Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μυστική αποστολή όπλων με 25 νταλίκες από αποθήκη του ΝΑΤΟ στην Κοζάνη (βίντεο)

Ένα κομβόι με 25 νταλίκες διέσχισε την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου τα χωριά της Κοζάνης υπό καθεστώς άκρας..

Ένα κομβόι με 25 νταλίκες διέσχισε την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου τα χωριά της Κοζάνης υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, προκαλώντας εύλογες απορίες στους κατοίκους και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός.

Σύμφωνα με τι ρεπορτάζ των Data Journalists, οι νταλίκες με πινακίδες Βουλγαρίας και Πολωνίας, οι οποίες συνοδευόταν από όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, μετέφεραν πυρομαχικά, τα οποία παρέλαβαν από αποθήκη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται πέριξ της περιοχής της Ροδιανής, με άγνωστη κατεύθυνση.

«Ρωτήστε τις ελληνικές αρχές», απάντησε επίσημα το ΝΑΤΟ στους Data Journalists, χωρίς να διαψεύδει. Το ΓΕΕΘΑ δεν έδωσε ποτέ απάντηση στο ερώτημα που τους κατέθεσαν.

«Η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών» δηλώνει δημοσιογράφος από την Κοζάνη – «Συζητώντας με πρώην στρατιωτικούς και με αξιόπιστες πηγές, επρόκειτο για μεταφορά βλημάτων για πυροβολικό, των 155 χιλιοστών»

Ποια είναι η βουλγαρική εταιρεία που έκανε τη μεταφορά. Παρέχει υπηρεσίες logistics για «επικίνδυνα εμπορεύματα», διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Το 2013 ανέλαβε και διεκπεραίωσε τη μεταφορά 300 τόνων πυρομαχικών από την Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική.

Επισημαίνεται ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέχρι το 2020, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γεώργιος Καμπάς δήλωσε on camera στους Data Journalists, ότι πρόκειται για ελληνικά πυρομαχικά: «Δεν αποθηκεύουν εδώ πυρομαχικά άλλες χώρες. Τα πυρομαχικά είναι ελληνικά, τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά, όπως κι όλα αν χρειαστεί για τη χρήση κι από το ΝΑΤΟ με το άρθρο 5 και ούτω καθεξής. Δεν είναι άλλα».

Ο Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης από την πλευρά του επισημαίνει ότι το είδος των πυρομαχικών που έχουν σταλεί στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες. Αναφέρεται σε 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλ. τα οποία όπως λέει θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

Χ. Χριστοδούλου Πτέραρχος ε.α -Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι το 2020: «Ανησυχώ γιατί τίποτα απ΄ όσα δώσαμε δεν έχει αντικατασταθεί».

Τι λέει η τοπική δημοτική Αρχή

  1. Ακατανόητη μυστικοπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης – Η μόνη που δεν ενημερώνει ούτε καν την Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία
  2. Πίνακας Council on Foreign Relations: Μέχρι τον Νοέμβριο η Ελλάδα είχε στείλει, αναλογικά με το ΑΕΠ της, την ίδια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ και μεγαλύτερη από την Γερμανία

Στα χωριά της Κοζάνης τα μποτιλιαρίσματα είναι ασυνήθιστα τις καθημερινές. Κι όμως, την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022 η κίνηση στους μικρούς επαρχιακούς δρόμους θύμιζε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα ξημερώματα νταλίκες, με ξένες πινακίδες και διακριτικά, «αγκομαχούσαν» να περάσουν από το «στενό» επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το περίεργο για όσους ντόπιους ξύπνησαν από τον θόρυβο ήταν ότι αυτές οι 20-25 ξένες νταλίκες συνοδεύονταν από περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιες από τις απορίες λύθηκαν, όχι όλες πάντως, όταν ξημέρωσε πια η 30η Νοεμβρίου.Στις 9.21 π.μ. ένα τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, το site kozanimedia, δημοσίευε βίντεο με τις θηριώδεις νταλίκες, που έμοιαζαν με φορτηγά – ψυγεία, να περνούν από το χωριό της Λευκοπηγής, 8-10 χλμ. έξω από την πόλη της Κοζάνης. Φυσικά στο θέμα δεν έδωσε σημασία κανένα μεγάλο αθηναϊκό μέσο…

Στο ρεπορτάζ που συνόδευε τα πλάνα γινόταν αναφορά για κατεύθυνση του κομβόι προς την Κοζάνη: «Σύμφωνα με κατοίκους και αναγνώστες, αλλά και με το βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για νταλίκες με πινακίδες Βουλγαρίας και Πολωνίας, οι οποίες μεταφέρουν πυρομαχικά, τα οποία παρέλαβαν από αποθήκη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται πέριξ της περιοχής της Ροδιανής, προς άγνωστη κατεύθυνση», σημείωνε το εν λόγω τοπικό site.

Έκανε λόγο ακόμη και για την παρουσία περιπολικών, υπολογίζοντας των αριθμό των νταλικών σε 20-25, ενώ «και από την Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνεται η σχετική μεταφορά πυρομαχικών».

Δείτε το βίντεο:

Η είδηση ουδέποτε διαψεύστηκε. Και τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήταν πολλά:

  • Το υλικό που μετέφεραν οι νταλίκες προήλθε πράγματι από αποθήκες του ΝΑΤΟ ή ήταν του Ελληνικού Στρατού;
  • Αν ήταν του Ελληνικού Στρατού και το κομβόι «έφυγε» προς το εξωτερικό, τα πυρομαχικά αντικαταστάθηκαν;
  • Για ποιο λόγο παρέλαβαν το υλικό φορτηγά με ξένες πινακίδες και διακριτικά, από την Βουλγαρία και την Πολωνία;
  • Ποιος ήταν ο προορισμός των νταλικών;
  • Γιατί δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση από τις Ελληνικές Αρχές;
  • Και, βέβαια, κατά πόσο είναι ασφαλές να περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές ανυποψίαστων πολιτών τόσες νταλίκες με πολεμικό υλικό;
 

Σχετικά θέματα