Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο υπουργός Αμυνας για την δίωξη του Ν.Μπογιόπουλου: Με «ίσες αποστάσεις» «βγάζει λάδι» τον αντικομμουνισμό της ΕΑΑΣ (από Ριζοσπάστη)

Πηγη: Ριζοσπάστης Τον ρόλο του δικηγόρου υπεράσπισης της διοίκησης της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) για την απαράδεκτη δίωξη σε..

Πηγη: Ριζοσπάστης

Τον ρόλο του δικηγόρου υπεράσπισης της διοίκησης της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) για την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου ανέλαβε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος , απαντώντας την Παρασκευή από τη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι πρόσφατα εκδικάστηκε η αγωγή (αναμένεται να βγει η απόφαση) που κατέθεσε η ΕΑΑΣ σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου, αξιώνοντας από τον δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες, «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί», επειδή ανέδειξε τις βαθιά αντικομμουνιστικές και ανιστόρητες θέσεις τις οποίες εκφράζει το ΔΣ της Ενωσης στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με αφορμή το τέλος του εμφυλίου πολέμου σε Γράμμο και Βίτσι.

Ο Ν. Παπαναστάσης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που στηρίζουν όσα έγραψε και είπε ο δημοσιογράφος. Εθεσε μάλιστα προ των ευθυνών της την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και την κυβέρνηση, καθώς η ΕΑΑΣ «ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είναι φορέας που υπάγεται άμεσα στο υπουργείο Αμυνας, επιβλέπεται άμεσα από αυτό», όπως σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα πως το ΔΣ της Ενωσης τυπικά και μόνο εκπροσωπεί τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς, μέσω δικτατορικών νόμων του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, όμως στην πράξη έχει εκλεγεί με ένα πολύ μικρό ποσοστό. «Δεν αξίζει αυτό στις δεκάδες χιλιάδες των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, δεν υιοθετούν αυτές τις γελοιότητες, δεν τους εκπροσωπεί αυτή η πολιτική χυδαιότητα», ανέφερε ο Ν. Παπαναστάσης, προσθέτοντας πως αυτή η δράκα κάνει απαράδεκτες συνάξεις, αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρότατα προβλήματα των αποστράτων που είναι άνθρωποι βασανισμένοι.

Ρώτησε τον υπουργό να πει καθαρά «ποια μέτρα ως κυβέρνηση προτίθεστε να πάρετε για να σταματήσει τώρα η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου;», η οποία αποτελεί δίωξη της ίδιας της ελευθεροτυπίας και προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου. Ρώτησε επίσης «ποια μέτρα ως κυβέρνηση προτίθεστε να πάρετε για να σταματήσουν αυτές οι άθλιες προκλητικές ενέργειες της ΕΑΑΣ, φορέα τον οποίον το υπουργείο σας εποπτεύει στενά;».

Απαντώντας, ο υπουργός Αμυνας, με λογικές «ίσων αποστάσεων», επιχείρησε να «βγάλει λάδι» τις ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες της ΕΑΑΣ. Δήλωσε πως βλέποντας το βίντεο της ομιλίας του προέδρου της ΕΑΑΣ στην επίμαχη εκδήλωση, «δεν άκουσε πουθενά την φρασεολογία» που του καταλογίζει το ΚΚΕ.

Επιχειρώντας εξάλλου να συγκαλύψει τον χαρακτήρα των συνάξεων αυτών ως εκδηλώσεων μίσους, αλλά και να τις τσουβαλιάσει με εκδηλώσεις τιμής και γνώσης της Ιστορίας – αναφερόμενος μάλιστα ευθέως στην εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΚΚΕ στο Μεζούρλο για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές – έφτασε να λέει πως «οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που γίνονται από όλες τις πλευρές στον Γράμμο εκείνες τις μέρες, αποτελούν όχι εορτές, αλλά εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και μακριά από κάθε αίσθημα μίσους».

Είπε ακόμα ότι για το υπουργείο «δεν υπάρχει καμία πολιτική διάσταση σε αυτό το θέμα» και ζήτησε «απ’ όλες τις πλευρές (!) να πέσουν οι τόνοι». Προσπάθησε εξάλλου να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως πρόκειται για φορέα που εποπτεύεται από την ίδια, με το επιχείρημα πως το ΔΣ είναι αυτοδιοίκητο, ενώ ως συνήθως επικαλέστηκε την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη για την απαράδεκτη δίωξη κατά του δημοσιογράφου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο υπουργός, σημείωσε ότι «κυριάρχησε η εν υπνώσει ιδιότητά σας ως δικηγόρου απέναντι στην Ενωση Αποστράτων Στρατιωτικών».

Σχετικά θέματα

Απόψεις