Κοινωνία

Μόρια Λέσβου: 7.000 άνθρωποι σε δομή μέγιστης χωρητικότητας 2.500 ατόμων!

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» απευθύνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την απάνθρωπη και μη βιώσιμη πολιτική του εγκλεισμού των προσφύγων στα νησιά. Καλούν σε άμεση μεταφορά των ανθρώπων από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και για άμεση κλιμάκωση της παροχής υγείας στο νησί.

Και με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, χθες, περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, στον καταυλισμό της Μόριας ζουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, σε μια δομή με μέγιστη χωρητικότητα 2.500 ατόμων. Οι συνθήκες διαβίωσης και η περιορισμένη παροχή ιατρικής βοήθειας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί.

«Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας είναι επικίνδυνες και εντελώς ανθυγιεινές, ιδίως για τα παιδιά»,αναφέρει ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ντέκλαν Μπάρυ. «Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την έλλειψη υγιεινής, όπως εμετό και διάρροια, λοιμώξεις του δέρματος και άλλα λοιμώδη νοσήματα, και στη συνέχεια αφού τα αντιμετωπίσουμε, οι ασθενείς πρέπει να επιστρέψουν στις ίδιες κακές συνθήκες. Είναι ένας αφόρητος φαύλος κύκλος. Ο συνδυασμός των ανθυγιεινών και επικίνδυνων συνθηκών που αυξάνουν τις παιδικές ασθένειες, η απουσία κατάλληλων συνθηκών ανάρρωσης για τα άρρωστα παιδιά και η ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι ολέθρια για την υγεία των παιδιών».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν παιδιατρική και αναπαραγωγική υγεία έξω από τον καταυλισμό της Μόριας από τα τέλη του 2017. Η ζήτηση για παιδιατρικές υπηρεσίες έχει διπλασιαστεί τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας είναι διπλάσια συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν 60 παιδιά τη μέρα, ενώ αδυνατούν να δουν περίπου 15 επιπλέον ασθενείς καθημερινά. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας είναι πολύ περιορισμένη το βράδυ και τα σαββατοκύριακα στον καταυλισμό της Μόριας και τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα είναι πολύ ευάλωτα.

Επιπλέον, η παροχή βασικής φροντίδας υγείας για ενήλικες στον καταυλισμό της Μόριας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς λιγοστές άλλες ιατρικές οργανώσεις παρέχουν φροντίδα υγείας στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ μόνο μία εθελοντική οργάνωση παρέχει περιορισμένη φροντίδα υγείας το βράδυ και τα σαββατοκύριακα. Το νοσοκομείο της Λέσβου είναι ήδη υπερπλήρες και υποστελεχωμένο και οι ασθενείς αγωνίζονται για πρόσβαση στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει.

«Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης σωματικής και ψυχικής υγείας στη Λέσβο. Οι αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την ξεκάθαρη ανάγκη και το μαρτύριο των ανθρώπων συνεχίζει να μεγαλώνει. Καθημερινά βλέπουμε στην κλινική μας ασθενείς με επείγουσες ανάγκες, πολλοί από τους οποίους έχουν αυτοτραυματιστεί ή διαπράξει απόπειρες αυτοκτονίας», λέει η Κατερίνα Κατωπόδη, νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. 

(Επισκέψεις: 314 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend