Διεθνή

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν αύριο Σάββατο τη συμμόρφωσή τους προς τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία και θα αποσυρθούν απ’ αυτή τη συμφωνία-ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να παραβιάζει, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την εν λόγω συμφωνία, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης», η οποία «θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πλέον «έτοιμη» να συνεχίσει να συζητεί με τη Ρωσία «το θέμα του αφοπλισμού». Με γραπτή δήλωσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενημερώσουν επισήμως αύριο, Σάββατο και τη Ρωσία για την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη.

Πριν ακόμη από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία αναμενόταν, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή τους από τη συνθήκη «εξαιρετικά ανεύθυνη» και τη συνθήκη «απαραίτητη», κυρίως για «την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Η Ρωσία διαψεύδει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι είναι εκείνη που την παραβιάζει.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ατλαντική συμμαχία, οι χώρες του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν πλήρως» την αποχώρηση από την INF που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια ως απάντηση στους σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια που δημιουργούνται από τις κρυφές δοκιμές, παραγωγή και ανάπτυξη από τη Ρωσία εκτοξευόμενων από το έδαφος πρυαυλικών συστημάτων Κρουζ 9M729», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως αυτή την ενέργεια», υπογραμμίζεται.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμόρφωσή τους προς τη συμφωνία, έγραψε στο Twitter ότι «θα υπάρχει λιγότερη ασφάλεια χωρίς τη συνθήκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

(Επισκέψεις: 500 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend