Οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις σε όλο το μήκος του μετώπου των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία μαίνονται ακατάπαυστα, με την πολιορκία του Μπαχμούτ να συνεχίζεται, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί αντεπιθέσεις και σε άλλες περιοχές.
Μία από αυτές είναι η Χερσώνα, σύμφωνα με τοπικούς φιλορώσους αξιωματούχους. Όπως είπε ο εκτελών χρέη περιφερειάρχη Βλαντιμίρ Σάλντο σε συνέντευξή του στο TASS, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς βομβαρδισμούς, ωστόσο εκτίμησε ότι η ουκρανική επίθεση στην περιοχή «είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει» και η περιοχή «θα επιστρέψει σύντομα υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων». Ο ουκρανικός στρατός δεν βασίζεται πλέον στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού, καθώς «οι άνθρωποι κατάλαβαν επιτέλους ποιος είναι ποιος», δήλωσε ο Σάλντο.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας που είχαν εκκενωθεί στο παρελθόν από τοποθεσίες στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, παρά τους συνεχιζόμενους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.
Παράλληλα, ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ, Αντρέι Μαρότσκο, δήλωσε σήμερα στο TASS ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δει μια αύξηση στις δραστηριότητες των ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης κατά μήκος της γραμμής Σβάτοβο και Κρεμέναγια, ένα από τα κύρια μέτωπα των μαχών στο Λουγκάνσκ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι το μέλλον της χώρας του εξαρτάται από την έκβαση των μαχών σε στρατηγικής σημασίας περιοχές στο ανατολικό μέτωπο.
«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά – είναι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να καταστρέψουμε τη στρατιωτική δύναμη του εχθρού. Και θα την καταστρέψουμε», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Ανοιχτή στην αποστολή F-18 στην Ουκρανία είναι η Φινλανδία
Στο μεταξύ, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε χθες Δευτέρα ανοικτή σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο να δωριστούν στην Ουκρανία τα μαχητικά F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της που θα αντικατασταθούν προσεχώς από τα πιο σύγχρονα F-35.
Η Φινλανδία, που διαθέτει στόλο F/A-18 Hornet, ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη του 2021 την παραγγελία 64 F-35Α («Lockheed Martin»).
«Έχουμε τα νέα F-35 που φθάνουν (…). Όταν τα παλιά “Hornet” αποσυρθούν, μπορούμε να συζητήσουμε τη μελλοντική χρήση τους», δήλωσε η Σάνα Μάριν σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.
Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας δεν αναμένεται να έχει θέσει σε υπηρεσία τον νέο στόλο μαχητικών της παρά το 2025.
Κι άλλη πρόταση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις
Στην προετοιμασία των συνθηκών και του πλαισίου για τη διεξαγωγή «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αναφέρεται σε άρθρο του στην «Tagesspiegel» ο Β. Ίσινγκερ, Γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας -πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια- καθώς εντείνονται οι σχετικές συζητήσεις.
Μαζί με «τις παραδόσεις όπλων και την οικονομική υποστήριξη, πρέπει να δώσουμε προοπτική» ειρήνευσης, καθώς προβάλλουν ερωτήματα και αμφισβητήσεις στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, τονίζει.
Όπως διευκρινίζει, η Ουκρανία θα αποφασίσει μόνη της για τη χρονική στιγμή, καθώς διαπραγματεύσεις σήμερα θα αποτελούσαν «εν μέρει συνθηκολόγηση με την επιτιθέμενη Ρωσία». Όμως «επείγει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία».
Ο Ίσινγκερ εισηγείται τη δημιουργία «διεθνούς ομάδας επαφής», παράλληλης με αυτή της Ράμσταϊν, από το όνομα της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης όπου συντονίζεται η δυτική στρατιωτική στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Κατά την άποψή του, η ομάδα επαφής θα γίνει «ο πυρήνας ή τουλάχιστον μέρος της μεσολαβητικής ομάδας σε εύθετο χρόνο», όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Στον πυρήνα του σχήματος αυτού πρέπει να συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ανέφερε. Μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι εταίροι, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία, τα κράτη της Βαλτικής, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ και το NATO και θα πρέπει να γίνονται συνεχείς συναντήσεις «σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» για τον συντονισμό της διαδικασίας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς και από ποιον θα επιτηρείται η «ειρηνευτική» διαδικασία και το πλαίσιο για την απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των μερών, καθώς και ενδεχόμενη συμφωνία για την επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.
Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα αυτή τη στιγμή, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και δεν βλέπει ακόμη προϋποθέσεις για μετάβαση σε ειρηνική πορεία.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να έχει βιντεοδιάσκεψη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολ. Ζελένσκι, μετέδωσε χτες η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, την επόμενη βδομάδα ο Κινέζος ηγέτης σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τον Ζελένσκι, στον απόηχο της «ειρηνευτικής» πρότασης που παρουσίασε το Πεκίνο.
Παρατάθηκε για 60 μέρες η συμφωνία για τα σιτηρά
Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων παρατάθηκε για 60 ημέρες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Τουρκία στις 22 Ιούλη τη στηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από λιμάνια της Ουκρανίας.
Η Ρωσία πρότεινε χθες την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μόνο για το ήμισυ της περιόδου των 120 ημερών που ήταν η προηγούμενη παράτασή της.
«Πράγματι, η συμφωνία παρατάθηκε – συμφωνήθηκε να παραταθεί για 60 ημέρες», δήλωσε ο Γκρούσκο στο TASS.
Και το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Γκρούσκο δήλωσε πως η συμφωνία παρατάθηκε.
Η Ουκρανία θα εμμείνει στους όρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί προηγουμένως και αφορούσε μια παράταση 120 ημερών της πρωτοβουλίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Θα τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο «Reuters».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, «Reuters»)