Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο χαφιές των Αμερικανών που έγινε αρχηγός του ISIS και μετά έγινε ο… νεκρός αρχηγός του ISIS

Πηγές: Ριζοσπάστης , euforipediada Τον θάνατο του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, μετά από αμερικανική επιδρομή στην πόλη Ατμι της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανακοίνωσε..

Πηγές: Ριζοσπάστης , euforipediada

Τον θάνατο του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, μετά από αμερικανική επιδρομή στην πόλη Ατμι της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους στη Συρία, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στρατιωτικά ελικόπτερα με Αμερικανούς κομάντος πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης επιδρομή στην Ατμι.

«Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξουδετερώσαμε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι, τον ηγέτη του ISIS. Ολοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση», ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Καθώς από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι από την αμερικανική επιδρομή σκοτώθηκαν άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, ο Μπάιντεν απέδωσε τους θανάτους αυτούς σε πυροδότηση εκρηκτικών από τον ίδιο τον αλ Κουράισι. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι «σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας τον τρίτο όροφο (…) αντί να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του».

Οταν «κελαηδούσε» ως «κρατούμενος M060108-01»…

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα όσα αποκαλύπτει από πέρυσι τον Απρίλη δημοσίευμα της «Washington Post», για το παρελθόν του Κουράισι, ιδιαίτερα για το διάστημα που ήταν κρατούμενος των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Κουράισι αιχμαλωτίστηκε στα τέλη του 2007 προς αρχές του 2008 και πέρασε κάποιους μήνες σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Ιράκ.

Η «Washington Post» μεταδίδει πως αναφερόταν ως «κρατούμενος M060108-01» σε εμπιστευτικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι, και τα οποία τον περιγράφουν ως… λαλίστατο πληροφοριοδότη, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες βοήθησαν τις ΗΠΑ να «αντιμετωπίσουν» το «Ισλαμικό Κράτος», του οποίου ο Κουράισι έγινε στη συνέχεια επικεφαλής…

«Ο κρατούμενος φαίνεται να γίνεται πιο συνεργάσιμος με κάθε ανάκριση», αναφέρει χαρακτηριστικά μία από τις εκθέσεις για τον φυλακισμένο Κουράισι, ενώ σε άλλη επισημαίνεται: «Ο κρατούμενος παρέχει πολλές πληροφορίες για τους συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτους».

Οπως σημειώνει η «Washington Post», κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο Κουράισι παρείχε μεταξύ άλλων ακριβείς οδηγίες για το πού βρίσκονταν τα μυστικά γραφεία των μέσων ενημέρωσης του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ ζωγράφισε χάρτες και έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στην εξόντωση του νούμερο 2 της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 έχουν καταγραφεί δεκάδες εκθέσεις με στοιχεία που έδωσε ο Κουράισι, αποκάλυψη ταυτοτήτων τζιχαντιστών, χάρτες για το πού βρίσκονται και σκίτσα για τα χαρακτηριστικά τους, μέχρι και επεξηγήσεις για την τηλεφωνική του ατζέντα.

«Ξαφνικά», τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς, οι ανακρίσεις αυτές σταματούν, ενώ η ακριβής χρονική στιγμή και ο λόγος της αποφυλάκισης του πληροφοριοδότη Κουράισι παραμένουν «άγνωστα».

Προφανώς επειδή τότε άρχιζε το επόμενο στάδιο της «αποστολής» του…

Σχετικά θέματα