Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία οδηγούν (και) σε οικονομική καταστροφή: Πάνω από 10 δισ. ευρώ στις λάσπες

Οι τεράστιες πλημμύρες στην Θεσσαλία, συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν διαμόρφωσαν κανένα προστατευτικό πλαίσιο μέσω έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, θα έχουν, μεταξύ άλλων, και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο

Οι τεράστιες πλημμύρες στην Θεσσαλία, συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν διαμόρφωσαν κανένα προστατευτικό πλαίσιο μέσω έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο που θα διαρκέσει για χρόνια. 

Ένα βασικό στοιχείο αυτής της καταστροφής, που αναμένεται να βιώσει συνολικά η ελληνική κοινωνία, αφορά στις οικονομικές συνέπειες. 

Η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους (απογραφή 2021) και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ), είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. Το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του νομού Μαγνησίας, θα προκαλέσει σοκ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, στο οποίο μιλάει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας η «Νέα Ένωση», Φώτης Παπαδόπουλος, «η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία ενημέρωση (…) Είκοσι χιλιάδες στρέμματα είναι βυθισμένα σε πέντε μέτρα νερό, που συνεχίζει να ανεβαίνει». 

Στις λάσπες η παραγωγή που ήταν στις αποθήκες

«Η κατάσταση είναι αφόρητη. Δεν είναι μόνο οι ζημιές στις καλλιέργειες. Είναι και στις αποθήκες, στη δική μου έχω 150 τόνους αγροτικής παραγωγής και μηχανήματα. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή. Έφυγα και το νερό απείχε 50 εκατοστά από να πλημμυρίσει. Η αποθήκη ενός συναδέλφου πλημμύρισε με 200 τόνους αγροτικών προϊόντων μέσα. Είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή, όλα τα μηνύματα που μου έρχονται από μέλη του συνεταιρισμού είναι τα ίδια».

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έχουν χαθεί μόνο παραγωγές. «Έχει χαθεί ποτιστικός εξοπλισμός, καλλιεργητικά μηχανήματα, εγκαταστάσεις, αγροτικά εφόδια, ό,τι υπήρχε», για να συμπληρώσει και μια ακόμη μαρτυρία που αφορά την κτηνοτροφία: «Από προχθές, οι κτηνοτρόφοι στο χωριό Κουτσόχερο, που έχει πολλά κοπάδια, προσπαθούσαν να τα μεταφέρουν σε πιο ψηλά σημεία για να τα διασώσουν» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πόσα προσφέρουν οι πληγείσες περιοχές

H φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα).

Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Το πόσες ακριβώς θα καταγραφεί στο επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια και στις τιμές των σιτηρών. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά ξεκινά τον Νοέμβριο και είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή η εκκίνηση ή πόσες από τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει θα είναι σε κατάσταση να καλλιεργηθούν.

Επίσης, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού, που επίσης στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί.

Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός.

Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά.

Σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγματα). Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια (ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής).

Στη Θεσσαλία, ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις