Κοινωνία

ΟΕΝΓΕ: Δεν είναι αστοχία, αλλά σαφής διάκριση η απόρριψη γιατρού από τη θέση της Επιμελήτριας Β΄ λόγω μητρότητας

Δεν πρόκειται για «απλή αστοχία» του συμβουλίου κρίσης, αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου μητέρας ανήλικων παιδιών» σημειώνει στην Ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ με την οποία καταγγέλλει το γεγονός και κάνει λόγο για υποκρισία από πλευράς της υφυπουργού Υγείας τονίζοντας: «Οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για τη στήριξη της μητρότητας είναι υποκριτικές και εξοργιστικές». Η Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με δελτίο τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα 27/09 αργά το μεσημέρι, σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος της συνάδελφου μητέρας δυο ανήλικων παιδιών, για αναπομπή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων, επιχειρεί μάταια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οι διευκρινίσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικές. Όχι μόνο δεν καταδικάζει το σκεπτικό του συμβουλίου κρίσης, απεναντίας το υπερασπίζεται, το επικυρώνει και το προσυπογράφει.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται προκλητικά ότι η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων δεν επηρέασε την «αντικειμενική κρίση» του συμβουλίου κρίσης τη στιγμή που το πρακτικό, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι κριτές προβληματίστηκαν «αν θα μπορούσε η συνάδελφος αν και πολύ αξιόλογη να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών», αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ας μας απαντήσουν για ποιο λόγο ρωτήθηκαν οι υποψήφιες συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αν «παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού», αν δεν σκόπευε το συμβούλιο κρίσης να το λάβει υπόψη του στην τελική του αξιολόγηση;

Δεν πρόκειται για «απλή αστοχία» του συμβουλίου κρίσης, αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου μητέρας ανήλικων παιδιών. Το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, το συμβούλιο κρίσης έθεσε τα ίδια ερωτήματα και στις δύο υποψήφιες συναδέλφους, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Άλλωστε δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συνάδελφος μας επικουρική γιατρός, μητέρα ανήλικου τέκνου, βρέθηκε στο στόχαστρο διοικητή νοσοκομείου και τελικά απολύθηκε επειδή έκανε το λάθος να διεκδικήσει την άδεια ειδικού σκοπού. Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Εκατοντάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δε θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Δεκάδες καταγγελίες την περίοδο της πανδημίας για εργοδότες που απειλούσαν μητέρες εργαζόμενες ότι θα απολυθούν αν διεκδικήσουν την «άδεια ειδικού σκοπού».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έφτασε στο σημείο για να δικαιώσει το συμβούλιο κρίσης να αναγορεύσει τον εαυτό της σε ανώτατο κριτή και υπερδικαστή! Αποφάσισε, ενώ δεν έχει την αρμοδιότητα, ότι η συνάδελφος υποψήφια μητέρα δύο ανήλικων τέκνων υστερεί έναντι της πρώτης.

Για αυτό οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για τη στήριξη της μητρότητας είναι υποκριτικές και εξοργιστικές. Είναι υποκριτικές και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί υπερασπίζεται με σθένος την πολιτική που γεννά, συντηρεί, αναπαράγει και διευρύνει τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές αιτίες της ανισοτιμίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Την πολιτική που σε τελική ανάλυση θεωρεί την προστασία της μητρότητας «βαρίδι» και «κόστος» για το κράτος και την εργοδοσία.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή της στη συνάδελφο που είχε το θάρρος να καταγγείλει το περιστατικό. Δεν αφορά μόνο τη συνάδελφο. Δεν αφορά μόνο τις συναδέλφους γιατρούς. Δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες μητέρες, τις νέες γυναίκες. Μας αφορά όλους.

Αν νομίζουν ότι με ένα δελτίο τύπου θα ξεμπερδέψουν είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, τη συλλογική διεκδίκηση και τους αγώνες μας ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε κάθε είδους κοινωνικές διακρίσεις. Αυτή είναι η δική μας «ασπίδα προστασίας μας» απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Δήλωση –απάντηση της γιατρού

Στο facebook.com της ΟΕΝΓΕ αναρτήθηκε η απάντηση δήλωση της γιατρού Κυριακακη Αργυρως  σχετικά με το ζήτημα διάκρισης σε κρίση θέσης ιατρού ΕΣΥ:

“Μετά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το αίτημά μου για αναπομπή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων, που αν και προσωπικό, αποτελεί ζήτημα που αφορά κάθε ιατρό, αλλά και κάθε εργαζόμενο, γυναίκα και άντρα και χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Υγείας, οφείλω να απαντήσω σε κάποια σημεία που θίγονται προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων.

Το αίτημά μου, το οποίο τελικώς το Υπουργείο Υγείας απέρριψε, αφορά στο σκεπτικό του Συμβουλίου Κρίσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται σαφέστατα στο πρακτικό της συνεδρίασης και όχι σε τυχόν ένστασή μου αναφορικά με τη συγκριτική βαθμολόγηση των υποψηφίων, καθώς αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει αίτιο αναπομπής.

Σε προγενέστερο χρόνο και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία είχα υποβάλλει ένσταση και για την βαθμολόγηση κάποιων συνυποψηφίων μου και σε σύγκριση με εμένα, ένσταση που απέρριψε το Συμβούλιο Κρίσεων, συμβούλιο που απαρτίζεται μεταξύ άλλων και από τους κριτές που αξιολόγησαν τους υποψηφίους. Η υψηλότερη βαθμολογία, όπως αυτή τέθηκε από το Συμβούλιο Κρίσεων, ίσως δεν θα έπρεπε να μεταφράζεται αυτόματα από το Υπουργείο Υγείας σε κατοχή περισσότερων τυπικών προσόντων (τίτλους σπουδών- προϋπηρεσία). Αναφορικά εγώ είμαι κάτοχος διδακτορικής διατριβής κριθείσας με Άριστα από το ΕΚΠΑ και είχα μέχρι την υποβολή της αίτησής μου προς κρίση το 2016 1700 ημέρες προυπηρεσίας στο ΕΣΥ ως ειδικευμένη ιατρός.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες γνωστούς και αγνώστους σε εμένα, ανώνυμους και επώνυμους, φορείς και συλλογικότητες για την συμπαράσταση και τη συνδρομή τους. Θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου για την δικαίωση του αιτήματός μου, όπου και όπως η Εθνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μου επιτρέπουν και η συνείδησή μου, μου επιβάλλει, καθώς αδυνατώ να συμβιβαστώ με το σκεπτικό της κρίσης”.

(Επισκέψεις: 295 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend