Νεκρός πρόσφυγας και στη Σάμο – Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 26 Ιανουαρίου 2017

«Εξαιρετικά σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά και για τις τραγικές, αν όχι εγκληματικές, αμέλειες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής εγείρει ο θάνατος πρόσφυγα κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ το πρωί της Τετάρτης στη Σάμο, όπως και τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας που συνέβησαν την ίδια μέρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, μία ημέρα μετά το θάνατο του νεαρού πρόσφυγα που βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του στη Μόρια της Λέσβου από αίτια που παραμένουν αδιευκρίνιστα».

Τα παραπάνω καταγράφονται στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως αναφέρεται, «σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρόσφυγας επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης το ιατρείο του Κέντρου με ενοχλήσεις και πόνο στο στήθος, του έγινε καρδιογράφημα και παραπέμφθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του νησιού, όπου πέθανε μετά από λίγο από ανακοπή. Στο Κέντρο παρέμειναν η σύζυγός του και τα τρία του παιδιά, που άκουσαν το νέο του θανάτου».

Επίσης, «σύμφωνα με άλλη μαρτυρία ανθρώπου που εργάζεται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, ο πρόσφυγας διέθετε ήδη από μέρες παραπεμπτικό για καρδιολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο του νησιού, αλλά έμενε σε σκηνή μαζί με την οικογένειά του τις ημέρες που έκανε ψύχος. Μόνος του βρήκε πριν από μερικές ημέρες ένα άδειο κοντέινερ και εγκαταστάθηκε σ’ αυτό με την οικογένειά του και ενημέρωσε τους υπεύθυνους του κέντρου, οι οποίοι απλώς κατέγραψαν τη μεταφορά στο κοντέινερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο Κέντρο σημειώθηκαν τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας την Τρίτη. Ένας πρόσφυγας ανέβηκε σε δέντρο και απείλησε ότι θα κρεμαστεί, άλλος επισκέφτηκε το ιατρείο χαρακωμένος στο σώμα του, άλλος είχε καταπιεί ξυραφάκι και άλλος ένας είχε καταπιεί χάπια.

Εκθέσεις ιατρικών οργανώσεων και οργανώσεων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει την τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση των προσφύγων στις προσφυγικές δομές σε όλη τη χώρα, την πλημμελή ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική φροντίδα, όπως και τις σοβαρές ελλείψεις και πλημμέλειες κατά τη διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με αναπηρία και με προβλήματα ψυχικής υγείας».

Απάνθρωπες συνθήκες για τους πρόσφυγες στη Σάμο 

Στο ρεπορτάζ του απεσταλμένου της Deutsche Welle, Oliver Sallet, καταγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες που ζούνε οι πρόσφυγες στο «hot spot» της Σάμου. Οι εικόνες μιλούν, αν λάβει κανείς υπόψη του, επιπλέον, πως, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση.  Ο δημοσιογράφος σε ανάρτηση του καταγγέλλει πως  η αστυνομία επιδίωξε να εμποδίσει το ρεπορτάζ. 

Συνέχεια της έρευνας για το θάνατο του 22χρονου πρόσφυγα στη Μόρια 

Αξιοσημείωτο είναι πως, ακόμα και μετά ιατροδικαστική εξέταση, δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια θανάτου του 22χρονου Αιγύπτιου πρόσφυγα, στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Λέσβο. Υπενθυμίζουμε πως ο 22χρονος πρόσφυγας, βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του.Η περαιτέρω εξέταση των αιτιών του θανάτου θα γίνει με ιστολογικές και τοξικολογικές, στην Αθήνα, αλλά και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο 22χρονος να έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

 

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email