Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ : Η λογοκρισία δεν είναι μια «παρέκκλιση» — είναι αναπόσπαστα δεμένη με την συνολική αντεργατική πολιτική

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για την επιδίωξη επιβολής λογοκρισίας: Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Η λογοκρισία στα ΜΜΕ έρχεται ραγδαία να..

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για την επιδίωξη επιβολής λογοκρισίας:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η λογοκρισία στα ΜΜΕ έρχεται ραγδαία να γίνει πράξη ενισχύοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης, να επιβάλλει το «νόμος και τάξη» στο λαό και τους αγώνες του, στο ταξικό εργατικό κίνημα αξιοποιώντας συντεταγμένα ως επικοινωνιακό βραχίονα τα αστικά ΜΜΕ και τα κρατικά και τα ιδιωτικά.

Δε φαίνεται μόνο από τη λογοκρισία που επιβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στην ΕΡΤ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία που δείχνει και το πως όλες οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο.

Είναι η νομοθέτηση αυτής της πολιτικής στο νόμο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που συμπεριλαμβάνει διατυπώσεις που στηρίζονται στον «τρομονόμο» και αναφέρονται σε δημόσια «υποκίνηση σε βία», «γενική διακινδύνευση», «αδικήματα κατά της κοινής ειρήνης» κ.ά που μπορούν να περιλάβουν καθετί προοδευτικό, ακόμα και ενημέρωση για αγωνιστικές εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις.

Αν και εξίσου διαχρονικά, στο στόχαστρο όλων των αστικών ΜΜΕ και της κρατικής ΕΡΤ βεβαίως, ήταν οι αγώνες των εργαζομένων τους οποίους είτε αποσιωπούν, είτε συκοφαντούν. Και σχετικά με την ΕΡΤ, η αποσιώπιση της διεκδικητικής πάλης των εργαζομένων και της δράσης των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων δείχνει κατάντια αφού αφενός είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, και αιτείται να προβάλλονται πρωταρχικά τα προβλήματα και οι ανάγκες του λαού αλλά και η δράση για την ικανοποίησή τους αλλά και η ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων πλην των φασιστικών, αφετέρου αυτή η εργατική λαϊκή δράση, και μάλιστα των ταξικών συνδικάτων, την κράτησε ζωντανή όταν την έκλεινε η κυβέρνηση το 2013.

Σήμερα επίσης πρωταρχικά η ΕΡΤ, αλλά και τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ:

–Δεν προβάλουν το γεγονός των δικαστικών διώξεων των συνδικαλιστών γιατρών και άλλων υγειονομικών που διεκδικούν από την κυβέρνηση με συγκεκριμένα αιτήματα τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας, έχοντας οι ίδιοι ξεπεράσει τα όρια ανθρώπινης αντοχής στο καθήκον της μάχης για την υγεία του λαού.

— Δεν παρίστανται στις συνεντεύξεις Τύπου της ΟΕΝΓΕ που προβάλλει επίμονα όλα τα αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα για το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλα μέτρα για την προστασία του λαού, όπως την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που είναι κινητές βόμβες διασποράς του κορονοϊού, μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους τόπους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των μαθητών τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κ.ά.

–Αποσιωπούν ή πνίγουν τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών για πλήρη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ώστε να δοθεί καλύτερα η μάχη που αφορά τη ζωή και την υγεία του λαού.

–Κρύβουν ότι για την ευρισκόμενη στα όρια της κατάρρευσης κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, και επιχειρούν «βασιλικότεροι του βασιλέως» να φορτώνουν στο λαό την ευθύνη για την όξυνση της πανδημίας ισχυριζόμενα ότι δεν υπάρχει η «ατομική ευθύνη».

Στο στόχαστρο της κρατικής ΕΡΤ και όλων βεβαίως των αστικών ΜΜΕ είναι η χειραγώγηση της συνείδησης των εργαζομένων στην ανοχή ή στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής όταν:

–Εχοντας βάλει πλάτη οι εργαζόμενοι και ο λαός με απίστευτη υπομονή και πειθαρχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το καλοκαίρι αντίκριζαν στις οθόνες της ΕΡΤ και των άλλων σταθμών την εικόνα μιας «μαγικής» χώρας, έτοιμης να υποδεχθεί εκατομμύρια τουριστών γιατί έτσι επίτασσαν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου κάνοντας κουρέλι τα υγειονομικά πρωτόκολλα όταν την ίδια ώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας παρέμενε αθωράκιστο, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν υγειονομικές βόμβες, όπως αποδεικνύεται τώρα.

–Οι εργαζόμενοι και ο λαός μέσα στην ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, με την αναστολή εργασίας στην πλάτη τους, με την τηλεργασία να τους διαλύει τη ζωή βάζοντας στο μίξερ ώρες δουλειάς και ιδιωτικό χρόνο, με τα παιδιά τους να έχουν ως «ορίζοντα» την οθόνη του υπολογιστή – για όσους τυχερούς διαθέτουν έναν – την ίδια ώρα άκουγαν τους υπουργούς να παρελαύνουν και να τον καλούν να κάνει «υπομονή» για τις καλύτερες μέρες της «ανάπτυξης» που θα έλθουν, άμα «περάσει το κακό», η πανδημία, όταν με τη διαχείριση της νέας πιο βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης δίνουν δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο και νέα αντεργατικά μέτρα στους εργαζόμενους.

–Τους εργαζόμενους, τον λαό επιχειρούν να δέσουν στο άρμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και ορμητήριο δολοφονικών επιθέσεων ενάντια σε άλλους λαούς με τους οποίους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, όταν προβάλλουν όλα αυτά ως προστασία και ασφάλεια της χώρας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η λογοκρισία δεν είναι μια «παρέκκλιση» ή ένα δείγμα «υπερβάλλοντος ζήλου» της διοίκησης της ΕΡΤ. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την συνολική αντεργατική πολιτική που γενικεύεται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου και επιχειρείται και στην ΕΡΤ με αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς και οργανογράμματα. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους σταθμούς, αφού ενισχύονται τα αντεργατικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιοκτησίας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό επιχειρεί και η κυβέρνηση με το νόμο για τα ΜΜΕ, νομίζοντας ότι θα «κλείσει τα στόματα των εργαζομένων» και τη διεκδικητική συνδικαλιστική τους δράση, ενώ θα εντείνει τη συνολική επίθεσης εναντίον μας.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν φωνή, δύναμη και όπλο τον συλλογικό τους αγώνα!

Η μόνη προσωπική ευθύνη που έχουμε είναι η ανάπτυξη της δικής μας διεκδικητικής πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών μας, διεκδικώντας επίσης ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, την προβολή των λαϊκών προβλημάτων και των αγώνων για τη λύση τους αλλά και την ισότιμη προβολή όλων των πολιτικών κομμάτων εκτός των φασιστικών. Και να αναδείξουμε και την ενημέρωση που αξίζει και πρέπει να έχει ο εργαζόμενος λαός. Ταυτόχρονα να συστρατευτούμε με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, στην πάλη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για όλους τους εργαζόμενους, το λαό, και τα παιδιά μας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις