Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Οι αγρότες δεν τα παρατάμε – Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γιατί η ζωή μας ανήκει»

Οι αγρότες στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι απορρίπτουν τα μέτρα - ψίχουλα που πρόσφατα ανακοίνωσε και διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους

Οι αγρότες στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι απορρίπτουν τα μέτρα – ψίχουλα που πρόσφατα ανακοίνωσε και διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που αποτυπώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, περιοριζόμενη σε ψίχουλα, με βάση τα «δημοσιονομικά δεδομένα».

 «Θα στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν τα παρατάμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γιατί η ζωή μας ανήκει» δηλώνει από την πλατεία Βάθης και το συλλαλητήριο των βιοπαλαιστών αγροτών, ο Άρης Πολυγένης, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

 Στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώνουν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα. Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους, που το προηγούμενο διάστημα τους έβγαλαν στα μπλόκα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθης.

 Τα τρακτέρ που έφθασαν στη συγκέντρωση, από την Αταλάντη Φθιώτιδας που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, έγιναν δεκτά μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους με το κυρίαρχο σύνθημα: «Πότε με τα πόδια, πότε με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». 

«Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές σας. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!», το σύνθημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από την εξέδρα της συγκέντρωσης δίνει το στίγμα: Οι διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο παραμένουν επίκαιρα, αλλά γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά για να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ζουν από τον κόπο τους.

Από τη Θεσσαλία μέχρι την Πελοπόννησο, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και την πολύπαθη Εύβοια οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δυναμώνουν την οργάνωσή τους, για να υψώσουν το δικό τους «μπλόκο» στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, στην ακρίβεια που τσακίζει και το δικό τους εισόδημα.

Στην κινητοποίηση παραβρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα από τους ομιλητές στη συγκέντρωση

Την αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει εκφράζουν οι ομιλητές στη συγκέντρωση που γίνεται στην πλ. Βάθης, ύστερα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. 

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «υψώνει φωνή αντίστασης στην πολιτική που μας ξεκληρίζει», τόνισε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, μιλώντας στη συγκέντρωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στην πλ. Βάθης. 

«Μόνο μέσα από αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε», σημείωσε στην ομιλία του, ο Θανάσης Κολιζέρας, από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τροφίμων. 

«Είμαστε σήμερα εδώ με έναν και μοναδικό σκοπό: Να κάνουμε τα προβλήματα μας γνωστά σε όλη την Ελλάδα, επισήμανε ο Χρήστος Λιγδής, αγρότης από την Επιτροπή του Μπλόκου στην Αταλάντη, οδηγός τρακτέρ. Στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των αποζημιώσεων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι αγρότες στην περιοχή μετά την καταστροφή των ελαιώνων τους από την κακοκαιρία του περασμένου Γενάρη. Για να μην αφανιστούμε διαλέξαμε τον δρόμο του αγώνα, είπε και κάλεσε σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους. 

Τη στάση της κυβέρνησης και των τριών υπουργών που έχουν αλλάξει στο αρμόδιο υπουργείο, κατήγγειλε η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμύνταιου. “Κι αυτά που είπαν ότι θα μας δώσουν τα πάνε πίσω”, είπε και ξεκαθάρισε πως οι αγρότες δεν κάνουν “ούτε βήμα πίσω” από το αγώνα τους.

“Βρισκόμαστε σήμερα άλλη μια φορά στους δρόμους του αγώνα φωνάζοντας ότι δεν πάει άλλο”, είπε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Στηλίτευσε ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής και την εκτίναξη του, απαιτώντας την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγώγων Λαϊκών Αγορών, μεταφέροντας τα αιτήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

“Όλοι εσείς δίνεται προοπτική σε χιλιάδες αγρότες να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εμείς και τα παιδιά μας στο τόπο μας”, ανέφερε ο Δημήτρης Δημογιάννης, αγρότης από τη Φθιώτιδα.

Την αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση που προσπαθεί να τους ξεγελάσει με ψίχουλα μετέφερε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε”, είπε.

“Πρέπει να μεταφέρουμε την αγωνιστικότητα μας σε κάθε γωνιά της χώρας”, κάλεσε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, από την Κεντρική Μακεδονία, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Γραμματείας των Μπλόκων.

Ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Βαγγέλη Μπούτα, κράτησε η συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του Γιάννη Βάγγου, μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στην κινητοποίηση της Κυριακής στο Κιλελέρ απηύθυνε κάλεσμα ο Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας ενώ σε συνέχεια του αγώνα κάλεσε ο Σάββας Κεφάλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Ο αγώνας των αγροτών «μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας» γιατί συνδέεται με την πρόσβαση του λαού σε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, ξεκαθάρισε η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν είναι συντεχνιακά, μας αφορούν όλους”, υπογράμμισε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας. Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την ακρίβεια που βασανίζει όλο τον λαό και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα. “Δίνουμε μάχη επιβίωσης. Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Παράγουμε το ψωμί και μας πετάνε ψίχουλα. Παράγουμε το κρέας και μας πετάνε κάτι κόκαλα”, κατήγγειλε μεταξύ άλλων. “Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι”, σχολίασε και αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας αλλά και μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις που φέρνει στους λαούς, αλλά και ιδιαίτερα στους αγρότες.

“Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει μπροστά της όσο επιλέγει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική”, κατέληξε ο Ρίζος Μαρούδας. 

Αντιπροσωπεία ανέβηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταθέσει τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με προορισμό το Σύνταγμα.

Συμπαράσταση από σωματεία και φορείς

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν σωματεία και φορείς. Μαζί τους διαδηλώνουν το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΤ ΠΑΔΑ καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. 

«Εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι.

Από 902.gr

***

Σχετικά θέματα

Απόψεις