Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παρακολουθήσεις: Απαράδεκτη πρακτική από τη ΝΔ για τη συγκάλυψη του σκανδάλου

Νυν και πρώην υπουργοί ζήτησε να κληθούν το ΚΚΕ που καταψήφισε την πρόταση της ΝΔ

Ορατή έγινε ξανά η προσπάθεια από τη ΝΔ για συγκάλυψη των υποθέσεων των υποκλοπών-παρακολουθήσεων που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά με σβηστά ξανά τα φώτα της δημοσιότητας.

Την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος. Τόνισε:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Σε αυτό το έδαφος κινούνται και οι απαράδεκτες απειλές της κ. Μπακογιάννη. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το κλίμα απειλών και εκφοβισμού.

Το ΚΚΕ αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια αντιπάλεψε και θα αντιπαλεύει καθημερινά. Είναι φανερό ότι καταψηφίσαμε την πρόταση πλειοψηφίας (από τη ΝΔ) για το ποιοι μάρτυρες θα εξεταστούν. Δεν θα διευκολύνουμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συγκάλυψη.

Αντίθετα θα επαναφέρουμε με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις μας για τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, για την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων, για την αποκάλυψη του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και τη δράση των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης».

Στη σημερινή συνεδρίαση η ΝΔ, που έχει την πλειοψηφία, δεν δέχθηκε να κληθούν στην Εξεταστική ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ πρότεινε να καταθέσουν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας, Ιωάννης Ρουμπάτης, Παναγιώτης Κοντολέων και ο τωρινός διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος ΑΔΑΕ, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών KRIKEL και INTELLEXA, καθώς και στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν και τα δύο κόμματα όταν απορρίφθηκε το αίτημα για κλήση του πρωθυπουργού και υπουργών.

 

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λίστα μαρτύρων 

 

Το ΚΚΕ συμφώνησε με την ουσία της αντίστοιχης πρότασης, που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και επιπλέον ζήτησε να κληθούν οι κάτωθι:

Από τα πολιτικά πρόσωπα οι:

– Κοντονής Σταύρος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

– Καλογήρου Μιχάλης, υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

– Τσιάρας Κωνσταντίνος, υπουργός Δικαιοσύνης

– Κατρούγκαλος Γιώργος

Από την ΑΔΑΕ

– Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της Αρχής

– Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ (2015-19)

Επίσης, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις αντίστοιχες Ομάδες Ελέγχου που συγκρότησε η ΑΔΑΕ. Οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς. Οι υπεύθυνοι Ασφάλειας και Απορρήτων των παρόχων τηλεφωνίας. Οι υπεύθυνοι της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αρχές και πάροχοι από τις χώρες: Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και ΗΠΑ για το θέμα του email που στάλθηκε μέσω «σκοτεινού διαδικτύου».

 

Καταστροφή υλικού στην ΕΥΠ;

 

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρεται ότι τα αρχεία των καταγραφών από τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη δεν υπάρχουν πλέον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματικοί της ΕΥΠ ανέφεραν ότι η καταστροφή όλων των φακέλων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη την περίοδο 2020-2021 έγινε εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της απόκτησης νέου πιο σύγχρονου. Και συμπληρώνεται ότι τα αρχεία της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για τεχνικούς λόγους αν και υπάρχει πρόβλεψη να διατηρούνται για δυο χρόνια.

Ο Ν. Ανδρουλάκης με αίτησή του στην ΑΔΑΕ ζήτησε τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησής του, την εντολή για την άρση του απορρήτου του και όλη τη σχετική αλληλογραφία.

«Δεν γνωρίζω για καταστροφές, γνωρίζουν οι αρμόδιοι» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις