Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι αγρότες συναντιούνται με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, με τα τρακτέρ στα μπλόκα

Παραμένοντας σε θέσεις μάχης στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και πραγματοποιώντας καθημερινά συντονισμένες, πολύμορφες δράσεις,..

Παραμένοντας σε θέσεις μάχης στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και πραγματοποιώντας καθημερινά συντονισμένες, πολύμορφες δράσεις, με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να τους στηρίζουν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν και κλιμακώνουν  τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής πίεσης είναι και η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι.

Στη σύσκεψη των αγροτών των μπλόκων από όλη την χώρα, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου Θεσσαλονίκης, οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στη συνάντηση.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Την ώρα που τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), για θωράκιση της περιοχής, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, οι αγρότες θα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις