«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας και τη ζωή που μας αξίζει»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν το πρωί της Κυριακής από την κεντρική πλατεία του Παλαμά, αγρότες, εργαζόμενοι, πλημμυροπαθείς που συμμετείχαν στην συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού Καρδίτσας, διεκδικώντας ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση, αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών.
Η σημερινή κινητοποίηση που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, άλλοι μαζικοί φορείς, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση του συντονισμένου αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να μείνει στον τόπο του μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες.
Τη μαζική συμμετοχή δεν εμπόδισαν ούτε οι διμοιρίες των ΜΑΤ, ούτε το χθεσινοβραδινό κλείσιμο των δρόμων γύρω από την πλατεία, με εντολή του δημάρχου Παλαμά (στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία), προκειμένου να μην ανέβουν τα τρακτέρ στην πλατεία.
Οργάνωση και αγώνας ο μόνος δρόμος
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, ο Φώτης Αλεξάκος εκ μέρους της ΕΛΜΕ, ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, ο Σωτήρης Αντωνίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, ο Παύλος Γκιουλέκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, η Βιβή Ξύστρα, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά και ο Αποστόλης Παπακυρίτσης, που μίλησε εκπροσωπώντας τις 115 οικογένειες του Βλοχού που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης
Στους χαιρετισμούς τους ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού εδώ και έναν χρόνο, κατήγγειλαν τις φιέστες που στήνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αλλά και την εγκληματική πολιτική του κέρδους, που υπηρετούν όλες έως τώρα οι κυβερνήσεις και οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία «πνίγει» καθημερινά τις ανάγκες του λαού.
Παράλληλα τόνισαν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στο σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθεί η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, αφού αυτό βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της προστασίας της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικά της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζει τη μεγάλη καταστροφή ως «ευκαιρία» για να προχωρήσει ο συνολικότερος σχεδιασμός των επιχειρηματικών ομίλων.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας ο οποίος, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η περιοχή παραμένει απροστάτευτη μπροστά σε νέες πλημμύρες καθώς δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αναχώματα δεν έχουν αποκατασταθεί, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγροτοκτηνοτρόφους και στους άλλους πλημμυροπαθείς είναι κατώτερες της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν ενώ, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ενοικίου, στην απομάκρυνση των μπάζων και σε άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν εγκαίρως αντιμετωπιστεί. Ο πρωθυπουργός και άλλοι τοπικοί παράγοντες μας μιλάνε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Μας λένε ότι θα έρθουν μεγάλες εταιρείες να κάνουν μεγάλα θερμοκήπια και θα υπάρξει ανάπτυξη. Εμείς παλεύουμε για μια ανάπτυξη για εμάς και με εμάς. Αυτοί έχουν στόχο να φύγουμε εμείς από εδώ και να έρθουν κάποιες εταιρείες για να θυσαυρίσουν. Να αυγαταίνουν αυτοί τα κέρδη τους και οι ζωές μας να βρίσκονται στον πάτο. Δεν θα τους περάσει αυτό, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για να ζήσουμε στον τόπο μας εμείς, τα παιδιά μας με ασφάλεια, δουλειά, εργασία, για ένα καλύτερο μέλλον.
Δίκαια αιτήματα για να παραμείνουν στον τόπο τους
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης τα οποία προέκυψαν μέσα από την κοινή συζήτηση στη σύσκεψη που οργανώθηκε την προηγούμενη Τρίτη και εγκρίθηκαν από τους συγκεντρωμένους είναι τα εξής:
Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα, π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς κ.λπ., και όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα, και να ολοκληρωθούν αυτά της λίμνης Σμοκόβου (χωρίς ΣΔΙΤ).
Να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή.
Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, εμπορευμάτων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.
Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.
Προσλήψεις, με άμεσες προκηρύξεις, όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.
Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν, με κρατική ευθύνη, και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το κλείσιμο τμημάτων.
Μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εγγυημένες τιμές στους αγροτοκτηνοτρόφους, κατάργηση των τεκμαρτών εισοδηματικών κριτηρίων στους αυτοαπασχολούμενους.
Ολοκληρωμένο σχέδιο επικινδυνότητας σε έκτακτη ανάγκη, με οδούς διαφυγής και χώρους καταφυγής (με ιδιαίτερη φροντίδα για ηλικιωμένους και ΑμεΑ), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πολιτική Προστασία, με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
ΟΧΙ στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων.
ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του νερού – το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και στην απαλλαγή της ευθύνης του κράτους με προώθηση της ατομικής ευθύνης.