Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο πρόεδρος του Καζακστάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση

Κατέφθασαν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία — Ο Kινέζος πρόεδρος χαιρετίζει τα «ισχυρά μέτρα» εναντίον των διαδηλωτών Ο πρόεδρος του..

Κατέφθασαν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία — Ο Kινέζος πρόεδρος χαιρετίζει τα «ισχυρά μέτρα» εναντίον των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών» που προκαλούν τις ταραχές.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι «τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά» και να «χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών».

Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε παράλογα τα αιτήματα, κυρίως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

«Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους; Έχουμε να κάνουμε με ένοπλους και εκπαιδευμένους συμμορίτες (…) Πρέπει να καταστραφούν και αυτό θα γίνει σύντομα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «20.000 συμμορίτες» επιτέθηκαν στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου οι ταραχές που ξέσπασαν ήταν οι πιο χαοτικές και πιο βίαιες.

Ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ

Ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ

Αυτοί είχαν «σαφές σχέδιο επίθεσης, καλά συντονισμένες ενέργειες και υψηλό βαθμό προετοιμασίας για μάχη», συνέχισε ο Τοκάγεφ, αναφερόμενος σε «εξειδικευμένους δολιοφθορείς».

«Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή» αυτής της κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Αυτοί που δεν παραδίδονται θα εξαλειφθούν», σημείωσε επίσης, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αντληθούν τα διδάγματα από αυτήν την τραγωδία».

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Κατέφθασαν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία

Ρωσικές δυνάμεις καταφτάνουν στο Καζακστάν

Στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες αναπτύσσονται από το βράδυ της Πέμπτης στο Καζακστάν, μετά από αίτημα του προέδρου, για να συμπράξουν στην καταστολή των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά πόλεις, ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και στα άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που μαστίζουν τη χώρα, 30 χρόνια μετά την αντεπαναστατική ανατροπή και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ότι στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καζακστάν και ότι αρκετές μονάδες εκτελούν ήδη τα καθήκοντά τους στη χώρα.

Ομάδες προκάλυψης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχουν ήδη φτάσει στο Καζακστάν και η ανάπτυξη 2.500 δυνάμεων αερομεταφερόμενων και ειδικών επιχειρήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον CSTO, οι δυνάμεις του θα φρουρούν στρατιωτικές βάσεις, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού ισχυρίστηκε στο Sputnik ότι δεν θα συμμετέχουν στην άμεση αντιμετώπιση των ταραχών καθώς «το έργο επιβολής του νόμου και αστυνόμευσης θα εξακολουθήσει να διεξάγεται αποκλειστικά από τις τοπικές δυνάμεις του Καζακστάν».

Σημειώνεται πως στον CSTO συμμετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν.

Την ίδια ώρα η εξέγερση και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά την ένταση της καταστολής. Διαδηλωτές προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή να καταλάβουν την Ακαδημία Συνοριοφυλακής στο Αλμάτι, ενώ στο κέντρο της πόλης σημειωνόταν διαρκής ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο κεντρικό Αλμάτι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sputnik.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, σε δηλώσεις του το πρωί κατά τη συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους, είπε ότι η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί αλλά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καταστολής.

 

«Έχει ξεκινήσει μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται εντατικά. Η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί ως επί το πλείστον σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι τοπικές αρχές ελέγχουν την κατάσταση», είπε.

Ο Τοκάγεφ μίλησε για «τρομοκράτες» που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, χωρίς να δώσει στοιχεία, ενώ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Τοκάγεφ σήμερα ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή αυτής της στρατιωτικής δύναμης. «Ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, και κυρίως με φιλικό τρόπο, στο αίτημά μου», είπε.

Εκτός του Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας για τη βοήθειά τους.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις που εστάλησαν από τη Ρωσία και γειτονικά κράτη έφτασαν στη χώρα κατόπιν αιτήματος του Καζακστάν και βρίσκονται εκεί σε προσωρινή βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Ο Kινέζος πρόεδρος χαιρετίζει τα «ισχυρά μέτρα» εναντίον των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε σήμερα «πολύ υπεύθυνη» την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στο Καζακστάν, σε μήνυμα που απηύθυνε στον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Πήρατε με αποφασιστικό τρόπο ισχυρά μέτρα σε κρίσιμες στιγμές και ηρεμήσατε γρήγορα την κατάσταση, δείχνοντας έτσι την υπευθυνότητά σας και αίσθηση καθήκοντος ως πολιτικός άνδρας (…)», δήλωσε ο Σι Τζιπίνγκ, εκτιμώντας πως ο ομόλογός του τήρησε «πολύ υπεύθυνη στάση έναντι της χώρας του και του λαού του», σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

ΠΗΓΗ: Sputnik, RT, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις