Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το τρίτο (φαρμακερό) μνημόνιο ψηφίστηκε- Η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το τρίτο..

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το τρίτο μνημόνιο.

Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έπεσε κάτω από το πολιτικό όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως όριο επιβίωσής της αφού κατέγραψε 47 απώλειες.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ως πρώτη κίνηση επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωΐ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν ΟΧΙ , 11 δήλωσαν «παρών» και τρεις ακόμη διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών. Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμούσε 162 βουλευτές.

Οι «απώλειες» 

Συγκεκριμένα, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν ΟΧΙ: ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας. Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης. Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Το Eurogroup

Σήμερα, Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Eurogroup με θέμα την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί, όπως όλα προς το παρόν δείχνουν, με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να είναι ανέφελη, λόγω της στάσης κυρίως της γερμανικής πλευράς.

Ήδη, η εφημερίδα Bild αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει ενστάσεις και χαρακτηρίζει ανεπαρκές το κείμενο του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν παρέχει επαρκείς κατευθύνσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των εφαρμοστικών νόμων που θα πρέπει να υιοθετηθούν μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Ωστόσο, θετική ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του Βερολίνου, καθώς ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας έκανε λόγο για «ουσιώδες αποτέλεσμα».

Επιμένοντας, ωστόσο, στη σκληρή γραμμή, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διεμήνυσε ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Γερμανικές ενστάσεις 

«Ενα μεγάλο μέρος της δήλωσης του Συμβουλίου Κορυφής (σ.σ. της 12ης Ιουλίου) περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες ενέργειες που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών», αναφέρει στην εισαγωγική φράση το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών με τίτλο «Προκαταρκτικός έλεγχος του μνημονίου», που υποβλήθηκε στην αγγλική γλώσσα σε άλλους υπουργούς Οικονομικών και υπευθύνους των θεσμών. Στο έγγραφο που, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», βρίσκεται στην κατοχή της, τίθενται ερωτήματα ώστε να δοθούν διευκρινίσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του σημερινού Eurogroup. Εισαγωγικά διατυπώνεται η παρατήρηση ότι τα περισσότερα μέτρα θα ληφθούν το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, «ενώ μερικές πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται ακόμη και δεν εξειδικεύονται». Γενικά, τίθενται τρία ερωτήματα:

• Αν το ΔΝΤ προσυπογράφει πλήρως τους όρους της συμφωνίας. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν δέχεται διαχωρισμό των όρων του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

• Πώς μπορεί να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους (η μεταγενέστερη αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ικανοποιητική για το γερμανικό ΥΠΟΙΚ).

• Μπορεί το ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων να αρχίσει να λειτουργεί παίρνοντας τις τράπεζες με ταυτόχρονη ανακεφαλαιοποίησή τους (διασφαλίζοντας απευθείας ανακεφαλαιοποίηση);

Σχετικά θέματα

Απόψεις