Διεθνή

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Λίγες ημέρες μετά την καταγγελία για διαφθορά εναντίον του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς (PVP) και μερικών από τους στενότερους υπαλλήλους του, ο Κουρτς ανακοίνωσε την – προσωρινή -παραιτηση του, απευθύνοντας τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες.

Θα τον διαδεχθεί στην Καγκελαρία ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg (PVP). Ο ίδιος ο Κουρτς παραμένει προεδρος της ΚΟ στο κοινοβούλιο. Και δηλώνει: “Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι λάθος”.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ανακριτικές αρχές, μερικές ημέρες πριν έκαναν έρευνα στην έδρα του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού κόμματος (ÖVP) καθώς επίσης στην καγκελαρία και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα της Βιέννης «Die Presse», η έρευνα αφορούσε μεταξύ άλλων στο άμεσο περιβάλλον του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες σε βάρος του Κουρτς είναι για την περίοδο μεταξύ του 2016 και του 2018, και αφορούν «πόρους του υπουργείου Εξωτερικών  που χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Κουρτς σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες στον τομέα της επικοινωνίας Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016.  Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο “Project Ballhausplatz”, από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Βιέννης όπου βρίσκεται η καγκελαρία.

Ο 35χρονος καγκελάριος, ως τώρα χαρακτήριζε τις κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς χωρίς όμως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

 

(Επισκέψεις: 840 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend