Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΧΙ στην ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Να ακυρωθεί η άδεια που χορήγησε η κυβέρνηση στην Energean, ζητά με προσφυγή της στο ΣτΕ η Αδελφότητα Κουρέντων, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι καταστροφικές

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» στην εταιρία Energean αρχικά για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και μελλοντικά στην εξόρυξη, εκφράζουν οι κάτοικοι και μαζικοί φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η Αίτηση ακύρωσης ενάντια στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το νόμο για τους υδρογονάνθρακες  που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Αδελφότητα Κουρέντων από κοινού με 30 άλλους μαζικούς φορείς (18 φυσικά και 30 νομικά πρόσωπα). Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Αδελφότητας Κουρέντων, οι υπογράφοντες την προσφυγή στη ΣτΕ είναι αποφασισμένα να κλιμακώσουν τον αγώνα για την προστασία της περιοχής της Ηπείρου από τις καταστροφικές συνέπειες της ερευνητικής γεώτρησης και της μελλοντικής εξόρυξης, μέχρι τη ματαίωση αυτών των σχεδίων.

Ενημερωτικά αναφέρουμε, πως στις 23 Νοέμβρη 2023, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της γεώτρησης Ήπειρος-1 στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων. Το έργο αφορά στις εργασίες έρευνας μέρους της χερσαίας περιοχής συνολικής έκτασης 4200 km2 με στόχο τον εντοπισμό/ανακάλυψη και επιβεβαίωση κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Το πλήρες κείμενος του Δελτίου Τύπου της Αδελφότητας Κουρέντων, έχει ως εξής:

Λόφος εξόρυξης

«Στις 25 Ιανουαρίου 2024, κατατέθηκε ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχεδιαζόμενης ερευνητικής γεώτρησης εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και μελλοντικής εξόρυξης, στα όρη Κουρέντων, σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Κούρεντα, Καλοχώρι και Γιουργάνιστα.

Συγκεκριμένα, προσβάλλεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), και παρεμπιπτόντως ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες και ο νόμος που κυρώνει τη σύμβαση μίσθωσης, που αποτελούν τη νομική βάση της ΑΕΠΟ.

Την αίτηση κατέθεσαν τριάντα ( 30 ) φυσικά πρόσωπα ( κάτοικοι της εγγύς και ευρύτερης περιοχής ) και δεκαοχτώ ( 18 ) νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων Ομοσπονδίες Αδελφοτήτων χωριών της περιοχής, μεμονωμένες Αδελφότητες, ΚοινΣΕπ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, κ.α.….

Οι λόγοι ακύρωσης αφορούν όλες τις πράξεις (διοικητικές και νομοθετικές) και αναφέρονται συνοπτικά στα εξής:

  1. Παραβιάζεται η διεθνής, ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) καθόσον η επίδικη εξόρυξη συμβάλλει προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή προς την αύξηση των εκπομπών ΑτΘ. Αυτό σημαίνει ότι παραβιάζεται το άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την προστασία της ζωής, ο ευρωπαϊκός κλιματικός νόμος και ο εθνικός κλιματικός νόμος. Η σχετική νομολογία ξένων δικαστηρίων (Πχ., Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας κλπ.) θεωρεί ότι παραβιάζεται η ως άνω νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι είμαστε το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που επιτρέπει νέες εξορύξεις πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία αγνοεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της για την προστασία του κλίματος, επιλέγοντας – δυστυχώς- την προστασία οικονομικών συμφερόντων.
  2. Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φύσης (οδηγία 92/43) καθόσον η περιοχή του επίδικου έργου έχει υψηλή αξία για τη βιοποικιλότητα διότι αρκετά είδη που προστατεύονται αυστηρά από τη νομοθεσία έχουν εντοπιστεί εντός του χώρου του επίδικου έργου, και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους επιβίωσης. Επίσης η περιοχή του έργου αποτελεί κεντρικό σημείο πέριξ του οποίου βρίσκονται, σε μικρή απόσταση, εννιά περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους. Και τούτο διότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στη φύση, όπως το απαιτεί η νομοθεσία.
  3. Παραβιάζεται η νομοθεσία για τον ατμοσφαιρικό αέρα (οδηγία 2008/50) διότι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας εξόρυξης εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνοι ρύποι που είναι καρκινογόνοι. Στη ΜΠΕ και στην ΑΕΠΟ δεν γίνεται καμία εκτίμηση της ποσότητας και της φύσης των ρύπων και ως εκ τούτου δεν προτείνονται μέτρα αποφυγής και προστασία του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.
  4. Παραβιάζεται η νομοθεσία για τα ύδατα (οδηγία 2000/60) καθόσον είναι απολύτως αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι το επίδικο έργο προκαλεί ρύπανση στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της περιοχής. Ωστόσο, ούτε στη ΜΠΕ ούτε στην ΑΕΠΟ έγινε επιστημονική αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στα ύδατα της περιοχής ιδίως σε σχέση με την υποβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας, η οποία απαγορεύεται απολύτως από τη νομοθεσία.

 

Από την πλευρά μας ως Αδελφότητα Κουρέντων προσθέτουμε:

Σε εποχές που η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι κάθε μέρα ορατές, και βιώνονται συχνά με τον πλέον οδυνηρό τρόπο από τους ανθρώπους και τα ζώα αυτού του πλανήτη ( συνεχή, ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασία και τεράστιες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, υπερθέρμανση του πλανήτη….), με απορία και ταυτόχρονα οργή, παρατηρούμε το εξής προκλητικό:

Η Κλιματική Κρίση είναι γεγονός.

Το ρολόι της Γης μετράει πλέον αντίστροφα.

Ταυτόχρονα, είναι αναμφισβήτητο και επιστημονικά απολύτως τεκμηριωμένο το γεγονός ότι βασική αιτία της κλιματικής κρίσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.

Σε μία εποχή λοιπόν, που ο πλανήτης ζητά απεγνωσμένα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα για να μπορέσει να επιβιώσει, εμείς τί κάνουμε;;;

Παραδίδουμε άνευ όρων μια από τις τελευταίες καθαρές και αμόλυντες γωνιές της χώρας μας, ώστε να μετατραπεί σε πεδίο εξόρυξης υδρογονανθράκων, σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Το οφείλουμε στη Γη μας, στους Ανθρώπους και τα Ζώα της, στις γενιές που έρχονται!

Η κατάθεση της Αίτησης Ακύρωσης δεν είναι η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία παρέμβασή για την προστασία της περιοχής της Ηπείρου από τις καταστροφικές συνέπειες της ερευνητικής γεώτρησης και της μελλοντικής εξόρυξης. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και θα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις και επιστημονικές εκδηλώσεις έτσι ώστε να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες ότι η εν λόγω εξόρυξη (όπως και οι άλλες που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα) είναι αποκλειστικά ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας των εταιρειών και, παράλληλα, μη αναστρέψιμη καταστροφή των φυσικών πόρων, στην αξιοποίηση των οποίων στηρίζεται η τοπική οικονομία.

Αθήνα 26 /1/2024

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κουρέντων Ιωαννίνων

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις