Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχος

Η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους..

Η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel.

H καγκελάριος της Γερμανίας πιστή στο ρόλο της ως πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης φρόντισε από την αρχή της συνέντευξης της να αναφερθεί στην Ανατολική Γερμανία έτσι: “Δικτατορία”.  Ωστόσο αμέσως μετά άρχισε να περιγράφει την… “δικτατορία” και τότε τα πράγματα έγιναν πολύ ενδιαφέροντα. 

Αν, λοιπόν, εκείνη η “δικτατορία” υπήρχε σήμερα και η κυρία Μέρκελ ζούσε εκεί, τότε – όπως η ίδια είπε – θα είχε πάρει σύνταξη και θα είχε χρήματα για να γυρνούσε τον κόσμο… «Οι συνταξιούχοι στην πρώην GDR [Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία] ήταν ελεύθεροι να ταξιδέψουν από τη στιγμή που πλέον δεν ήταν απαραίτητοι ως εργατικό δυναμικό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, «το πρώτο μου ταξίδι θα ήθελα να ήταν στην Αμερική, εξαιτίας του μεγέθους της χώρας, της ποικιλομορφίας, της κουλτούρας. Όταν ήμουν νέα ονειρευόμουν να δω τα Βραχώδη Όρη, διασχίζοντας τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και ακούγοντας διαρκώς Bruce Springsteen στο αυτοκίνητο»…

Τόση«δικτατορία» είχαν λοιπόν στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία… Μπορούσαν να ταξιδέψουν παντού, ακόμα και στην Αμερική, στο άντρο του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Και φυσικά είχαν χρήματα για να το κάνουν. Και επίσης δεν ήταν τίποτα “απομονωμένα” ή “φυλακισμένα” όντα. Ακουγαν στη «δικτατορία» της GDR – άρα μάλλον επιτρεπόταν η μουσική του – τον Αμερικάνο τραγουδιστή Bruce Springsteen. Τον οποίο η Μέρκελ γνώριζε και ήθελε να τον δει όταν θα επισκεπτόταν τις ΗΠΑ. Ισως γιατί η κυρία Μέρκελ δεν θα είχε την ευκαιρία να δει τον Αμερικάνο ροκ σταρ – εξαιρετικά δημοφιλής στην Ανατολική Γερμανία – όταν είχε εμφανιστεί εκεί, στη… “δικτατορία”, ήδη το 1988, ένα χρόνο δηλαδή πριν πέσει το τείχος… 

Ετσι, η 65χρονη σήμερα κυρία Μέρκελ, ως συνταξιούχος της Ανατολικής Γερμανίας θα είχε αρχίσει να γυρίζει τον κόσμο εδώ και δέκα χρόνια. Διότι, πολύ απλά, στη “δικτατορία” της GDR οι γυναίκες έπαιρναν σύνταξη από τα 55 χρόνια και οι άνδρες από τα 60 και μαζί με τη σύνταξη – όπως μας λέει η κυρία Μέρκελ – οι συνταξιούχοι είχαν και τα χρήματα και την ελευθερία για να ταξιδέψουν στον κόσμο. Η δε σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα στη Γερμανία είναι αποκαλυπτική: Στη Γερμανία της καγκελάριου Μέρκελ οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται μέχρι τα 67 χρόνια και ήδη να έχει ανοίξει συζήτηση για παραμονή στην εργασία μέχρι τα 70! Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία το 48% των Γερμανών συνταξιούχων έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας!!!

Σε εκείνη τη “δικτατορία” ζούσε, επομένως, η κυρία Μέρκελ. Η κόρη του πάστορα. Μα τότε, εδώ έχουμε μια «δικτατορία» που, παρά τα όσα λέγονται, επέτρεπε στον πατέρα της σημερινής καγκελαρίου – τον λουθηρανό πάστορα – να λειτουργεί σε ναό στη Ανατολική Γερμανία και να πληρώνεται από το κράτος. Αλλά τότε μιλάμε για μια “δικτατορία” που σεβόταν όπως φαίνεται απόλυτα την προσωπική πίστη των πολιτών, σε αντίθεση με τη γνωστή προπαγάνδα περί διώξεων της θρησκείας.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η “δικτατορία” τέλειωσε στις 9 Νοεμβρίου του 1989, ημέρα της πτώσης του τείχους. Αλλά που βρισκόταν εκείνη την ημέρα  η Άνγκελα Μέρκελ; Μα όπως έχει διηγηθεί η ίδια, στις 9/11/1989, ημέρα Πέμπτη, έκανε – «όπως κάθε Πέμπτη βράδυ» – σάουνα στο Ανατολικό Βερολίνο. Ωστε, αυτή η “δικτατορία” εκτός ότι εξασφάλιζε στις 55χρονες και 60χρονους συνταξιούχους την δυνατότητα να έχουν τα χρήματα και την ελευθερία για να γυρίζουν τον κόσμο, εκτός ότι εξασφάλιζε τις θρησκευτικές ελευθερίες στους πολίτες, εκτός ότι εξασφάλιζε στο λαό δουλειά, εξασφάλιζε στους εργαζόμενους την πρόσβαση ακόμα και σε σάουνα για να χαλαρώνουν μετά την εργασία τους…

Αυτή λοιπόν ήταν η «δικτατορία» της Ανατολικής Γερμανίας. Την 30η επέτειο από την πτώση αυτής της “δικτατορίας”  γιορτάζει σήμερα η κυρία Μέρκελ, καγκελάριος σε μια χώρα που 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους σε 1.000 δήμους της Γερμανίας πάνω από  1,65 εκατομμύρια των πολιτών της που τρέφονται σε συσσίτια…

Σχετικά θέματα

Απόψεις