Απόψεις

Οι συντάξεις, ο ΕΝΦΙΑ και το τηλεοπτικό “μαύρο” στον Τσίπρα

Tό ότι στην εποχή των μνημονίων ο ακατάσχετος γκεμπελισμός εκ μέρους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και των υβριδίων τους εναλλάσσεται με τα φαινόμενα λογοκρισίας δεν είναι πλέον καινούρια διαπίστωση. Να που έφτασε όμως η ώρα η λογοκρισία να αγγίξει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο άλλωστε η ΝΔ του Σαμαρά- την λες και … «οπισθοδρομική κομπανία» (και ας μας συγχωρέσει η ομώνυμη μουσική κομπανία) – τον αντιμετωπίζει περίπου ως «δαίμονα» και όχι ως πολιτικό αντίπαλο.

Με άνωθεν, λοιπόν, εντολή η ΝΕΡΙΤ, σε μια πρωτοφανή κίνηση για κρατική τηλεόραση ευρωπαϊκού κράτους, αποφάσισε να «κόψει» από το πρόγραμμά της την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με αποτέλεσμα τις παραιτήσεις του προέδρου του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη και του Διευθύνοντα Συμβούλου Ροδόλφου Μορώνη, για λόγους παρέμβασης στο έργο τους όπως κατήγγειλαν.

Η κίνηση αυτή … «βγάζει μάτι» ότι εκκινεί από τον πολιτικό πανικό της κυβέρνησης. Το Παρίσι αποδείχτηκε φιάσκο, το νέο μνημόνιο δεν κρύβεται, η Αμφίπολη δεν αρκεί (αφήστε που μια σημαντική ανασκαφή έχει εκφυλιστεί σε μια επικοινωνιακή γελοιότητα), οι ελαφρύνσεις στα καύσιμα είναι για γέλια και πόρρω απέχουν από το να μπορούν να θεωρηθούν παροχές στο κοινωνικό σύνολο, ε, πολύ θέλει ο άνθρωπος για να πανικοβληθεί και να συνειδητοποιήσει ότι χάνει το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια του;

Προς τι όμως όλος αυτός ο πανικός; Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση διαπιστώνει κάποια συνολική άνοδο της δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ή αν επιθυμεί να μην ακουστούν οι εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Στην εποχή του ίντερνετ και του live streaming πάντως, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να «προστατέψει» από την περιττή όχληση της εικόνας του «δαιμονικού» Τσίπρα ένα συγκεκριμένο κοινό που συνήθως δεν χρησιμοποιεί το ίντερνετ για την ενημέρωσή του αλλά την τηλεόραση. Δηλαδή τους συνταξιούχους;

Εν ολίγοις, τι άλλο μπορεί να φοβάται η κυβέρνηση από την πιθανότητα μιας εξαγγελίας που ακούγεται καλά στα αυτιά χιλιάδων ταλαίπωρων συνταξιούχων, το μοναδικό εκλογικό ακροατήριο στο οποίο η ΝΔ υπερέχει ακόμη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινώς οι συνταξιούχοι δεν πρέπει ν’ ακούσουν τον Τσίπρα να υπόσχεται την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις κατώτατες συντάξεις ή γενικότερα την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα.

Πιθανότατα βέβαια, δεν πρέπει μια πολύ μεγάλη κατηγορία ακροατηρίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ν’ ακούσει τίποτα για την κατάργηση του τραγελαφικού ΕΝΦΙΑ (τον οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται ως «δίκαιο» φτάνοντας – συμβολικώς αλλά και ρητώς, βλ. Βούλτεψη – να χλευάσει την αντίληψη της μεγάλης μερίδας των πολιτών και μέχρι πρότινος κοινωνικής βάσης των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ περί ιδιοκτησίας), την κατάργησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από την βαριά φορολογία, κλπ.

Ακόμη κι αν τελικώς, υπό το βάρος της κατακραυγής αναιρεθεί αυτή η απόφαση , η ουσία παραμένει : η κυβέρνηση χάνει και τα τελευταία κοινωνικά ερείσματα που κρατ;a με το ζόρι (τρομοκρατία και ασήμαντες παροχές από το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα») και το μόνο που της απομένει είναι τα θεσμικά κι επικοινωνιακά κόλπα. Και προκειμένου οι εναπομείναντες ψηφοφόροι της να μην την σβήσουν οριστικά από την οθόνη τους δρα προληπτικά ρίχνοντας «μαύρο» στον Τσίπρα….

(Επισκέψεις: 33 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend