Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανδημία: Έσπρωξε στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους …αλλά στην αντίπερα όχθη ο πλούτος γιγαντώθηκε

H Ντίπαλι Ρόι δεν είχε να φάει. Η ίδια και ο σύζυγός της, Πράντιπ Ρόι, εργάζονταν σε μία βιοτεχνία ρούχων..

H Ντίπαλι Ρόι δεν είχε να φάει. Η ίδια και ο σύζυγός της, Πράντιπ Ρόι, εργάζονταν σε μία βιοτεχνία ρούχων στο Μπαγκλαντές, που προέβη σε μαζικές απολύσεις όταν ξέσπασε η πανδημία της Covid-19. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα Ντάκα και να επιστρέψουν στην επαρχία για να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» υπολογίζει ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο διολίσθησαν στη φτώχεια το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ζώντας με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Για πρώτη φορά σε περίοδο 20 ετών το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε, αντί να μειωθεί. Ελάχιστη πρόοδο είχαμε έκτοτε. Η προκληθείσα από την Covid-19 φτώχεια εξακολουθεί να πλήττει 97 εκατομμύρια ανθρώπους και το 2021, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Πακόσμιας Τράπεζας. Εκτιμούν ωστόσο ότι το 2022 ο αριθμός θα μειωθεί.

«Μετα βίας βρήκαμε χρήματα να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, στην επαρχία» λέει στο CNN η Ντίπαλι Ρόι. Εκεί προσπάθησαν να πάρουν ένα μικρό δάνειο για να ανοίξουν τη δική τους μικρή επιχείρηση. Αλλά στην αρχή κανείς δεν μπορούσε να βοηθήσει. Οι τοπικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ζητούσαν ενέχυρο- και εκείνοι δεν είχαν τίποτα να υποθηκεύσουν. Στη συνέχεια ο Πράντιπ Ρόι προσπάθησε να βρει δουλειά στον αγροτικό τομέα. Αλλά τον απέρριψαν ως «άνθρωπο της Ντάκα», που δεν θα μπορούσε να αντέξει τις σκληρές καιρικές συνθήκες.

«Το φαγητό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα» λέει η 20χρονη Ντίπαλι Ρόι, η οποία ήταν έγγυος τότε και μπορούσε να βρει μόλις ένα γεύμα την ημέρα σε δημόσια προγράμματα δωρεάν σίτισης. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Περιμέναμε απλώς να μας δώσει κάποιος λίγο φαγητό» εξηγεί.

Η Καρολίνα Σάντσεζ Παράμο, διευθύντρια φτώχειας και ισότητας στην Παγκόσμια Τράπεζα, παρομοιάζει την πανδημία με μία φυσική καταστροφή, που εξαπλώθηκε ταχύτατα με επίκεντρο την Ανατολική Ασία. «Γνωρίζαμε ότι το τσουνάμι έρχεται» λέει στο CNN. «Το ερώτημα δεν ήταν εάν το οικονομικό σοκ θα φτάσει σε όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά το πότε» σημειώνει.

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι

Την ίδια ώρα οι δισεκατομμυριούχοι έζησαν πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση στον πλούτο, που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το World Inequality Lab. Και ενώ οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι χρειάστηκα μόνο 9 μήνες για να καλύψουν τις όποιες απώλειες είχαν στην έναρξη της πανδημίας, θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από 10 χρόνια για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος οι φτωχότεροι του πλανήτη, όπως έδειξε έρευνα της Oxfam.

Οι οικονομικές ανισότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες και με τις ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covis-19. Tην ώρα που στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι κυβερνήσεις «τρέχουν» για να προωθήσουν την τρίτη, ενισχυτική δόση, σε κάποιες χώρες δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ούτε το 10% του πληθυσμού.

Επίσης σύμφωνα με Έκθεση για την Παγκόσμια Ανισότητα που αποτελεί προϊόν ενός δικτύου κοινωνικών επιστημόνων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα εκτιμά ότι οι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν φέτος συνολικά το 3,5% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών, καταγράφοντας άνοδο από το 2% που κατείχαν όταν άρχισε η πανδημία στις αρχές του 2020…

Για παράδειγμα, ο ετήσιος παγκόσμιος κατάλογος του «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνει έναν κατάλογο με 2.755 άτομα που έχουν συνολικό πλούτο 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο από τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν πέρυσι.

Η νέα έκθεση δείχνει πως μια ευρύτερη ομάδα 520.000 ενηλίκων, που αποτελούν το κορυφαίο πλουσιότερο 0,0073% του παγκόσμιου πληθυσμού είδαν το συνολικό μερίδιό τους στον παγκόσμιο πλούτο να φθάνει το 11% φέτος, από 10% που ήταν πέρυσι…

Οι οικονομικές ανισότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες και με τις ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covis-19. Tην ώρα που στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι κυβερνήσεις «τρέχουν» για να προωθήσουν την τρίτη, ενισχυτική δόση, σε κάποιες χώρες δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ούτε το 10% του πληθυσμού…

 
 

Σχετικά θέματα