Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι νέοι πεινασμένοι του Αφγανιστάν

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Η οικονομία της χώρας βρισκόταν..

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Η οικονομία της χώρας βρισκόταν έτσι και αλλιώς υπό πίεση ήδη πριν από το νέο καθεστώς. 

Η κατάσταση οδηγεί σε δύσκολες συνθήκες τους Αφγανούς. Οι τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών είναι στα ύψη, η εργασία και το εισόδημα είναι λιγοστά και οι ομάδες παροχής βοήθειας φοβούνται ότι έρχεται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αυξάνεται η φτώχεια και η πείνα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, μόνο το 5% των αφγανικών νοικοκυριών ανέφεραν ότι είχαν αρκετό φαγητό.

Αξιοπρόσεχτο είναι επίσης οι δυσκολίες επηρεάζουν το ίδιο τα αστικά νοικοκυριά όσο και τα αγροτικά.

Η ελλιπής πρόσβαση στα τρόφιμα καθιστά, ωστόσο, πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά στα αστικά περιβάλλοντα, καθώς τα νοικοκυριά στις απομακρυσμένες αγροτικές γωνιές της χώρας αντιμετωπίζουν συχνά το βάρος των ελλείψεων που προκαλούνται από ξηρασία, συγκρούσεις ή υποανάπτυξη. Για πρώτη φορά, υπάρχουν παρόμοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας μεταξύ των Αφγανών στα αστικά περιβάλλοντα και των Αφγανών στα αγροτικά περιβάλλοντα που πλήττονται από την ξηρασία, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Οι απώλειες θέσεων εργασίας, η έλλειψη μετρητών και οι αυξανόμενες τιμές δημιουργούν μια νέα κατηγορία πεινασμένων στο Αφγανιστάν», προειδοποιεί.

Ενώ πολλοί δυσκολεύονται σε ολόκληρη τη χώρα καθώς οι τιμές των τροφίμων περιελίσσονται, τα αστικά νοικοκυριά είναι από τα πιο ευάλωτα, δήλωσε ο Saeed Ullah Khan, του Glow Consultants (το έργο του οποίου περιλαμβάνει παρακολούθηση και έρευνα του ανθρωπιστικού προγράμματος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αφγανοί καταφεύγουν στις χειρότερες επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης πωλώντας περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας από τα είδη οικιακής χρήσης, την περιουσία και τα κοσμήματά τους.

«Όσοι ζουν στα αστικά κέντρα, δεν έχουν καμία τοπική πηγή για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους», πρόσθεσε. «Στις αγροτικές περιοχές, οι άνθρωποι έχουν κοτόπουλα, έχουν περιβόλια, έχουν κάποιο είδος αποθηκευτικής ικανότητας, ενώ τέτοιου είδους επιλογές δεν είναι διαθέσιμες στους ανθρώπους στους αστικούς οικισμούς», εξήγησε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απόψεις