Διεθνή

Η εκεχειρία, οι εσωτερικές αντιθέσεις και η ουσία

Το πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα πως η δολοφονική επίθεσης του Ισραήλ, στην Παλαιστίνη, είναι ένα ακόμα άλυτο πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας, είναι γνωστό. Τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει κι επανέρχεται πιο έντονα αυτή η ανάλυση. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις, στο εσωτερικό των δύο πλευρών (Ισραήλ και Παλαιστίνης), αλλά η ανάλυση μόνο  των συγκεκριμένων πτυχών μας πηγαίνει, το λιγότερο, σε λάθος δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο (μόνο) μένει απ’ έξω η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με την …περιβόητη «ουδετερότητα» (δηλαδή τη στήριξη στο Ισραήλ), αλλά και το σημαντικότερο:  Δεν είναι ένας  ακόμα πόλεμος, αλλά μια γενοκτονία ενός λαού.

Η χτεσινή 12ωρη εκεχειρία, για τους Παλαιστινίους δεν ήταν ένα διάλειμμα, αλλά μια από τις πιο άγριες στιγμές των τελευταίων ημερών. Βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, για να μαζέψουν τους νεκρούς τους από τα συντρίμμια… Επίσημη καταγραφή:147 νεκροί σε …εκεχειρία. Συνολικά 1050 νεκροί Παλαιστίνιοι και 45 Ισραηλινοί (οι 42 στρατιώτες). Χτες, το Ισραήλ αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα. Μια …εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και συνεχίζοντας να αναζητά τις σήραγγες της Χαμάς, για να τις καταστρέψει…

 Τι είχε προηγηθεί 

Το Ισραήλ, την Παρασκευή και πριν απαντήσει η Χαμάς, είχε απορρίψει την πρόταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για επταήμερη εκεχειρία. Τα κυρίαρχα και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ είχαν καλλιεργήσει το κλίμα για αυτή την απόφαση. Στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο Έλληνας ανταποκριτής στην περιοχή, Πάνος Χαρίτος, ο  πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν αντίθετος στη μη αποδοχή της εκεχειρίας, σημειώνοντας την πιθανότητα εξέγερσης στη Δυτική Όχθη και τις σημαντικές απώλειες που θα έχει η χώρα του. Είναι αυτονόητο ότι και μέσα στο Ισραήλ υπάρχει θέμα πολιτικού κόστους. Υπενθυμίζουμε πως και στο Τελ Αβίβ γίνονται κινητοποιήσεις ενάντια στην επέμβαση, αλλά και πέρα από αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εσωτερικές ισορροπίες. 

Η Χαμάς ζητούσε την αλλαγή κάποιων άρθρων στην εκεχειρία και δεν δεχόταν να παραμείνουν τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα. Να σημειωθεί ότι, όπως είναι αναμενόμενο,  υπάρχουν ισορροπίες κι εντός της Παλαιστίνης, μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, αλλά και στο εσωτερικό τους. Οι αντιθέσεις αυτές εκφράζονται και στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις κινήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Αχμούντ Αμπάς. Δεν αμφισβητεί κανείς πως υπάρχουν άλυτα εσωτερικά ζητήματα των Παλαιστινίων. Ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τη στάση πολιτικών και θρησκευτικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη, για μια σειρά θέματα.  Το κύριο , όμως, τώρα, είναι πως υπάρχει η βαρβαρότητα του Ισραήλ, η οποία στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα (κυρίως ΕΕ και ΗΠΑ).  

Μετά την είδηση για την «άρνηση της Χαμάς»

 Τελευταία εξέλιξη είναι η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η Χαμάς παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που η ίδια πρότεινε. Αυτό δήλωσε και στο CNN. Μετά την απόρριψη της εκεχειρίας, εάν δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, η Χαμάς, μέσω του εκπροσώπου της Αμπού Ζούχρι αποδέχτηκε, σήμερα, το αίτημα του ΟΗΕ για εκεχειρία , για τον εορτασμό του Ιντ αλ Φιτρ ,που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού κι αναμένεται να ξεκινήσει.

 Η προκλητική διπλωματία της «ουδετερότητας»

 Στο μεταξύ, δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα η χθεσινή σύνοδος υπουργών Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Κατάρ, στο Παρίσι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε πως το Ισραήλ απέρριψε την επταήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.  Να σημειώσουμε πως έχουν εγκαταλειφθεί και οι ελάχιστες δηλώσεις «ευαισθησίας» Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων. Οι δηλώσεις αυτές, άλλωστε, έγιναν για να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες, αφού τις προηγούμενες μέρες  οι εικόνες και τα στοιχεία από την Παλαιστίνη αποδείκνυαν τη γενοκτονία. H ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασε ούτε αυτό το στάδιο…

 Με πληροφορίες από: AME – MΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων(AFP), liberation.fr, panosharitos.com, haaretz.com, cnn.com

(Επισκέψεις: 52 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend