Διαβάσαμε πρόσφατα στις εφημερίδες (συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Goal») ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παραχωρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και του περιβάλλοντος χώρου (300 στρεμμάτων) στους αδελφούς Αγγελόπουλους, ιδιοκτήτες της ΚΑΕ (μπάσκετ) Ολυμπιακός.

Μετά την παραχώρηση του γηπέδου Καραϊσκάκη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός (Σ. Κόκκαλης, Β. Μαρινάκης), και την παραχώρηση δημόσιων χώρων (αλλά και ζεστού δημόσιου χρήματος) για τα γήπεδα των ΠΑΕ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού (Δ. Μελισσανίδης, Γ. Αλαφούζος), η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει δημόσια περιουσία στους «δυσπραγούντες» μεγαλοεπιχειρηματίες.

Έτσι με το δώρο που ετοιμάζει για τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, η κυβέρνηση αποδεικνύει το μέγεθος της… κοινωνικής ευαισθησίας της , αφού δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.

Πιθανότατα θα έχουμε και συνέχεια, αφού ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός (Δ. Γιαννακόπουλος), έχει εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον για το κλειστό του ΟΑΚΑ…

Βεβαίως γνωρίζουν όλοι ότι ο όρος «παραχώρηση», που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, κρύβει την πραγματικότητα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για «εκχώρηση», που ανοίγει στους επιχειρηματίες νέα πεδία άσκησης των δραστηριοτήτων τους, με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Αναφερόμαστε στο ξεπούλημα των δημόσιων αθλητικών υποδομών, όχι μόνο για την αυτονόητη οικονομική τους αξία, που περνάει στα χέρια των ιδιωτών, αλλά και γιατί η συστηματική ιδιωτικοποίηση των δημόσιων γηπέδων, σταδίων, άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, στερεί από τον ελληνικό λαό, που χρυσοπλήρωσε την κατασκευή τους, και ειδικά από τη νεολαία, τους απαραίτητους χώρους για άθληση χωρίς περιορισμούς.

Αξίζει τον κόπο όμως να πούμε δυο λόγια και για την ιστορία του ΣΕΦ, που μοιάζει τόσο πολύ με τις ιστορίες δεκάδων άλλων δημόσιων έργων, που στοίχισαν «ο κούκος αηδόνι» στον ελληνικό λαό και έδωσαν την ευκαιρία στους εργολάβους να κάνουν πάρτι και κάποιους δημόσιους παράγοντες να πλουτίσουν απ΄ τις μίζες.

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θεμελιώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και ολοκληρώθηκε το 1985, ενόψει των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Κλειστού Στίβου εκείνης της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, το κόστος θεμελίωσης του σταδίου έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών, ποσό που δικαιολογήθηκε με τις τεχνικές δυσκολίες εξαιτίας του γεγονότος ότι το στάδιο χτίστηκε ουσιαστικά πάνω στη θάλασσα…

Το τελικό κόστος κατασκευής του ΣΕΦ έφτασε στα 6 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχέδιο για τη διαμόρφωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων. Ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το κόστος του συγκεκριμένου έργου θα ήταν 188 εκατομμύρια δραχμές, όμως στον τελικό λογαριασμό το ποσό έφτασε στα 736 εκατομμύρια δραχμές!

(Επισκέψεις: 25 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend