Απόψεις Πολιτική

Ο Μητσοτάκης των «ευκαιριών» και το «δώρο Χριστουγέννων»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στην Κύπρο είπε:

«Ειλικρινά, δεν θέλω μια κοινωνία η οποία να εξαρτάται από χριστουγεννιάτικα βοηθήματα. Οι νέοι Έλληνες δεν θα έπρεπε  να περιμένουν δώρα Χριστουγέννων στο τέλος του κάθε χρόνου και να μετατρέπονται σε ομήρους του πελατειακού συστήματος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές. Αντί για παροχές, θέλω να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών» (δείτε το βίντεο παρακάτω με τις δηλώσεις στα αγγλικά και ελληνικούς υπότιτλους). 

Η δήλωση Μητσοτάκη έχει γίνει ήδη αντικείμενο σχολιασμού εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από την (θεωρητικά προσκείμενη στη ΝΔ αλλά με κριτική στην ηγεσία της) εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία σήμερα έχει τίτλο «Κόβει τα δώρα ο Κυριάκος».  Η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, κατηγορώντας την πως «λειτουργεί συνειδητά ως “Δούρειος Ίππος” του ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας προβοκάτσιες και fake news σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας» (ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ εδώ).

Ανεξαρτήτως της αντιμετώπισης της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – η οποία από γίνεται «ευαίσθητη» σε τέτοια θέματα μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους αφού κατά τα άλλα εφαρμόζει πλήρως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο από τα εργασιακά μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις – αλλά και από τις ενδοπαραταξιακές κόντρες στο στρατόπεδο της ΝΔ εδώ δεν έχουμε fake news.

O πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε πλήρως την πολιτική γραμμή του κόμματος του («ευκαιρίες, όχι παροχές»), αμφισβητώντας το δώρο Χριστουγέννων με έναν… κομψό τρόπο που – υποτίθεται – είναι υπέρ της κοινωνίας. Το λάθος, βέβαια, του κυρίου Μητσοτάκη είναι πως το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους (ισχύει πλέον μόνο στον ιδιωτικό τομέα κι εκεί που δεν υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις) είναι μια κατάκτηση κι όχι ένα επίδομα που στήνει πελατειακό κράτος.

Ακόμα, όμως, κι αν πούμε είναι τόσο «ευαίσθητος» ο πρόεδρος της και θέλει οι εργαζόμενοι να μην περιμένουν το δώρο Χριστουγέννων (όσοι το λαμβάνουν) τότε θα έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα:

  • Πώς θα καλυφθεί η διαφορά του ενός μισθού (τόσο είναι το δώρο Χριστουγέννων);

Μήπως με αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις; Όχι, βέβαια. Θα αντικατασταθεί με «ευκαιρίες». Και τι σημαίνει «ευκαιρίες» όταν το λέει η ΝΔ; Αν τα καταφέρεις θα πληρώνεσαι καλά, αν όχι κακό του κεφαλιού σου και καλά να πάθεις…

Και κάτι ακόμα: Την… αμφισβήτηση (δηλαδή κατάργηση) του «δώρου Χριστουγέννων» πριν τον κύριο Μητσοτάκη έχουν ζητήσει πολλές φορές μεγαλοεργοδότες, βιομήχανοι, εφοπλιστές κι όλοι αυτοί που θέλουν «ευκαιρίες» και όχι «παροχές»… 

Υ.Γ: Πάντως, εάν είναι να… συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ. Μητσοτάκη είναι η ονομασία του «δώρου Χριστουγέννων». Δεν είναι «δώρο». Είναι ένα μέρος της εργασίας και του κόπου των εργαζομένων που εκμεταλλεύονται οι εργοδότες. Είναι ένα μέρος της υπεραξίας. Ας μην… μπερδεύουμε και μπλοκάρουμε, όμως, τον κύριο Μητσοτάκη με δύσκολες και κομμουνιστικές έννοιες. 

(Επισκέψεις: 2.695 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend