Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΒΣΑ: Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρών επαγγελματιών και να μην αξιοποιεί «λαγούς»

η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες, με ευθύνη των εμπορικών συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μικρών επαγγελματιών και να σταματήσει να αξιοποιεί τη στάση όσων έχουν αναλάβει χρέη "λαγού"», και καλεί στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μικρών επαγγελματιών και να σταματήσει να αξιοποιεί τη στάση όσων έχουν αναλάβει χρέη “λαγού”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες, με ευθύνη των εμπορικών συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας. Καλεί στη σημερινή (χτεσινή) κινητοποίηση στο υπ. Οικονομικών αλλά και στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη. 

Συγκεκριμένα, η ΟΒΣΑ αναφέρει ότι «Οι εμπορικοί σύλλογοι που άνοιξαν και τροφοδότησαν από κοινού με την Κυβέρνηση της ΝΔ αυτή τη συζήτηση, επιχειρούν να κρυφτεί ότι ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, οι μικροί επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες θα συνεχίζουμε να βιώνουμε το βραχνά των χρεών, την ανασφάλεια και την απειλή του λουκέτου στις μικρές επιχειρήσεις μας.

Αφού από τη συζήτηση που σαν «λαγοί» άνοιξαν οι συγκεκριμένοι εμπορικοί σύλλογοι απουσιάζουν παντελώς τα αναγκαία μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρών επαγγελματιών, τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος της ακρίβειας στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, τις πρώτες ύλες και στα νοίκια. Απουσιάζουν μέτρα προστασίας των μικρών επαγγελματιών από τις απαιτήσεις των μεγάλων προμηθευτών, από τις απειλές για πλειστηριασμούς και κοψίματα ρεύματος.

Είναι επίσης αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι ίδιες δυνάμεις που εμφανίζονται ως σωτήρες με τη διεύρυνση του ωραρίου, με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τις Λευκές Νύχτες, σήμερα εμφανίζονται και πάλι ως σωτήρες με την πρόταση τους για μειωμένο ωράριο για να καλύψουν τα « λερωμένα τ’ άπλυτα» μιας πολιτικής που εμπορευματοποίησε την ενέργεια και την απελευθέρωσε, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν και τις διάφορες κυρώσεις που τις πληρώνει και πάλι ο λαός.

Ό,τι και να κάνουν από τη συζήτηση δε θα φύγουν τα δίκαια αιτήματα και οι διεκδικήσεις των μικρών επαγγελματιών – βιοτεχνών και εμπόρων, που η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει ικανοποιήσει. 

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

– Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Αμεση ρύθμιση των χρεών

– Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.

– Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις

– Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

– Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

– Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης». 

 

Επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των μικρών εμπόρων 

 

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο Αγης Τριγάζης, μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», αναφέρει:

«Οι προτάσεις που διαρρέουν τις τελευταίες μέρες για μείωση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα από μεριάς της κυβέρνησης και των διάφορων «λαγών» της (εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών-Θεσσαλονίκης), όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, αντίθετα φορτώνουν και πάλι στις πλάτες μας τις συνέπειες των αντιλαϊκών επιλογών της, των πολιτικών απελευθέρωσης, των ανταγωνισμών. Τα ίδια ζήσαμε και με την πανδημία και τα lockdown…

Σημειώνουμε επίσης ότι αποτελεί πραγματικά πρόκληση το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να εξασφαλίσει φτηνή ενέργεια για το λαό που χρυσοπληρώνει, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και βεβαίως τα ίδια τα κρατικά έσοδα που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των υπέρογκων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος).

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στις πολιτικές απελευθέρωσης της ενεργείας, ενάντια στους νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την απελευθέρωση του ωραρίου , ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τους εμπορικούς Συλλόγους να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί τους εργαζομένους απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, κλιμακώνοντας την δράση με συμμέτοχη στην απεργία 9/11.

Διεκδικούμε:

-Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών

– Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας».

Από 902.gr

 

Απόψεις