Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ολοκληρώθηκε η συγκλονιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο (βίντεο)

Με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα και κατάθεση στεφάνων

Στον ιερό βράχο-μνημείο και ασύγκριτο σύμβολο των αγώνων του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου και ταυτόχρονα όλης της Ελλάδας, στο..

Στον ιερό βράχο-μνημείο και ασύγκριτο σύμβολο των αγώνων του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου και ταυτόχρονα όλης της Ελλάδας, στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τον τόπο εκτέλεσης πάνω από 200 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, βρέθηκαν χτες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, στην συγκλονιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Κέρκυρας με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εστειλαν μήνυμα ότι η Ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος δεν παραχαράσσεται, ότι οι προσπάθειες το Λαζαρέτο να αποχαρακτηριστεί από ιστορικός τόπος δεν θα περάσουν, και ταυτόχρονα μήνυμα συνέχισης του αγώνα «στα βήματά τους» για όσα ο λαός μας πάλεψε και ποθεί δεκαετίες τώρα, για το δίκιο του, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.  

Στον ιστορικό τόπο έφθασαν νωρίς το πρωί, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Κέρκυρας προς το Λαζαρέτο, όπου με συνθήματα και πανό τους υποδέχθηκαν μέλη της ΚΝΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιηγήθηκε στον τοίχο εκτέλεσης, τους σταυρούς και στο κτίριο που κάποτε λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο, ανεβαίνοντας προς το χώρο των εκτελέσεων, πέρασε μέσα από τους σταυρούς άφησε ένα γαρύφαλλο στο σταυρό του Νίκου Γόδα λοχαγού του ΕΛΑΣ την περίοδο της Αντίστασης, και στη συνέχεια περιηγήθηκε στο χώρο, στον τοίχο των εκτελέσεων.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το διώροφο κτίριο που άλλοτε φιλοξενούσε το λοιμοκαθαρτήριο, και τώρα στο ισόγειο εκτίθενται πρότυπα έργα των Κερκυραίων ζωγράφων Άγγελου Γερακάρη και Γιώργου Μικάλεφ καθώς και της οικογένειας Τζίνου Δημητράτου, έργα εμπνευσμένα και αφιερωμένα από την μαρτυρική ιστορία του Λαζαρέτο.

Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ επισήμανε: 

«Τιμή και δόξα σε όλους τους Κερκυραίους, σε όλους τους Επτανήσιους και σε όλους τους άλλους Έλληνες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στο Νίκο Μπελογιάννη και τους άλλους κομμουνιστές, τους άλλους δημοκράτες, τους πατριώτες αγωνιστές που υπέφεραν στο Λαζαρέτο την Κατοχή, αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό. Τιμή και δόξα σε όλους εκείνους τους ήρωες, άξιους γιους του ελληνικού λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που μεταπολεμικά εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο από το αστικό κράτος επειδή δεν αποκήρυξαν την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, το δίκιο του λαού μας, την πίστη τους ότι ο λαός θα καταφέρει να οικοδομήσει τη δίκαιη κοινωνία και ότι για τον σκοπό αυτό αξίζει κάθε θυσία».

Και απηύθυνε Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης με το ΚΚΕ «για όλα όσα ο λαός μας επί δεκαετίες αγωνίζεται και λαχταρά». Για τα «Μεγάλα Μεγέθη», αφήνοντας στην άκρη τα «μικρά» και βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γιάννης Μπορμπότης γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ενώ προηγούμενα διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα από τους Άσπα Μανδηλαρά – Καλοδίκη και Γιώργο Ρούση.

Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στην ιστορία του τόπου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης

Με κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση

Με κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο.

Στεφάνια κατέθεσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιώργος Δαρδαμάνης μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της ΚΝΕ με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών με τους συγκεντρωμένους στο τέλος να φωνάζουν «Αθάνατοι», να τραγουδούν το «Επέσατε θύματα» και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση της «Διεθνούς».  

 «118 Παρών»

Εγινε προσκλητήριο 118 ονομάτων – όσων έχουν διασωθεί –  εκτελεσμένων αγωνιστών στο Λαζαρέτο.  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρέδωσε στους συγγενείς του Αλέκου Πρίφτη, ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ με το διάταγμα που τον χαρακτήρισε ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τη Λουίζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης. Επίσης, η Μερόπη Υδραίου δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις