Διεθνή

Χερσαία επίθεση ετοιμάζει το Ισραήλ

Ένα βήμα πριν από χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εμφανίζονται οι ισραηλινές δυνάμεις, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και συνομιλίες με στόχο την κατάπαυση του πυρός, ενώ οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις περιοχές κοντά στη διαχωριστική γραμμή και ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 172. Καταρρίφθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ασντόντ, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Γάζα. 

Η μεγάλη φυγή έχει ξεκινήσει από περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, για τις οποίες και ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει για κίνδυνο: Υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν πως μέχρι την Κυριακή είχε φύγει το ένα τέταρτο των 70.000 κατοίκων από το Μπέιτ Λαχίγα -όπου πάντως, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, επικρατούσε ηρεμία.


Oι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται, αν και επί εδάφους δεν υπάρχει κινητικότητα. Κληθέντες να σχολιάσουν την κατάσταση, ισραηλινοί αξιωματικοί περιορίστηκαν να αναφέρουν στο Reuters ότι γίνεται «αξιολόγηση της κατάστασης». 

Οι νεκροί στις παλαιστινιακές περιοχές φτάνουν, σύμφωνα τις παλαιστινιακές υπηρεσίες, τους 172 κατά τις ισραηλινές επιδρομές της τελευταίας εβδομάδας. Οι τραυαματίες φτάνουν τους 1.260. Μόνο ο απολογισμός της Κυριακής είναι στους 13 νεκρούς και 25 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά όπως αναφέρει η Haaretz.

Το πρωί της Δευτέρας, μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή πάνω από το Ασντόντ και αναχαιτίστηκε από πύραυλο Patriot, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Εξετάζεται εάν το αεροσκάφος μετέφερε εκρηκτικά.

Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση


 Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν υπογράμμισε ότι μία χερσαία επιχείρηση «θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές» ανέφερε η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι επανέλαβε την Κυριακή την προσφορά των ΗΠΑ για… διαμεσολάβηση, όπως και το Βερολίνο και το Παρίσι. Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας αναμένονται μάλιστα αργότερα τη Δευτέρα στην περιοχή, αν και, δεδομένου ότι απορρίπτουν την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, το περιθώριο κινήσεων είναι σχετικά περιορισμένο.

«Μίνι» θερμό επεισόδιο στη μεθόριο με το Λίβανο

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου προς το βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας άμεσα αντίποινα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα λιβανέζικα ΜΜΕ, το επεισόδιο ξεκίνησε με δύο ρουκέτες προς τις ισραηλινές περιοχές. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι απάντησαν με πλήγματα από τις δυνάμεις του πυροβολικού.

Μαρτυρίες από τη λιβανέζικη πλευρά μιλούν για πέντε εκρήξεις. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από καμία πλευρά.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο επεισόδιο τις τελευταίες ημέρες που ξεκινά από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου, όπου η παρουσία της Χεζμπολάχ είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης, αλλά η σύνδεση με την αναζωπύρωση στη Γάζα θεωρείται ασφαλής εκτίμηση στα ισραηλινά στρατιωτικά επιτελεία.

Πηγή: in.gr 

(Επισκέψεις: 3 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend