Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Pegasus»: Νέες αποκαλύψεις γύρω από το παγκόσμιο σκάνδαλο κατασκοπείας

Νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν καθημερινά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που συμμετείχαν στις έρευνες για τις δραστηριότητες της ισραηλινής εταιρείας «NSO Group»..

Νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν καθημερινά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που συμμετείχαν στις έρευνες για τις δραστηριότητες της ισραηλινής εταιρείας «NSO Group» και το λογισμικό «Pegasus» που έχει αναπτύξει, με το οποίο οι πελάτες της αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των «στόχων» τους.

Μετά την αποκάλυψη που έγινε την Τρίτη, ότι δηλαδή ανάμεσα στους «στόχους» των κρατών – πελατών της εταιρείας εντοπίστηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως και στελέχη της κυβέρνησής του, η «Washington Post» αποκάλυψε 13 ακόμα ονόματα. Δύο από αυτούς είναι εν ενεργεία Πρόεδροι κρατών, 3 εν ενεργεία πρωθυπουργοί, 7 τέως πρωθυπουργοί και ένας βασιλιάς.

Η έρευνα έγινε με βάση μια λίστα 50.000 αριθμών τηλεφώνων που θεωρείται πως αποτελούν ή αποτέλεσαν «στόχους» των πελατών της NSO. Από αυτά, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα από 1.000 άτομα που εκτείνονται σε περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, 85 μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφοι και περισσότεροι από 600 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Πέρα από τον Εμ. Μακρόν, στη λίστα εντοπίστηκαν οι εν ενεργεία Πρόεδροι του Ιράκ Μπαράμ Σαλίχ και της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, οι σημερινοί πρωθυπουργοί του Πακιστάν Ιμράν Χαν, της Αιγύπτου Μοσταφά Μαντμπούλι και του Μαρόκου Σαάντ-Εντντίν Ελ Οθμάνι.

Οσον αφορά τους 7 πρώην πρωθυπουργούς (Σαρλ Μισέλ του Βελγίου, Αχμέντ Ομπέιντ μπιν Νταγκρ της Υεμένης, Σαάντ Χαρίρι του Λιβάνου, Ρουχακάνα Ρουγκούντα της Ουγκάντα, Εντουάρ Φιλίπ της Γαλλίας, Μπακιτσάν Σαγκιντάγιεφ του Καζακστάν και Νουρεντίν Μπεντούι της Αλγερίας), σύμφωνα με την «Washington Post» τα στοιχεία του καταλόγου υποδεικνύουν πως τέθηκαν υπό παρακολούθηση όσο βρίσκονταν ακόμα στην εξουσία.

Τέλος, στη λίστα εντοπίστηκε και αριθμός τηλεφώνου που ανήκει στον βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα με την επωνυμία «Pegasus Project» κάλεσαν τους αριθμούς αυτούς, ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που απάντησαν.

Η ισραηλινή εταιρεία υποστηρίζει πως το «Pegasus» προορίζεται για χρήση μόνο για την επιτήρηση τρομοκρατών και μεγάλων εγκληματιών. Σε επιστολές της, η NSO υποστήριξε πως «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον τρία ονόματα στην έρευνά σας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ και ο (Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, δεν είναι και δεν έχουν ποτέ υπάρξει στόχοι ή έχουν επιλεγεί ως στόχοι πελατών του Ομίλου NSO», ενώ σε ακόλουθη επιστολή πρόσθεσαν πως «όλοι οι αξιωματούχοι της γαλλικής και βελγικής κυβέρνησης ή διπλωμάτες που αναφέρονται στον κατάλογο, δεν είναι και δεν υπήρξαν ποτέ στόχοι του “Pegasus”».

Οι ερευνητές δεν απέκτησαν πρόσβαση στα παραπάνω τηλέφωνα, αλλά από τις έρευνες που πραγματοποίησαν σε 67 συσκευές της λίστας, αποδείχθηκε πως 23 «μολύνθηκαν» από το «Pegasus», 14 έδειξαν σημάδια απόπειρας διείσδυσης, ε:νώ για τις υπόλοιπες 30 συσκευές οι εξετάσεις ήταν ασαφείς.

«Διεθνή Ασπίδα Κυβερνοασφάλειας» ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, στο φόντο των νέων αποκαλύψεων για τη δραστηριότητα της ισραηλινής NSO, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, άδραξε την αφορμή… για να βγει «από πάνω», σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που «τρέχουν» γύρω από τα ζητήματα της «κυβερνοασφάλειας».

Πρότεινε συγκεκριμένα τη συγκρότηση ενός διεθνούς δικτύου «κυβερνοασφάλειας» για την αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών από ομάδες χάκερς ή τις μυστικές υπηρεσίες ανταγωνιστικών χωρών.

«Το Ισραήλ ανοίγεται και ανακοινώνει τη συγκρότηση της “Διεθνούς Ασπίδας Κυβερνοασφάλειας”», ανέφερε χτες ο Μπένετ.

Πρόσθεσε πως το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια με δεκάδες χώρες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και πως το σχέδιό του αναβαθμίζει αυτές τις σχέσεις σε «ένα νέο, προηγμένο επίπεδο», με πρότυπο το ισραηλινό δίκτυο κυβερνοασφάλειας που είναι γνωστό ως «Cybernet».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μπένετ κατά το παρελθόν ήταν διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας. Το 1999 είχε συνδημιουργήσει την αμερικανική εταιρεία «Cyota», που πουλήθηκε το 2005 έναντι 145 εκατ. δολαρίων, και στη συνέχεια ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Soluto», μίας ισραηλινής εταιρείας πληροφορικής που προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud) και πωλήθηκε και αυτή το 2013 έναντι 130 εκατ. δολαρίων.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Σχετικά θέματα

Απόψεις