Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας καταγγέλλοντας την εκεχειρία στη Γάζα

Την παραίτηση του, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Ο Λίμπερμαν διαφώνησε με την εκεχειρία και εκτός από την παραίτηση του απέσυρε και το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πλέον ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μένει με με ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή.

Ο υπερεθνικιστής,  υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου κατήγγειλε τη συμφωνία ως «παράδοση στην τρομοκρατία» και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Το κράτος αγοράζει βραχυπρόθεσμη ησυχία με τίμημα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο Λίμπερμαν. Ο πρώην ακροδεξιός υπουργός, με δηλώσεις τους στο παρελθόν είχε ζητήσει να παρασημοφορηθεί Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής που δολοφόνησε Παλαιστίνιο διαδηλωτή. 

Λίγη ώρα πριν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας απέναντι στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από μέλη της κυβέρνησής του. Η αποχώρηση Λίμπερμαν δεν σημαίνει ότι θα τερματιστεί η σκληρή και δολοφονική πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους. Η εκεχειρία αποτελεί μια κίνηση τακτικής του Ισραήλ απέναντι στις διεθνείς πιέσεις και τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.  

Σε αυτή ακριβώς τη λογική, ο Νετανιάχου δήλωσε:«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το κοινό δεν μπορεί πάντα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων ουσιαστικών για την ασφάλεια της χώρας και σε υπολογισμούς που πρέπει να παραμείνουν μυστικοί από τον εχθρό… Οι εχθροί μας, μάς παρακάλεσαν να δεχθούμε εκεχειρία και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιον λόγο το έκαναν».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, την παραίτηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, η Χαμάς που ελέγχει το θύλακα της Γάζας, την παρουσίασε σαν «μια πολιτική νίκη για τη Γάζα, η οποία κατάφερε, με την αντίστασή της, να κλονίσει την πολιτική σκηνή».

 

(Επισκέψεις: 119 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend