Διεθνή

«Βασανίσαμε κάποιους τύπους», έτσι απλά!

«Κάναμε πολλά σωστά πράγματα, όμως βασανίσαμε κάποιους τύπους (we tortured some folks)» είπε, χτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Θυμηθήκαμε μερικούς απ’ αυτούς τους «τύπους» (όπως τους αποκαλεί ο Ομπάμα) αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

 Φυκακές Αμπού Γκράιμπ

 ΙρακTα αποσπάσματα της έκθεσης του αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Ταγκούρα, για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ ήταν αποκαλυπτικά. Δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαϊου του 2004, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ». Η έκθεση, 53 σελίδων,  είχε συνταχθεί μετά από εντολή του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων Ρικάρντο Σαντσες:

– «Εσπαγαν λάμπες φωσφόρου και έριχναν φωσφορικό υγρό πάνω στους κρατουμένους, τους χτυπούσαν με σκουπόξυλα και μια καρέκλα. Απειλούσαν άνδρες κρατούμενους με βιασμό. Επέτρεψαν σε ένα φύλακα στρατιωτικής αστυνομίας να ράψει το τραύμα ενός κρατουμένου που είχε τραυματιστεί, αφού τον είχαν επανειλημμένως ρίξει πάνω στον τοίχο του κελιού του. Βίαζαν έναν κρατούμενο με λάμπα φωσφόρου, ίσως και σκουπόξυλο, χρησιμοποιούσαν στρατιωτικούς σκύλους να τους απειλήσουν. Σε μια περίσταση άφησαν σκύλο να δαγκώνει κρατούμενο».

«Γίνονται φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια στους Ιρακινούς που κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό, όχι μόνο στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, αλλά και σε άλλα σημεία του Ιράκ».

Τότε, όταν έγιναν οι αποκαλύψεις, για τη «δραστηριότητα» των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, στο Ιράκ, υπήρξε δημόσια κατακραυγή. Τα γεγονότα χαρακτηρίστηκαν εξαιρέσεις…

Γκουαντανάμο

 Ο Αυστραλός δικηγόρος Ρίτσαρντ Μπουρκ, στις 8 Οκτωβρίου του 2003, μιλώντας για πελάτες του, που ήταν στις φυλακές του Γκουαντανάμο, είχε αποκαλύψει:

– «Ενας από τους κρατούμενους κατήγγειλε ότι τον έδεσαν σε μια κολόνα και εκτόξευαν εναντίον του λαστιχένιες σφαίρες».

-«Ενας άλλος είπε ότι τον έβαλαν να γονατίσει στον ήλιο μέχρι να λιποθυμήσει».

Οι Αμερικάνοι σύμμαχοι «μας»…

Ορισμένοι θαυμαστές του Ομπάμα στην Ελλάδα θα μιλήσουν, πάλι, για την ειλικρίνεια του. Θα επαναλάβουν αυτά που είπε ο Ομπάμα, δηλαδή πως τα βασανιστήρια των αμερικανικών υπηρεσιών, σε «κάποιους τύπους», δεν έχουν σχέση με τις αξίες των ΗΠΑ.

Τις αξίες των ΗΠΑ τις γνωρίζουμε καλά, εδώ στην Ελλάδα. Ξέρουμε, επίσης, και τους φίλους των αμερικανικών αξιών στην Ελλάδα, χρόνια τώρα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, άλλωστε, και στις επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στην Γιουγκοσλαβία, δήλωσαν την αλληλεγγύη τους και την έμπρακτη στήριξη τους. Όλοι θυμόμαστε σε ποιους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Όχι, δεν στήριξαν τους λαούς του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας, αλλά τους δολοφόνους των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τότε, όπως και τώρα με τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, στην Ελλάδα,  κράτησαν τη στάση των «ίσων αποστάσεων»…Αυτές οι δύο λέξεις μαζί («ίσες αποστάσεις») έχουν αλλάξει νόημα, πια.  Είναι μια έκφραση που, στην πολιτική, πλέον, σημαίνει «στηρίζω τη βαρβαρότητα»…

Υ.Γ: Καμία δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη; Μην κουράζεστε. Ίσως οι Ισραηλινοί να δηλώσουν λίγα χρόνια μετά: «Δολοφονήσαμε κάποιους 4χρονους τύπους ». Θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για την ειλικρίνεια και το πολιτικό τους θάρρος… 

(Επισκέψεις: 63 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend