Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: “Να σταματήσει η ατελείωτη σφαγή στη Γάζα”

Η συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος, οι πρόσφατες ανατρεπτικές ενέργειες παρέμβασης και χειραγώγησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας, αλλά και το πολύμορφο πρόγραμμα αντιιμπεριαλιστικών δράσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης συνεδρίασης της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι 

Η συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος, οι πρόσφατες ανατρεπτικές ενέργειες παρέμβασης και χειραγώγησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας, αλλά και το πολύμορφο πρόγραμμα αντιιμπεριαλιστικών δράσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης συνεδρίασης της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 21 Μάρτη. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με αφορμή την 25η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το μέλος του ΠΣΕ «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ίσων». Στην αρχή της συνάντησής της, η Γραμματεία του ΠΣΕ απέτισε φόρο τιμής και σεβασμό στους εκλιπόντες ηγέτες της Alfred Marder και Chris Matlhako, από το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ και την Πρωτοβουλία Ειρήνης της Νότιας Αφρικής αντίστοιχα.

 
 

Με την ευκαιρία της 25ης επετείου της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, η Γραμματεία του ΠΣΕ επανέλαβε την αγανάκτησή της για το τεράστιο έγκλημα που διέπραξε η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού το 1999. Αυτό το έγκλημα λειτούργησε επίσης ως προηγούμενο για μεταγενέστερα εγκλήματα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ αμυντική δομή και η περίπτωση της επίθεσής του κατά της Γιουγκοσλαβίας απέδειξε τον βάναυσο, απάνθρωπο και αντιδραστικό χαρακτήρα του, που εκδηλώθηκε στα 75 χρόνια επεμβάσεων, πολέμων, πραξικοπημάτων και επιθέσεων, που θα «γιορτάσει» φέτος. Το ΠΣΕ καταγγέλλει τις προσπάθειες επιβολής «νομιμότητας» στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και «καταφύγιο» της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ, «CampBondsteel», κατά παράβαση όλων των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Οι συμμετέχοντες της Συνάντησης δήλωσαν την ολόψυχη αλληλεγγύη τους στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, ο οποίος αντιμετωπίζει για περισσότερους από 5 μήνες τη βάναυση επίθεση του ισραηλινού κατοχικού καθεστώτος και του στρατού του, με σχεδόν 32.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, το ένα τρίτο εκ των οποίων ανήλικα παιδιά. Η συνεχιζόμενη βάρβαρη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πείνας ως όπλου πολέμου, συνοδεύεται από την κυνική υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών αραβικών καθεστώτων, που διεκδικούν για το Ισραήλ το δικαίωμα σε «αυτοάμυνα», ενώ το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην αυτοάμυνα κατά της κατοχής το στερούν στον Παλαιστινιακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΣΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής να καταθέσει αγωγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το έγκλημα της γενοκτονίας κατά του Παλαιστινιακού λαού και τα αντίστοιχα δικαστικά μέτρα. Αναγνωρίζει θετικά τις θέσεις που πάρθηκαν στις Συνόδους Κορυφής της G77 και των Αδέσμευτων Κρατών σχετικά με την Παλαιστίνη.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΣΕ αναφέρει: «Αυτή η ατελείωτη σφαγή στην Παλαιστίνη πρέπει να τελειώσει αμέσως. Η παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί από “υπαίθρια φυλακή” σε νεκροταφείο για παιδιά. Η Γραμματεία του ΠΣΕ απαιτεί τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης και δηλώνει την υποστήριξή της στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορά της πριν την 4η Ιουνίου 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και υποστηρίζουμε το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια τους, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ. Το ΠΣΕ απαιτεί επίσης τον τερματισμό της κατοχής όλων των άλλων αραβικών εδαφών, ιδίως τα συριακά υψώματα του Γκολάν και τα λιβανικά εδάφη».

 
 

Η Γραμματεία συζήτησε τον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος, ο οποίος συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, και εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την αιματοχυσία, τις απώλειες και τις καταστροφές από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα για τους κινδύνους μιας περαιτέρω κλιμάκωσης που θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων, με πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, που θα οδηγούσε στην καταστροφή της ανθρωπότητας. Αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Ξεκίνησε το 2014 με το πραξικόπημα στο Κίεβο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τις επιθέσεις του ουκρανικού καθεστώτος στον πληθυσμό στο Ντονμπάς και τη σφαγή στο κτίριο του Συνδικάτου της Οδησσού τον Μάιο του 2014. Αλλά οι ρίζες του προχωρούν ακόμη περισσότερο πίσω στη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, η οποία συνέβη παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία στη Σοβιετική Ένωση ψήφισε υπέρ της διατήρησής της μέσω αντίστοιχου δημοψηφίσματος.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το ΠΣΕ πήρε μια κρυστάλλινη θέση τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία επιβεβαιώθηκε εκ νέου στο τελευταίο του Συνέδριο, ότι ενώ δεν συμφωνούμε, ως θέση αρχής, με οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή των διεθνών συνόρων, καταγγέλλουμε το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις-μέλη του για την επέκταση της εμβέλειάς του προς τα ανατολικά και την περικύκλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρατιωτικά. Τροφοδοτούν αυτόν τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια με τεράστια χρηματικά ποσά, στρατιωτικό εξοπλισμό και πολιτική υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, το οποίο έχει επίσης την υποστήριξη των νεοφασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Το ΠΣΕ καταγγέλλει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα σχέδια για ανάπτυξη 300.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και το κυνήγι μαγισσών φιλειρηνικών δυνάμεων σε αυτές τις χώρες για αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Το ΠΣΕ απαιτεί τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών σε αυτή τη σύγκρουση, την αποκλιμάκωση όλων των στρατιωτικών ενεργειών και μια λύση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Υπογραμμίζουμε εδώ ότι οι ενέργειες και οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην εμπόλεμη ζώνη και η δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, προκαλούν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και είναι στην πραγματικότητα αποκαλυπτικές για τις πραγματικές προθέσεις τους. Το ΠΣΕ υποστηρίζει τον αγώνα των λαών στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για αποδέσμευση από αυτό και τη διάλυση του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γραμματεία εκφράζει την άνευ όρων υποστήριξή της στον λαό της Κούβας και την επανάστασή του και καταγγέλλει τις πρόσφατες ανατρεπτικές ενέργειες παρέμβασης και χειραγώγησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την πρεσβεία της στην Αβάνα, που χρησιμοποιούν την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Το ΠΣΕ απαιτεί την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ που είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει αυτές τις ελλείψεις και την αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, για τα οποία το ΠΣΕ θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για μια διεθνή εκστρατεία.

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για τους δίκαιους σκοπούς τους, ιδιαίτερα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής -όπως οι λαοί της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας- ενάντια στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Η Γραμματεία συζήτησε την κατάσταση στην Αφρική και εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Σουδάν, όπου σε ένα χρόνο περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Αυτή η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση επιβεβαιώνει την προσπάθεια του σουδανικού λαού να σταματήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και να αποκαταστήσει την πλήρη πολιτική δημοκρατική διακυβέρνηση.

Επίσης, χαιρετίζουμε τον λαό της Δυτικής Σαχάρας, ως της τελευταίας αποικίας στην Αφρική, στην επιθυμία και τον αγώνα του για αυτοδιάθεση και τον συγχαίρουμε για την 48η επέτειο της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας».

 
 

Η Γραμματεία του ΠΣΕ αξιολόγησε θετικά τις πολλαπλές δράσεις των μελών του ΠΣΕ σε όλες τις περιοχές μετά το επιτυχημένο 22ο Συνέδριό του στο Βιετνάμ, με τη διεξαγωγή περιφερειακών συναντήσεων και διασκέψεων σε τέσσερις (4) περιφέρειες και τα αντίστοιχα σχέδια για την επόμενη περίοδο, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των παρακάτω:

  • Το 8ο Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και κατά των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάη του 2024 στην κουβανική επαρχία Γκουαντάναμο από το ΠΣΕ και την ICAP.

  • Τις αντι-ΝΑΤΟικές δράσεις στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024 στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΠΣΕ «ΝΑΙ στην Ειρήνη – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».

  • Διεθνή Αποστολή Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μαζί με ειδική αφίσα του ΠΣΕ για την Παλαιστίνη. Το ΠΣΕ θα διερευνήσει τη δυνατότητα για μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τον Παλαιστινιακό λαό.

  • Διεθνή εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο σε συνδυασμό με τη διοργάνωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ τον Σεπτέμβρητου 2024.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ σημειώνει:

«Το ΠΣΕ πλησιάζει με περηφάνια την 75η επέτειό του φέτος. Αυτή η ιστορική διεθνής αντιιμπεριαλιστική οργάνωση των κινημάτων ειρήνης έγραψε ένδοξες σελίδες στην ιστορία των λαών και των αγώνων τους για εθνική απελευθέρωση και κοινωνική χειραφέτηση και για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το ΠΣΕ στάθηκε, και συνεχίζει να παραμένει, σταθερό για 75 χρόνια στον Αγώνα για έναν Κόσμο της Ειρήνης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, πάντα στο πλευρό των Φτωχών και των Καταπιεσμένων. Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να τιμήσουν αυτή την επέτειο και να αφιερώσουν δραστηριότητες, να συνδυάσουν εκδηλώσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να ενισχύσουν τις γραμμές του ΠΣΕ σε όλες τις ηπείρους. Για τον σκοπό αυτό κυκλοφόρησε αντίστοιχη αφίσα του ΠΣΕ».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Απόψεις