Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μπουρκίνα Φάσο: 1 εκ. παιδιά εκτός σχολείου λόγω των επιθέσεων των τζιχαντιστών

Πάνω από 5.700 σχολεία έχουν κλείσει στην Μπουρκίνα Φάσο εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, των επιθέσεων τζιχαντιστών, στερώντας από ένα εκατομμύριο..

Πάνω από 5.700 σχολεία έχουν κλείσει στην Μπουρκίνα Φάσο εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, των επιθέσεων τζιχαντιστών, στερώντας από ένα εκατομμύριο μαθητές την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στηλίτευσε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

«Η Μπουρκίνα Φάσο μόλις ξεπέρασε το δραματικό όριο του ενός εκατομμυρίου παιδιών που πλήττονται από το κλείσιμο σχολείων εξαιτίας της κρίσης ασφαλείας», ανέφερε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως έχουν κλείσει 5.709 σχολεία.

Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από αυτόν που ανακοίνωνε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας στην αρχή της χρονιάς.

Από το 2017, τζιχαντιστικές οργανώσεις βάζουν μεταξύ άλλων στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία στην Μπουρκίνα Φάσο, εξαιτίας της αντίθεσής τους τόσο στη δυτικού τύπου εκπαίδευση, όσο και στους κρατικούς θεσμούς.

Τα σχολεία που έχουν κλείσει «αντιπροσωπεύουν περί το 22% των εκπαιδευτικών δομών της Μπουρκίνα Φάσο» και οι μαθητές που πλήττονται είναι «1.008.327», σύμφωνα με τη Save the Children, που επικαλείται δεδομένα τεχνικής επιτροπής για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κυβερνητικού οργάνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από 28.000 εκπαιδευτικοί πλήττονται επίσης από το κλείσιμο των σχολείων.

«Αυτή τη στιγμή, δοθείσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το βασικό είναι οι κυβερνήσεις, οι δωρητές και η ανθρωπιστική κοινότητα να βρουν και να χρηματοδοτήσουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις, για να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την κατάσταση», είπε ο διευθυντής του παραρτήματος της Save the Children στην Μπουρκίνα Φάσο, ο Μπενουά Ντελσάρτ, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση».

«Πέραν του ότι στερεί από τα παιδιά το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και στην πνευματική τους ανάπτυξη, το κλείσιμο των σχολείων τα εκθέτει σε πολυάριθμους άλλους κινδύνους που απειλούν την ευημερία και το μέλλον τους», επισήμανε ο κ. Ντελσάρτ.

Εδώ και πάνω από επτά χρόνια, η Μπουρκίνα Φάσο βυθίζεται συχνά στο πένθος, εξαιτίας των ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστές, κυρίως σε βόρειους και ανατολικούς τομείς της χώρας. Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει από τον τόπο τους κάπου δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Να σημειωθεί ότι αρχές Οκτωβρίου στη χώρα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο κατά σειρά πραξικόπημα, εξελίξεις που συνδέονται με τη θέση της χώρας, όπως και άλλων χωρών της Δυτ. Αφρικής και του Σαχέλ, και σχετίζονται με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη, που κονταροχτυπιούνται και σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, με τον τεράστιο ορυκτό πλούτο, τη στρατηγική θέση και τις πολλές δυνατότητες που διαθέτει.

Οι λυσσαλέοι ανταγωνισμοί οξύνονται με στόχο το ξαναμοίρασμα της πίτας μεταξύ των ΗΠΑ, παλιών αποικιοκρατικών δυνάμεων (π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) και νέων «παιχτών» (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία).

Πολυεργαλείο» για τις πολύμορφες παρεμβάσεις όλων των παραπάνω δυνάμεων, καθώς και για τις συμφωνίες και τα παζάρια τους με τις ντόπιες κυβερνήσεις, αποτελεί για ακόμα μια φορά η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι ΗΠΑ εδώ και μία 20ετία επεκτείνουν τη στρατιωτική δράση στην Αφρική με αυτό το πρόσχημα. Οι εκατοντάδες «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις και «εκπαιδεύσεις» που γίνονται από τη Διοίκηση Αφρικής του αμερικανικού στρατού (AFRICOM) επιδιώκουν υποτίθεται την «πάταξη» της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Στην πράξη, βέβαια, οι παραπάνω οργανώσεις και τα παρακλάδια τους («Αλ Σαμπάμπ», «Μπόκο Χαράμ») έχουν αυξήσει τις επιθέσεις σχεδόν σε όλη την αφρικανική ήπειρο. 

Το ίδιο πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών αξιοποίησε και η Γαλλία, η οποία ενίσχυσε τα στρατεύματά της στο Μάλι το 2013, στήνοντας την επιχείρηση «Barkhane», με παράλληλη συμμετοχή σε συναφείς αποστολές της ΕΕ, στις οποίες το Παρίσι έχει τον πρώτο ρόλο (EUTM Mali, EUCAP Sahel και Takuba).

Η «διαιώνιση» και επέκταση της δράσης των τζιχαντιστών προσφέρει ένα πολύ καλό πρόσχημα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης να διατηρούν τη στρατιωτική τους παρουσία και τον ρόλο τους στην περιοχή. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις