Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

O πόλεμος των Φόκλαντ

Η κυριότητα ενός μικρού και ουσιαστικά ασήμαντου νησιωτικού συμπλέγματος, χαμένου στον Ατλαντικό προς την κατεύθυνση της Ανταρκτικής, ήταν ο λόγος..

Η κυριότητα ενός μικρού και ουσιαστικά ασήμαντου νησιωτικού συμπλέγματος, χαμένου στον Ατλαντικό προς την κατεύθυνση της Ανταρκτικής, ήταν ο λόγος για τον πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής την άνοιξη του 1982.

Τα νησιά Φόκλαντ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 540 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νοτίου Αμερικής. Πρωτεύουσα είναι το Πορτ Στάνλεϊ και ο συνολικός πληθυσμός (Βρετανοί έποικοι) δεν ξεπερνάει τους 2.000. Ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς το 1592 και περνάει διαδοχικά από τη βρετανική, στη γαλλική και την ισπανική κυριαρχία. Το 1883 η Βρετανία επαναβεβαιώνει την κυριαρχία της επί των νησιών και αρχίζει η διαμάχη με την Αργεντινή (διάδοχος δύναμη της Ισπανίας) που διήρκεσε περίπου 150 χρόνια.

Ενώ μέχρι το 1982 το θέμα συζητούνταν είτε στα πλαίσια του ΟΗΕ, είτε του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις 29 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς η χούντα της Αργεντινής δηλώνει ότι «η υπομονή των Αργεντινών έχει εξαντληθεί και αν δεν υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα στραφούμε σε άλλες μεθόδους». Στις 2 Απριλίου 1982 γίνεται η εισβολή των Αργεντινών στα Φόκλαντ .

Η πραγματική αιτία της όξυνσης θα πρέπει να αναζητηθεί στα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα της χούντας υπό τον στρατηγό Γκαλτιέρι, που έσπρωχναν τους στρατιωτικούς σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και εκτόνωσης.

Απ’ την άλλη πλευρά η εισβολή στα Φόκλαντ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα δυσμενές για τη «σιδηρά κυρία». Τα Φόκλαντ ήταν η ευκαιρία, για να αναζωογονηθούν τα αυτοκρατορικά βρετανικά αντανακλαστικά.

Μετά από σκληρές μάχες σε αέρα, ξηρά και θάλασσα ο πόλεμος τελειώνει με τη συνθηκολόγηση των Αργεντινών, στις 14 Ιούνη 1982.  Βαρύ το κόστος που πλήρωσε η Αργεντινή, η οποία έχασε 746 άνδρες, 109 στρατιωτικά αεροσκάφη και μικρό αριθμό πλοίων. Οι Βρετανοί, πέραν των πολλών πλοίων, έχασαν μικρό αριθμό αεροσκαφών, ενώ μέτρησαν 237 νεκρούς και 759 τραυματίες.

Απόψεις