Διεθνή

Ουγγαρία: Δίωξη σε όποιον βοηθάει μετανάστες

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε την ποινικοποίηση της βοήθειας σε μετανάστες! Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους όποιος παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία, από χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν! 

Ο νόμος αυτός (ψηφίστηκε με 160 υπέρ έναντι 18 κατά) ήταν προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που υποτίθεται πως στοχεύει «τους οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης». Για να πείσει για αυτό, μάλιστα, βάφτισε το συγκεκριμένο νόμο «σταματήστε τον Σόρος», για να δείξει πως δεν «χτυπάει» τους μετανάστες αλλά τους Σόρος… Βέβαια, μόνο τους Σόρος δεν πλήττει.

Εκκίνηση του νόμου αυτού είναι η άσκηση ποινικών διώξεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε «παράτυπους μετανάστες» και διευρύνεται σε όποιον βοηθάει τους τους μετανάστες. Την Τρίτη, δε, είχε προηγηθεί άλλο νομοσχέδιο, που ενέκρινε το κοινοβούλιο, το οποίο περιείχε την επιβολή φόρου ύψους 25% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι παρέχουν βοήθεια σε «παράτυπους μετανάστες».

Για να αντιληφθεί κανείς την κατεύθυνση του νόμου χρήσιμο είναι να γνωρίζει ότι είχε προηγηθεί μια αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει «τη σύνθεση του πληθυσμού» της Ουγγαρίας. «Ενισχύουμε την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας. Με αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύουμε την εγκατάσταση ξένων πληθυσμών στην Ουγγαρία», υποστήριζε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ισχυριζόμενη ότι «τιμά τη βούληση των Ούγγρων».

Επιπλέον, το ουγγρικό Σύνταγμα καθιστά επίσης πλέον υποχρεωτική για όλους τους κρατικούς θεσμούς την «υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού», ενώ,  μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στο εξής στους άστεγους να περνούν τη νύχτα τους σε δημόσιους χώρους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend