Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανυγειονομικές κινητοποιήσεις αύριο 20 Οκτώβρη — «Για να έχει ο λαός μας την υγεία που του αξίζει στον 21ο αιώνα»

Στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια -- Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αύριο για την Υγεία του λαού, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας

Ηχηρό μήνυμα πάλης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενάντια στον διαχρονικό εγκληματικό σχεδιασμό έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, της υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, της επίθεσης στα δικαιώματά τους, ετοιμάζονται να στείλουν με τις αυριανές κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί.

Με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, των Ενώσεων και των σωματείων τους σε κάθε νοσοκομείο, προχωρούν σε στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη μάχη, της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

 

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

 

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα πορευτούν μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και τα σωματεία των υγειονομικών καλούν σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πύλη του Ιπποκράτειου. Παράλληλα η ΕΝΙΘ καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς στη Γενική της Συνέλευση, 1η Νοέμβρη στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου στη 1.30 μ.μ., και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης:

 • στα Γιάννενα, στις 11.30 π.μ. στην Περιφέρεια, 
 • στο Ηράκλειο, στις 12 μ. στην πλατεία Λιονταριών,
 • στην Ικαρία, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγ. Κηρύκου
 • στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου
 • στην Κέρκυρα, στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο, στη Λάρισα, στις 12μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου,
 • στη Λευκάδα, στη 1 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου του νησιού,
 • στην Πρέβεζα, στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου,
 • στη Σάμο, στις 1ο π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου 
 • στη Σύρο, στις 11 π.μ., στο νοσοκομείο Ερμούπολης
 • στη Χαλκίδα στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου,
 • στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου και στις 6 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά,
 • στη Χίο, στις 6.30 μ.μ., θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία από το νοσοκομείο προς την πλατεία Βουνακίου. 

Στο επίκεντρο της μάχης που δίνουν οι υγειονομικοί, μετά από σχεδόν τρία χρόνια αναμέτρησης με την πανδημία που έφεραν στην επιφάνεια τα εγκληματικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές, βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Σχέδια που προβλέπουν συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και τμήματα με βάση το «κόστος λειτουργίας», γενικευμένη εργολαβοποίηση υπηρεσιών, ΣΔΙΤ και άλλες πλευρές ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, κατά τα πρότυπα των «δημόσιων νοσοκομείων ΑΕ» που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. στη Σαντορίνη. Μάλιστα, όπως αναδεικνύουν σωματεία που καλούν αύριο στην κινητοποίηση, για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ αξιοποιούνται «δωρεές» Ιδρυμάτων, όπως του Νιάρχου (π.χ. στα Νοσοκομεία Κομοτηνής, Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης και Σπάρτης), που οι «όροι» τους περιλαμβάνουν ακριβώς την υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδιασμού για την επιχειρηματική λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, τις οποίες θυμίζουν τα σωματεία, ότι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι «ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας», καθώς και της αναπληρώτριας υπουργού, ότι δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία, οπότε θα τους φτιάξει μετά τη συγχώνευσή τους.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και ο νόμος για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οποίος προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών. Αλλά και οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση φτηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του «νοσοκομείου – επιχείρηση». Επίσης, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που αποτελεί οδοστρωτήρα για τα δικαιώματα των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και των ασθενών. Ανάμεσα σε άλλα μονιμοποιεί τα μπαλώματα αντί μόνιμων προσλήψεων, καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, εκχωρεί διακομιδές του ΕΚΑΒ (τις δευτερογενείς) αποκλειστικά στους ιδιώτες κ.ο.κ.

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και διεκδικούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.

Θυμίζοντας δε την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε δίκη για παράβαση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

 

Η ΟΓΕ στηρίζει την κινητοποίηση των υγειονομικών

 

Την κινητοποίηση των υγειονομικών στηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν τα σωματεία. Το ραντεβού της ΟΓΕ θα είναι στην πλατεία Κοραή στις 9.30 π.μ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων γυναικών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που έχουν χτυπήσει κόκκινο, εξαιτίας της συστηματικής υποβάθμισης του ΕΣΥ από την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο αγώνας τους αφορά όλες τις γυναίκες του μόχθου και τις οικογένειές μας, αφορά την υγεία και τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Μαζί διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.

Δεν ανεχόμαστε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως “κόστος” για το κράτος και ως “όφελος” για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. 

Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει νέο νομοσχέδιο που μετατραπεί ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και θα μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρυσοπληρώνουμε  εξετάσεις και επεμβάσεις.

Η νίκη των εργαζομένων στο Παίδων “Αγία Σοφία”, οι οποίοι με τις μαχητικές μαζικές κινητοποιήσεις τους κατόρθωσαν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, μας γεμίζει αισιοδοξία και επιβεβαιώνει τη δύναμη του αγώνα και της αλληλεγγύης.

Διεκδικούμε συλλογικά και μαχητικά την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, γιατί η υγεία και η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας είναι πολύτιμες!

Παλεύουμε για ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας για όλες και όλους».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα