Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να δώσουν απάντηση στην επίθεση των αφεντικών και των κυβερνήσεων τους

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ -- Με την επικείμενη κατάθεση του νόμου Οικονόμου - κυβέρνηση ΝΔ, κλιμακώνεται η επίθεση που άνοιξε με το νόμο Παππά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων του τομέα των ΜΜΕ

 Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Στην επίθεση των αφεντικών και των κυβερνήσεων τους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να δώσουμε απάντηση στο ύψος των συμφερόντων μας !

Με την επικείμενη κατάθεση του νόμου Οικονόμου – κυβέρνηση ΝΔ, κλιμακώνεται η επίθεση που άνοιξε με το νόμο Παππά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων του τομέα των ΜΜΕ.

Με αυτή την αλλεπάλληλη σειρά των αντεργατικών νομοθετημάτων με υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, η αστική τάξη συνολικά ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο στα ΜΜΕ τσακίζοντας συνεχώς εργασιακά δικαιώματα σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση για δημιουργία συνθηκών ολοένα και πιο ασφυκτικά ελεγχόμενης ενημέρωσης και προπαγάνδας που παραπληροφορεί, εκβιάζει και τρομοκρατεί με σκοπό να υποτάσσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και της εξουσίας τους.

Κρίνοντας το νομοσχέδιο από θέση υπεράσπισης των συμφερόντων μας ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι το Αρθρο 29 ωθεί σε μείωση εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, άρα σε απολύσεις. Αυτό το δρόμο ανοίγει η αναπλήρωση από εργαζόμενους διασυνδεδεμένων εταιριών. Αυτό το αντεργατικό άρθρο αλλά και τα άλλα για τον ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων σε Τύπο και ιστοσελίδες, μαζί και το άρθρο 30 που δίνει τη δυνατότητα δεύτερης δουλειάς στους εργαζόμενους των κρατικών ΜΜΕ, αντικειμενικά ωθεί επίσης σε απολύσεις και ανεργία. Ολα αυτά τα αντεργατικά άρθρα ενισχύουν την παραπέρα επέκταση κάθε μορφής ευέλικτων και ελαστικών μορφών απασχόλησης, εντατικοποίησης της δουλειάς, αύξησης του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, άρα και του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, αλλά και μείωσης μισθών γιατί και οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί στις διασυνδεμένες εταιρείες διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας.

Αντικειμενικά ωθούν με ακόμη πιο ισχυρό εξαναγκασμό και εκβιασμό, ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους, να χειραγωγούνται και να υποτάσσονται στις απαιτήσεις των εργοδοτών και κράτους για προβολή της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τη ζωή και τη δουλειά του λαού και της νεολαίας, την δικαιολόγηση του αυταρχισμού και της καταστολής, την χυδαία κατασυκοφάντηση των εργατικών αγώνων. Επίσης η μείωση εργαζομένων έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Επιτροπή Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας σημαίνει κρατική επιτροπή ελέγχου και κρίσης της ενημέρωσης και του σχολιασμού, των ειδήσεων και των άρθρων γνώμης, άρα και των πολιτικών θέσεων των ΜΜΕ με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, του αστικού κράτους και των αστικών κυβερνήσεων, μάλιστα στο όνομα της πολυφωνίας. Εξάλλου η πολιτική και η ηθική των αστών είναι η με κάθε τρόπο διαφύλαξη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, του κέρδους, της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η δικαιολόγησή του.

Το άρθρο 33 περιγράφει πολύ γλαφυρά την αύξηση κεφαλαίου στα ΜΜΕ, χωρίς ρευστό τους δωρίζει αύξηση κεφαλαίου. Γιατί δίνει τη δυνατότητα στους Ομίλους των ΜΜΕ να αυξάνουν το μετοχικό τους κεφάλαιο χωρίς να βάζουν κεφάλαιο σε χρήμα, αλλά συμψηφίζοντας το με τις διαφημίσεις. Ετσι και ο ΕΔΟΕΑΠ θα χάνει έσοδα από εισφορές γιατί το 2% επί του τζίρου θα είναι μειωμένο, με συνέπεια να μειώνονται επιπλέον οι παροχές Υγείας προς τους ασφαλισμένους, βάσει των ετήσιων αναλογιστικών μελετών, οι οποίες πρόσφατα δέχτηκαν ένα τσεκούρωμα που αυξάνουν τις πληρωμές από την τσέπη μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι αριθμοί της καπιταλιστικής οικονομίας ευημερούν, τα έσοδα των βιομηχάνων, εφοπλιστών, κατασκευαστών και τραπεζιτών που είναι ταυτόχρονα εκδότες και καναλάρχες αυξάνονται, αλλά οι πολλοί, ανάμεσα τους και εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, στενάζουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα είδη πρώτης ανάγκης και την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι φανερό ότι οι ανάγκες μας δεν μπορούν να στριμωχτούν στα όρια των αντοχών της οικονομίας, δηλαδή στα όρια των επιθυμιών των αφεντικών μας.

Χρειάζεται να απορρίψουμε κάθε σκέψη για αναμονή και ανάθεση σε πολλά υποσχόμενες κυβερνητικές εναλλακτικές. Μόνο το τελευταίο διάστημα ψήφισαν μαζί την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στους Αμερικανούς επενδυτές, τη διεύρυνση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φιλανδία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν για τη διατήρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ποτά και καπνό, όπως και για τη διατήρηση του αφορολόγητου πετρελαίου για τους εφοπλιστές. Τα δύο “αντιπολιτευόμενα” κόμματα στήριξαν 50 έως 75% των άρθρων των τελευταίων αντεργατικών νόμων.

Πριν λίγα χρόνια κάτω από τον εκβιασμό και την αυταπάτη του νόμου Παππά με σύνθημα “Οχι μαύρο στα κανάλια” εργοδοσία και κυβερνήσεις με τις πλάτες των πλειοψηφιών στις Ενώσεις που είναι δικοί τους αντεργατικοί μοχλοί, μας έριξαν μαύρο στις ζωές μας αποδεχόμενοι στην ουσία τη μείωση των θέσεων εργασίας και στη συνέχεια το τσάκισμα των όρων εργασίας. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που υλοποιεί αντεργατικές πολιτικές, τώρα πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη στο σύνολο της, την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που θρέφεται από την φτώχεια και τον πόλεμο.

Αν αυτή η προοπτική δυναμώσει στις συνειδήσεις και στις καρδιές μας, αν γίνει κίνητρο και δύναμη για αγώνα, τότε θα μπορέσουμε όλους αυτούς που μας τρομοκρατούν ότι αυτόν τον χειμώνα θα παγώσουμε λες και ζούμε στον μεσαίωνα, να τους βάλουμε μια και καλή στην “κατάψυξη” και να ζήσουμε εμείς καλύτερα, με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας.

Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τον διεκδικητικό αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας κόντρα σε αφεντικά, κυβέρνηση, ΕΕ, και τα κόμματά τους. Με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να αποφασίσουν συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη μαζί με όλη την εργατική τάξη της χώρας και να στείλουν τις αποφάσεις τους στην ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις για κοινή ενιαία πάλη. Για να μπούμε στη μάχη όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί. Να εκφραστεί καθολική αντίθεση στο αντεργατικό έκτρωμα και η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση, όπως σταθερά προτείνει η Δημοσιογραφική Συνεργασία στο ΔΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, και να οργανωθούν απεργιακές συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Τύπου, τώρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Και να προετοιμαστούμε από τώρα για τέτοιον αγώνα.

Απαιτούμε:

–Την απόσυρση τώρα των αντεργατικών άρθρων, του νόμου κυβερνητικού νομοσχεδίου. Απαιτούμε την κατάργηση των ανάλογων αντεργατικών άρθρων του νόμου Λιβάνιου και όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που μας έχει φέρει ως εδώ.

–Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε όλα τα ΜΜΕ, να μη μειωθούν οι εργαζόμενοι, να μη συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, να μη δεχτούμε καμιά αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις. Πλήρης απασχόληση σημαίνει συμβάσεις αορίστου χρόνου με 25 μέρες το μήνα, πέντε μέρες εργασίας τη βδομάδα και σταθερό ημερήσιο ωράριο, όπως καθορίζουν οι συμβάσεις μας.

— Καμιά απόλυση, να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.

— Οχι στις επιδοματικές πολιτικές και τα κουπόνια της εξαθλίωσης !

— Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας και σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 7ωρο-πενθήμερο.

— Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί και μόνο, όχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία.

–Πληρωμή υπερωριών και νυκτερινών.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!

                                     

Σχετικά θέματα