Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επίσημοι θεατές και ανοιγμένα παιδικά κεφάλια

Είναι ορισμένες φορές που, όσο και αν κυριαρχεί η οργή, δυσκολεύεσαι να γράψεις τρεις συγκεκριμένες λέξεις στη σειρά: Ανοιγμένα παιδικά..

Είναι ορισμένες φορές που, όσο και αν κυριαρχεί η οργή, δυσκολεύεσαι να γράψεις τρεις συγκεκριμένες λέξεις στη σειρά: Ανοιγμένα παιδικά κεφάλια. Είναι δύσκολο να το γράψεις, είναι ακόμα πιο άγριο να το βλέπεις σε φωτογραφία, είναι – σίγουρα – ασύγκριτα χειρότερο να το ζεις δίπλα σου. Δεν μπορούμε, καν, να συνειδητοποιήσουμε πώς νιώθουν οι άνθρωποι που βλέπουν το παιδί τους, που λίγες ώρες πριν έπαιζε, να είναι, τώρα πια, κομμάτια.

Τις προηγούμενες μέρες, οι περισσότεροι, αηδιάσαμε με τα ανθρωποειδή που άραζαν αναπαυτικά και παρακολουθούσαν τις βόμβες να πέφτουν στη Γάζα. Είναι ορισμένοι Ισραηλινοί, που έχουν ξεπεράσει τη σύνδεση τους  με τον άνθρωπο, και πανηγυρίζουν όταν η βόμβα σκάει, απέναντι, στην Παλαιστίνη.

Δεν είναι θέμα πιθανοτήτων

Μη γελιόμαστε, δεν ζητωκραύγαζουν για την «πετυχημένη» βολή του ισραηλινού στρατού, χαίρονται γιατί έχουν την ελπίδα πως η βόμβα θα βρει το στόχο της.  Ξέρουν πως ο στρατός της χώρας τους έχει «πετύχει» πολλά παιδιά της Παλαιστίνης. Ξέρουν πως αυτή η βόμβα μπορεί  ν’ ανοίξει το κεφάλι ενός παιδιού, σε μια γειτονιά, στην παραλία, μέσα στο σπίτι του. Δεν είναι θέμα πιθανοτήτων. Τα δράματα τα έζησαν οι Παλαιστίνιοι και στην παραλία και στις γειτονιές και στα σπίτια. Τα ζούνε ακόμα, μπορεί και τώρα.

300 νεκροί, 350 νεκροί, 400 νεκροί, 500 νεκροί και ο αριθμός αυξάνεται.1000 τραυματίες, 2000, 3000 τραυματίες κι ο κατάλογος μεγαλώνει. Δεκάδες και δεκάδες παιδιά δολοφονούνται. Δεν είναι αριθμητική. Δεν είναι στατιστική. Είναι ανθρώπινες ζωές. Δεν φτάνει ο πόνος και η οργή. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως εάν κάποιος δεν νιώθει πόνο και οργή,τότε πρέπει να ψαχτεί ή να επιδιώξει έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να προσθέσει επιχειρήματα για την καταδίκη της βίας «απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Γάζα

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»

Θα το πούμε ανοιχτά: Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι κι αυτοί θεατές μαζικών δολοφονιών Παλαιστινίων. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους (ελπίζουμε λίγους) Ισραηλινούς που απολαμβάνουν, με θέα, τις βόμβες να πέφτουν στην Παλαιστίνη. Υπερβολικό; Καθόλου. Είναι χειρότεροι κι ας μην βγάζουν έξω έναν καναπέ, για απολαύσουν το θέαμα.

Είναι χειρότεροι, διότι έχουν πολιτικές θέσεις κι ευθύνες. Είναι πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί και στελέχη κρατικών μηχανισμών. Όταν τηρούν «ίσες αποστάσεις» σε μια γενοκτονία όπως αυτή στην Παλαιστίνη , τότε, ναι, είναι ίδιοι και με τους ανθρώπους που δίνουν τις εντολές για τον βομβαρδισμό. «Απλά», αυτοί, οι επίσημοι θεατές μαζικών δολοφονιών, είναι εκπαιδευμένοι. Δεν ζητωκραυγάζουν, είναι ψύχραιμοι, καλούν να σταματήσει η βία «απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Απαιτούν αυτοσυγκράτηση απ’ τους«εμπλεκόμενους». Όλοι είναι «εμπλεκόμενοι»! Όλοι έχουν την ίδια ευθύνη, τα παιδιά στην Παλαιστίνη, οι Παλαιστίνιοι που χρόνια αγωνίζονται για το χώμα που ζουν και ο υπερσύγχρονος ισραηλινός στρατός με τους συμμάχους του από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» είναι αυτοί που φτιάχνουν τύπους ανθρώπων, όπως οι Ισραηλινοί που παρακολουθούν, χωρίς ντροπή, τις μαζικές δολοφονίες.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» ξέρουν. Έχουν όλα τα δεδομένα για να μην πούνε την αγαπημένη τους φράση.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» είναι εκπαιδευμένοι να βλέπουν μαζικές δολοφονίες και ανοιγμένα παιδικά κεφάλια: Στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» δεν αντιδρούν για λόγους πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» θεωρούν σημαντικότερο να συνεχίσουν να υπηρετούν τις συμμαχίες της χώρας τους με το Ισραήλ από την ξεκάθαρη καταδίκη της γενοκτονίας.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» είναι εντολοδόχοι των αμερικανικών και ευρωενωσιακών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» είναι επαγγελματίες πολιτικοί και δεν ρισκάρουν την καριέρα τους για …λίγες εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Άξιοι!

Από τις θέσεις των επισήμων

Και κάτι τελευταίο: Οι Ισραηλινοί που παρακολουθούν τη σφαγή των Παλαιστινίων κάθονται στην καρέκλα ή τον καναπέ τους.Οι κύριοι «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» έχουν επιλέξει τις θέσεις των επισήμων και – ως συνήθως – δεν πληρώνουν και εισιτήριο…

Υ.Γ: Στην αρχή γράφτηκε πως είναι άγριο να αντικρίζεις τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τη βαρβαρότητα. Ναι, είναι άγριο, αλλά είναι ακόμα πιο άγριο να μην αντιδρούμε στη βαρβαρότητα. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Ημεροδρόμος σε θέμα με τίτλο «Αυτά είναι τα θύματα του πολέμου στη Γάζα» παραπέμπει σε φωτογραφικό υλικό των αποτελεσμάτων της βαρβαρότητας και σημειώνει: «Είναι ίσως σκληρή αυτή η προσέγγιση, όμως ίσως είναι και η μόνη πιθανότητα εξέγερσης του ανθρώπου κατά της  φρίκης που εξαπλώνεται ολοένα και πιο γρήγορα σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Ας συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα στη Γάζα με όποιον τρόπο γίνεται. Ας δηλώσουμε μαζικά κι έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης.  Ίσως μας βοηθήσει να καταλάβουμε την (αντικειμενική) πραγματικότητα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απόψεις