Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παμπειραϊκή απεργία την Τρίτη 25 Οκτώβρη – ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες στους δρόμους του αγώνα

Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών έχει οριστεί στις 5.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό (πλοία «BLUE STAR») -- Την ίδια μέρα, στις 25 Οκτώβρη, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά το Σωματείο ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά), ενώ σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν ακόμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και οι λιμενεργάτες της ΕΝΕΔΕΠ (COSCO)

Σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία την Τρίτη 25 Οκτώβρη προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών έχει οριστεί στις 5.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό (πλοία «BLUE STAR»).

Απόφαση για 24ωρη απεργία, που θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα, έχουν πάρει τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΕΝ και ΠΕΑΘΕΝ.

Τα ναυτεργατικά Σωματεία διεκδικούν:

 • Την απόσυρση της αναθεώρησης του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), όπου μεταξύ άλλων στο άρθρο 102 καταργεί τις ΣΣΕ εφαρμόζοντας τα ελάχιστα. που προβλέπει η Διεθνή Σύμβαση Ναυτική Εργασίας (MLC 2006). Ενσωματώνει αντεργατικούς νόμους όπως 4714/2020, ο 4150/2013 που κατακρεούργησε τις οργανικές συνθέσεις στην επιβατηγό ναυτιλία. 
 • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Την ίδια μέρα, στις 25 Οκτώβρη, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά το Σωματείο ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά), ενώ σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν ακόμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και οι λιμενεργάτες της ΕΝΕΔΕΠ (COSCO).

Η Ανακοίνωση των Ναυτεργατικών Σωματείων:

ΠΕΜΕΝ — ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ –ΠΕΕΜΑΓΕΝ

 

ΟΛΟΙ την Τρίτη 25 Οκτώβρη στην 24ωρη Παμπειραϊκή Απεργία, από 00:01 έως 24:00

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των ναυτεργατών
Η αναθεώρηση – τερατούργημα του ΚΙΝΔ!!! Δεν θα περάσει

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αποφάσισαν 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία την Τρίτη 25 Οκτώβρη, όπως και τα σωματεία ΠΕΝΕΝ (Ναύτες), ΠΕΑΘΕΝ (Θαλαμηπόλοι), απαιτώντας την απόσυρση της αναθεώρησης – έκτρωμα του ΚΙΝΔ, ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές των εξελίξεων και στον πόλεμο, που μας κήρυξαν εφοπλιστές – κυβέρνηση της ΝΔ, για να μας καταργήσουν τις ΣΣΕ με την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ, να δημιουργήσουν συνθήκες γαλέρας  σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών – κυβέρνησης, που καθορίζουν στην τροποποίηση του ΚΙΝΔ και στο άρθρο 162, ότι: «Η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού, ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασία (ΔΣΝΕ) MLC 2006»!!!

Η ψήφιση αυτού του άρθρου και σε περίπτωση μη ανανέωσης των ΣΣΕ, σημαίνει την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων ITF, IBF, κά, που καθορίζουν τα ελάχιστα, με μισθούς πείνας, με υποχρεωτική 48ωρη εργασία την εβδομάδα, περικοπές σε επιδόματα, άδειες, ασφαλιστικές εισφορές.

Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε νέα, γιατί δεν ανεχόμαστε να μας κλέβουν δεδουλευμένα, δεν ανεχόμαστε σε λίγες μέρες πολλοί συνάδελφοι μας με το ν.4150/2013 να πεταχτούν στην ανεργία, με τραγικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειες τους. Βάζουμε τώρα  μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά), που πραγματοποιεί 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 25 Οκτώβρη, όπως αντίστοιχα την ίδια μέρα του συνδικάτου Μετάλλου, του σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) της COSCO.

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη,  ΌΛΟΙ στους καταπέλτες των πλοίων, κάβος να μην λύσει, προπέλα να μην γυρίσει.  Η επιτυχία της απεργίας σταθμός για την Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ   ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Τρίτη 25 Οκτώβρη στις 05:30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUE STAR).

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

 

Ανακοίνωση των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) της COSCO

 

ΕΝΕΔΕΠ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤ.  ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ&ΙΙΙ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΜΑΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ COSCO/DPORT

Συνάδελφοι,

Λίγες ημέρες πριν κλείσει ένας χρόνος από τον τραγικό εργοδοτικό έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή,

Ένα έγκλημα που αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε τη οργή όλων  μας και οδήγησε σε ένα διαρκή απεργιακό αγώνα για να μη θρηνήσουμε ξανά κανέναν άλλο νεκρό συνάδελφο.

Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες και τα «κράτει» για πλοία με σάπια ρέλια, που οδήγησαν στο εργατικό ατύχημα του Τάκη

Αυτές τις ημέρες,  αυτοί που έχουν την  αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας της γέφυρας που έκοψε στα δυο τον συνάδελφο μας, δηλαδή COSCO, DPort και κυβέρνηση, καλούν σε απολογία τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρο του εργατικού Κέντρου Πειραιά Μπεκρή Μάρκο και τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΠ Ξουράφη Νίκο για την  απεργία στις 25 Οκτ του 2021 για παρακώληση της συγκοινωνίας μέσα στο λιμάνι, δηλαδή την ημέρα που θρηνούσαμε το Δημήτρη και ξεκινούσαμε την μεγαλειώδη 7ημερη απεργία.

Έχουν απύθμενο  θράσος, χωρίς  καμιά ντροπή και με προκλητικό τρόπο…

αντί να υλοποιούν  τα  μέτρα που προτείνουμε να ληφθούν για την υγιεινή και ασφάλεια που εμείς ξέρουμε καλύτερα γιατί εμείς δουλεύουμε μέσα στο λιμάνι και δεν στρογγυλοκαθόμαστε μέσα στα διευθυντικά γραφεία

αντί να μας εφαρμόζουν την απόφαση για ένταξη των εργατών στα βαρέα από τη πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στο λιμάνι δηλαδή τα ένσημα  που μας κλέβουν 10 χρόνια τώρα,

…….έχουν το θράσος για άλλη μια φορά να  μας σέρνουν  σε απολογίες και     σε  δικαστήρια σαν κοινούς εγκληματίες.

Κάνουμε σαφές προς όλους , εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι είναι βαθιά γελασμένοι ότι θα μπορέσουν να μας τρομοκρατήσουν.

Εμείς τους θυμίζουμε κάτι… Πριν έναν χρόνο, στις 25 Οκτ του 2021 …

… εδώ στο λιμάνι που εμείς δουλεύουμε  τα container…

… εδώ στη προβλήτα πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του εργάτη συνάδελφου μας….

…. Εδώ στο λιμάνι που με προκλητικό θράσος η “COSCO” ανακοινώνει κέρδη ρεκόρ ενώ τα μέτρα για την ασφάλεια μας αντιμετωπίζονται σαν κόστη που δεν χωράνε στους κουμπαράδες τους…

Δώσαμε λόγο στο Δημήτρη, δώσαμε λόγο στους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας,  πως θα κάνουμε  ότι περνάει από το χέρι μας  και θα αγωνιστούμε

 • Να μην υπάρξει άλλος νεκρός για τα κέρδη της Cosco και της DPort.
 • Να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια
 • Να μη δανειζόμαστε για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το ρεύμα ή το ενοίκιο μας
 • Να μην πεθάνουν τα παιδιά από το κρύο στα σπίτια μας ή μέσα στα ίδια στα σχολειά τους.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για το Δημήτρη μας αλλά και τους 100ντάδες συναδέλφους που υποφέρουν από τα εργατικά ατυχήματα και τις μυοσκελετικές παθήσεις…

Και η απάντηση σε αυτή τη προκλητική ενέργεια

θα είναι μαζική και αποφασιστική.

… Την ημέρα που ζέσταινε τη προβλήτα του λιμανιού το αίμα του Δημήτρη,

… Την ημέρα που ξεκινούσε ο αγώνας να μη έχουμε άλλους νεκρούς εργάτες

Αυτή την ημέρα θα τιμήσουμε με  24ωρη απεργία, τη Τρίτη 25-10-2022

Γιατί τα αιτήματα  μας παραμένουν επίκαιρα και αποκτούν πλέον μεγαλύτερο νόημα.

Την ίδια ημέρα, οι συνάδελφοι από  τα πληρώματα των ρυμουλκών, τους ναυτεργάτες και τους μεταλλεργάτες της ζώνης  δίνουν την ίδια μάχη με τη δική μας, για ΣΣΕ, για μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει ήδη ότι κερδίσαμε μέσα από τις μεγάλες απεργίες.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

 • Εφαρμογή εδώ και τώρα των ΒΑΕ σε όλους τους εργάτες
 • Εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, χωρίς διαχωρισμό σε νέους και παλιούς, να σταματήσει η ομηρία στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων και ΟΦΕ
 • Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΜΠΟΪ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

 

Ανακοίνωση της ΠΕΠΡΝ

ΠΕΠΡΝ

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις