Την παραπλανητική τακτική συνεχίζει η κυβέρνηση, για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την εξαήμερη εργασία.
Μετά τα ψεύδη ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας» αλλά «έκτακτη βάρδια» και ότι τάχα το μέτρο «εφαρμόζεται με τη συναίνεση του εργαζόμενου», χτες ακολούθησε και ένα παραπλανητικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας που «έκρυβε» πολύ περισσότερα από όσα φανέρωνε.
Το δελτίο Τύπου είχε τον τίτλο «αριθμητικά στοιχεία για την εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας» και σκοπός του ήταν να δείξει ότι η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας αφορά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας».
Η πρώτη ψευδής και παραπλανητική προσπάθεια γίνεται με τη χρήση του όρου «αίτηση», δίνοντας την εντύπωση ότι οι εργοδότες ζητούν να εφαρμόσουν την 6η μέρα εργασίας και ότι το υπουργείο τάχα αποφασίζει αν την εγκρίνει ή όχι.
Όμως ο νόμος είναι σαφής. Δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «αίτηση». Μόνη προϋπόθεση είναι πριν από την ανάληψη της υπηρεσίας του εργαζόμενου την 6η μέρα εργασίας ο εργοδότης να κάνει δήλωση – και όχι αίτηση – στο σύστημα Εργάνη ΙΙ. Κι όμως σε δηλώσεις η υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε «χωρίς να κουνήσει βλέφαρο»: «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 82,6% των αιτημάτων απορρίφθηκε»!
Το δεύτερο ψέμα είναι ο χαρακτηρισμός ως έκτακτης της απασχόλησης κατά την έκτη μέρα. Αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και 5ήμερης εργασίας από τις οποίες το μόνο που ζητείται είναι να κάνουν τη δήλωση (παρ. 1, άρθρο 25 του νόμου 5053/2023).
Από την άλλη, τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έτρεξαν να αρπάξουν την ευκαιρία της 6ήμερης εργασίας μεγάλες βιομηχανίες από μια σειρά κλάδων, και σύμφωνα με τα στοιχεία οι 690 αυτές επιχειρήσεις απασχολούν 69.104 εργαζόμενους!
Έτσι την ώρα που οργιάζουν τα ωράρια – λάστιχο στους χώρους δουλειάς, τα 10ωρα και 12ωρα δουλειάς, πέντε, έξι ακόμα και επτά μέρες τη βδομάδα με τις ευλογίες και τους νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Εργασίας αρέσκεται σε αποτυχημένες ασκήσεις παραπλάνησης.