηκε και η μικρή Ελένη Ιντιλιζάνογλου, μόλις επτά μηνών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μηχανικού, Εβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, καθηγητή Γεωφυσικής, την οποία μετέδωσε και το «Sol Haber» (διαδικτυακό μέσο του ΚΚ Τουρκίας), με βάση τα χιλιάδες κτίρια που έχουν καταρρεύσει, αλλά και το δεδομένο ότι μεγάλο τους μέρος ήταν πολυώροφα συγκροτήματα κατοικιών, όσοι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια μπορεί να ξεπερνούν τις 215.000.

Εξάλλου, μια σειρά επιστήμονες καταγγέλλουν ότι η άναρχη δόμηση και οι όροι με τους οποίους τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα επέδρασαν καταλυτικά στο μέγεθος της καταστροφής.

Ο Τσενκ Γιαλτιράκ, καθηγητής Γεωλογικής Μηχανικής, αντιδρώντας σε διαπιστώσεις που συνδέουν τον αριθμό των θυμάτων με τα «φυσικά φαινόμενα», δήλωσε: «Σταματήστε τις ανοησίες (…) Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση της φύσης προς εμάς». Επέκρινε δε τους όρους δόμησης ειδικά στις επαρχίες όπου βρίσκονται η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα και η Σμύρνη, σημειώνοντας ότι «αυτές οι πόλεις δεν πρέπει να μεγαλώνουν. Γιατί μεγαλώνουν;» και μιλώντας για «κερδοσκοπική μεταμόρφωση» των αστικών κέντρων…

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: 25 φωτογραφίες που συγκλονίζουν τον πλανήτη -  ΤΑ ΝΕΑ

Μεγαλώνει η λαϊκή αγανάκτηση πάνω στα συντρίμμια

Καθώς περνούν οι ημέρες μεγαλώνει η λαϊκή οργή, καθώς αναδεικνύεται η ανυπαρξία σχεδίου αντισεισμικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστροφών σε μια από τις πλέον σεισμογόνους χώρες της περιοχής.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν, μετά από 4 ημέρες περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριοπούλες, τσάπες και σιδεροπρίονα.

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε», κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14.00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ«Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Συνεχίζονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του λαού της Συρίας

Λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό στις περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές ή έχουν ισοπεδωθεί πλήρως.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 4.000 και πολλαπλασιάζεται διαρκώς, καθώς δυσκολεύονται τα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν αρκετές από τις σεισμόπληκτες περιοχές λόγω καταστροφής των οδικών δικτύων της εμπόλεμης χώρας, αλλά και εξαιτίας των καταστροφικών δυτικών κυρώσεων.

Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ελεγχόμενες από τους αντικυβερνητικούς περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA) ανακοίνωσε ότι εντείνονται οι διεργασίες με τις τουρκικές αρχές για το άνοιγμα και άλλων δύο μεθοριακών περασμάτων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας,.

Στο μεταξύ, καταφθάνουν κυρίως από αραβικές χώρες οι πρώτες μεγάλες αποστολές ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, σκηνών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν και χτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από το Ιράν, τα ΗΑΕ, το Ομάν, ενώ χτες και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως δημιουργεί αερογέφυρα για τη διευκόλυνση της αποστολής βοήθειας προς τη Συρία.

Συνεργεία εντοπισμού επιζώντων και διάσωσης έχουν καταφθάσει από το Ιράν, την Κίνα, τη Ρωσία, ενώ χτες αναχώρησαν από την Ιορδανία δύο ομάδες 73 Παλαιστίνιων γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών με σκοπό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς Συρίας και Τουρκίας.

Παρακάμπτουν την κυβέρνηση Άσαντ

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει έκτακτη βοήθεια στον συριακό πληθυσμό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ όχι σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, αλλά «σε διασύνδεση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς». Ο Φρανσουά Ντελμά, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι η εξέλιξη δεν αλλάζει την «πολιτική προσέγγιση» της Γαλλίας απέναντι στο καθεστώς.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει κατά 26 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παράσχει στη Συρία. Σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στη Βηρυτό αναφέρεται ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ιδίως στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν χιλιάδες Σύροι και δεν ελέγχονται από τον συριακό στρατό. «Η Γερμανία μπορεί να βασιστεί στους στενούς δεσμούς της με διεθνείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική Συρία, καθώς ήδη παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα και η Βρετανία ανακοίνωσε «πρόσθετη βοήθεια» για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ίδια περιοχή, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στη ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» που ίδρυσε Βρετανός πράκτορας για να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας και διάσωσης».

Κίνδυνος χολέρας

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι μια δεύτερη ανθρωπιστική καταστροφή θα χτυπήσει, εκτός εάν οι επιζώντες έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο, φαγητό, νερό και φάρμακα «πολύ γρήγορα». Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι οι κοινότητες στη Συρία εξαρτώνται από τις δεξαμενές νερού, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που έπεσαν. Τόνισε ότι οι δεξαμενές πρέπει να αντικατασταθούν, διαφορετικά η χώρα θα αντιμετωπίσει κρούσματα χολέρας – κάτι που όπως είπε ήταν ήδη ζήτημα πριν από τον σεισμό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις