Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παρακολουθήσεις: Κατέθεσε ο Τέλλογλου – Παρέμειναν τα ερωτήματα

Εντύπωση προκαλεί πως η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις διαρροές της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις (και όχι απευθείας για..

Εντύπωση προκαλεί πως η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις διαρροές της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις (και όχι απευθείας για τις παρακολουθήσεις) ξεκίνησε από τον δημοσιογράφο Τ. Τέλλογλου. 
 
Χαρακτηριστικό είναι πως από χθες, πριν την κατάθεση του, υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως κλήθηκε για μια ανάρτηση του, λίγες πριν, όπου άνοιξε θέμα παρακολούθησης Μητσοτάκη το 2018.  Στην επίμαχη ανάρτηση του ο κ. Τέλλογλου (6/8/2022) έγραφε: «Ο ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με τη σύζυγο ή την κόρη του, κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες» (https://twitter.com/telloglou/status/1555777747812769792).
 
Σε δηλώσεις του, σήμερα, μετά την κατάθεση του στον Άρειο Πάγο, στο ερώτημα δημοσιογράφου «εάν παρακολουθήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αυτό το κακόβουλο λογισμικό», απάντησε: «Όχι, δεν έχω κάνει αυτή την καταγγελία. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017» ανέφερε.
 
Σε άλλο ερώτημα, για το εάν του ζητήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, αφού στην ανάρτηση μιλούσε για κάποιον «ιδιώτη», είπε: «Μου ζητήθηκε να κατονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Είπα ότι αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών. Είναι γνωστό ποιοι είναι αυτοί οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα. Πότε αλλάξαν κτλ.  Και είναι γνωστό ότι μεταξύ της εταιρείας Intellexa και κάποιας εταιρείας που παίζει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας  υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους».

Ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015 (…) και άρα «μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό» ενώ είπε επίσης πως δεν μπορεί να ξέρει εάν τελικά αγοράστηκαν λογισμικά παρακολούθησης ή υπηρεσίες από ιδιώτες. «Δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί το Predator αλλά το Pegasus που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης» πρόσθεσε. Για τις υποκλοπές Κουκάκη – Ανδρουλάκη, μίλησε για «συνδυασμό νόμιμης συνακρόσασης και εισαγωγής παράνομου λογισμικού».

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού. Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Διαβάστε σχετικά: Ψάχνουν «ζυγαριά»; – του Γεράσιμου Χολέβα. Ο χρόνος που ανοίγει (μέσω δημοσιευμάτων που έχουν στοιχεία «διαρροών») ζήτημα έρευνας του Αρείου Πάγκου, για το ενδεχόμενο παρακολούθησης του Μητσοτάκη το 2018, έχει την αξία του. Εάν προχωρήσει η διαδικασία για παρακολούθηση του Μητσοτάκη, είναι φανερό πως η μπάλα – για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις υποκλοπές – θα πάει στην εξέδρα, διότι «εξισορροπούνται» τα πράγματα και το «επιχείρημα» είναι «απλό»: Η ΕΥΠ πάντα παρακολουθούσε και… όλα καλά. «Των πρακτόρων η σχολή», άλλωστε, είναι «άριστη» πολύ…

Απόψεις