Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ύφεση: Βαθαίνει η κρίση στον τραπεζικό τομέα – Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές δύο ακόμη τραπεζών

Βαθαίνει η κρίση του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πιστωτική κρίση, την ώρα που παραμένει προ των πυλών το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών

Ο τραπεζικός κλάδος στις ΗΠΑ βρίσκεται, αυτήν την περίοδο, εν μέσω μιας ισχυρής κρίσης. Από τις αρχές του χρόνου, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο του 2023, είχαμε πρώτα την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Στη συνέχεια την κατάρρευση της First Republic. Χτες, Παρασκευή, άλλη μια περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ, η PacWest, είδε τις μετοχές της σε ελεύθερη πτώση (51%), με ταυτόχρονη εκροή του 9,5% των καταθέσεων μέσα σε μία εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Τι συμβαίνει, όμως, με το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ; 

Η αρχή της κρίσης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος 

Η κρίση ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου όταν η Silvergate Capital Corporation, που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι σκοπεύει να ρευστοποιηθεί οικειοθελώς αφού υπέστη ζημιές μετά την κατάρρευση του FTX, του συστήματος ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Στις 9 Μαρτίου οι πελάτες της Silicon Valley Bank (SVB) απέσυραν μαζικά καταθέσεις 42 δισ. δολαρίων μέσα σε μία ημέρα. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 10 Μαρτίου, η τράπεζα κατέρρευσε. Την Κυριακή 12 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά, μια άλλη τράπεζα με ειδίκευση στα κρυπτονομίσματα, η Signature Bank, έκλεισε. 

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, εντός του Μαρτίου, οι ΗΠΑ βίωσαν την κατάρρευση τριών τραπεζών που αποτελούσαν το «βαρύ πυροβολικό» του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ και των start-ups της τεχνολογίας.    

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι τα προβλήματα με τις τράπεζες στις ΗΠΑ θα αντιμετωπιζόταν και διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει νέο 2008, φτάσαμε στις αρχές Μαΐου για να διαπιστώσουμε ότι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά παρελθόν είναι. Έτσι, στις αρχές Μαΐου (1η Μαΐου), η «Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας» της Καλιφόρνιας (DFPI), ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της First Republic Bank, γνωστοποιώντας ότι θέτει υπό τον έλεγχό της την τράπεζα. Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JP Morgan Chase & Co, «ήρθε», τότε, ως από μηχανής Θεός, να εξαγοράσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της FRB και όλες τις καταθέσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Μέσα σε αυτό το σπιράλ, προστέθηκε και η PacWest, η οποία συρρικνώθηκε κατά 16,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 51%! Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε στρατηγικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της. Αντίστοιχα, οι μετοχές άλλης μιας περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ, αυτές της Western Alliance, υποχώρησαν κατά 39%!

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτικό, μιας και οι τραπεζικοί κολοσσοί, παραμένουν άθικτοι. Πράγματι, οι μεγάλες τράπεζες, πάντως, έχουν υπάρξει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τις πιέσεις που δέχονται τα μικρότερα ονόματα του κλάδου. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της JP Morgan έχει ενισχυθεί φέτος, ενώ η τράπεζα εμφάνισε αναπάντεχη αύξηση των καταθέσεών της το πρώτο τρίμηνο.

Όμως, οι επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά μικρές είναι, όπως γράφει το Wire. Καθώς η Fed δεν έχει αποφασίσει ακόμη να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, οι περιφερειακές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις από καταθέτες και επενδυτές. Έτσι, το συνεχιζόμενο τραπεζικό «στρες», υπάρχει σοβαρή ανησυχία, ότι θα μεταφραστεί γρήγορα σε πιστωτική κρίση. Και αυτό, διότι, οι περιφερειακές τράπεζες, προκειμένου να αντέξουν στο «στρες», έχουν ήδη αυστηροποιήσει τα πρότυπα δανεισμού τους, γεγονός που θα μειώσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων. Οι επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα αισθητές από τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που βασίζονται κυρίως σε τέτοιες τράπεζες για πίστωση.

Και αυτό γιατί, οι περιφερειακές τράπεζες μπορεί να στερούνται αναγνώρισης επωνυμίας, αλλά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή πιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις και στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (CRE) στις ΗΠΑ. Αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης για κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες και συναφείς επιχειρήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της πανδημίας COVID-19.

Η οικονομία των ΗΠΑ μπροστά σε ύφεση;

Τα υψηλότερα επιτόκια και η συνακόλουθη αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στο καλύτερο σενάριο, ακόμη και αν δεν υπάρξουν άλλες τράπεζες στο μέλλον και η εμπιστοσύνη στον περιφερειακό τραπεζικό χώρο αποκατασταθεί γρήγορα, οι ευρύτερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα γίνουν αισθητές για χρόνια. 

Σε όλο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και έναν ακόμη παράγοντα: οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών! Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως το ενδεχόμενο να κηρυχθεί στάση πληρωμών θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε ύφεση, θα κατέστρεφε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αποσταθεροποιούσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βασίζεται σε κρίσιμο βαθμό σε χρεόγραφα του αμερικανικού δημοσίου και στο δολάριο. Αρκετοί επενδυτές κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το ρίσκο αυτό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις