Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι ακροδεξιοί έκαψαν το Δουβλίνο: Οι … «ασάφειες» της αστυνομίας και η αστραπιαία διάδοση των fake news

Η αστυνομία απέδωσε την λανθασμένη πληροφορία περί αλλοδαπού δράστη σε «φήμες και υπαινιγμούς που διαδόθηκαν με κακόβουλους σκοπούς».

Σε βαθύ διχασμό ολισθαίνει η κοινωνία της Ιρλανδίας, καθώς η ένταση των τελευταίων 24ωρων απειλεί την συνοχή της. Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε στις 13:30 το μεσημέρι με μαχαίρι σε πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην πλατεία Πάρνελ του Δουβλίνου, τραυματίζοντας πέντε εξ αυτών. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και τρία παιδιά.

Η αστυνομία που έσπευσε στο σημείο ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν άνδρα μεταξύ 45 και 50 ετών και πως δεν αναζητεί άλλον ύποπτο. Άλλωστε, δεν υπήρχαν και αναφορές μαρτύρων για δεύτερο δράστη. Δεν έκανε επισήμως κάποια αναφορά στην εθνικότητα του συλληφθέντα, ωστόσο η αρχική δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ, πως «οι αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας» και η μετέπειτα δήλωση του επιθεωρητή της αστυνομίας Ντρου Χάρις πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», έστειλαν αμφίσημα μηνύματα. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο δράσης του συλληφθέντα, που παραπέμπει στις επιθέσεις οπαδών του ISIS στην Ευρώπη, καθώς και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, άρχισε να χτίζεται το σενάριο της ισλαμικής επίθεσης. Μία διαρροή – την προέλευση της οποίας δεν ενδιαφέρθηκε να εντοπίσει κανείς- έκανε λόγο για Αλγερινό μετανάστη.

«Πάρτε τους από εδώ»

Ούτε η αστυνομία, ούτε η κυβέρνηση διέψευσαν το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι αλλοδαπός, το οποίο άρχισε να γράφεται τάχιστα παντού. Μέχρι να το κάνουν, το φασιστικό φυτίλι είχε ανάψει. Αρχικά, μερικές δεκάδες συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί διαδηλωτές πέρασαν την κορδέλα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία στην σκηνή του εγκλήματος και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε», «Πάρτε τους από εδώ» και «Αυτά τα σκουπίδια επιτίθενται σε Ιρλανδούς».

Πολύ γρήγορα, συγκεντρώθηκε πλήθος εκατοντάδων ακροδεξιών ατόμων που άρχισε να φωνάζει αντιμεταναστευτικά συνθήματα κρατώντας ιρλανδικές σημαίες. Στη συνέχεια, ακολούθησε χάος. Οι παρευρισκόμενοι ακροδεξιοί άρχισαν να σπάνε και να καίνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και οι αρχές κάλεσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πάνε σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Ένα διπλό λεωφορείο κάηκε εντελώς μπροστά από το άγαλμα του Ντάνιελ Ο’ Κόνελ, ενώ έσπασαν τα τζάμια σε κοντινό ξενοδοχείο και εστιατόριο αλυσίδας ταχυφαγείων. Άλλα καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ και ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε.

Τους έσωσε ο μετανάστης

Όταν η νύχτα των επιθέσεων πέρασε και δεκάδες ακροδεξιοί συνελήφθησαν, η αστυνομία απέδωσε την λανθασμένη πληροφορία περί αλλοδαπού δράστη σε «φήμες και υπαινιγμούς που διαδόθηκαν με κακόβουλους σκοπούς». Στο μεταξύ, όχι μόνο έγινε γνωστό πως ο δράστης είναι Ιρλανδός πολίτης, αλλά και ότι ο άνθρωπος που τον ακινητοποίησε και τον εμπόδισε να κάνει μεγαλύτερο κακό είναι μετανάστης!

Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο Κάιο Μπενίσιο, ο οποίος εργάζεται στην Ιρλανδία ως διανομέας. Ακινητοποίησε τον δράστη χτυπώντας τον στο κεφάλι με το κράνος του. Κόντρα στην φασιστική ρητορική, διοργανώθηκε έρανος με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τον Βραζιλιάνο μετανάστη. Η διαδικτυακή πρωτοβουλία «Buy Caio Benicio a pint» («Κέρασε τον Κάιο Μπενίσιο μια μπύρα») έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 300.000 λίρες! Σε αντίστοιχο έρανο είχαν συγκεντρώθηκαν 81.000 ευρώ για υπάλληλο βρεφονηπιακού σταθμού που προστάτευσε παιδιά που κινδύνευσαν από δράστη ένοπλης επίθεσης.

 

 

Σχετικά θέματα