Ιστορική πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου πανηγυρίζει η Εθνική Ελλάδας πόλο γυναικών, μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη με 14-10 απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Εθνική Ομάδα με εξαιρετικό φινάλε (επιμέρους σκορ 6-2 στο τελευταίο οκτάλεπτο), εξουδετέρωσε την πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ και θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο την Τετάρτη 23 Ιουλίου (16:35), απέναντι στη νικήτρια του Ισπανία–Ουγγαρία.
Η τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας έπαιξε σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν το 2011 στη Σανγκάη, όπου κατέκτησε το χρυσό. Σήμερα, μετά από 14 χρόνια, επιστρέφει στη διεκδίκηση της κορυφής, αποδεικνύοντας τη δυναμική της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Η τελευταία περίοδος ήταν και η πιο αποδοτική για την Ελλάδα αφού πέτυχε 5 γκολ και με φανταστικές άμυνες κράτησε τις Η.Π.Α. στα δύο γκολ για να επιβληθεί με 14-10.
Η Ελλάδα ανέτρεψε το αρχικό 0-2 με πρωταγωνίστριες τις Πλευρίτου, Ξενάκη, Τριχά, Σάντα και τη σταθερά εκπληκτική Σταματοπούλου κάτω από τα δοκάρια. Παρά τα πέναλτι που δόθηκαν υπέρ των ΗΠΑ, η ελληνική ομάδα κράτησε την ψυχραιμία της και με μεγάλα τέρματα στο κρίσιμο τελευταίο οκτάλεπτο όπου πέτυχε 5 γκολ, πήρε το προβάδισμα , «σφράγισε» τη νίκη και την συμμετοχή της στο μεγάλο τελικό.
Ελλάδα (Xάρης Παυλίδης): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 1, Τριχά 1, Σάντα 3, Γιαννοπούλου, Ξενάκη 3, Νίνου, Πάτρα 1, Σιούτη, Βασιλική Πλευρίτου 4, Τορνάρου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Κουρέτα, Τζούρκα.
ΗΠΑ (Άνταμ Κρικόριαν): Λόνγκαν, Στράικερ 1, Πρέντις, Πίρσον, Φλιν 1, Μποναγκουίντι, Σέκουλιτς, Νέουσχουλ 2, Ρέμερ 2, Λάινμπακ 2, Αουσμους 2, Γούντχεντ, Γουίλιαμς, Γκαζανίκα.
Οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 3-3, 5-2