Κυβέρνηση: Θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία

Η «γνωστή» διαδικασία ξεκινά: Οι δανειστές ζητούν περισσότερα...

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 28 Ιουλίου 2015

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής: «Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής». Είναι, προφανώς, το στίγμα που δίνει η κυβέρνηση στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους, με τους οποίους ξεκίνησαν  και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τις επόμενες μέρες.

Η «τρόικα» έγινε «κουαρτέτο» και οι ελεγκτές των δανειστών θα αναλάβουν –ξανά – ρόλο στη χώρα. Στην ομάδα των αξιολογητών εκπροσώπηση θα έχει και το ESM,  με τον Ιταλό οικονομολόγο, Νίκολα Τζιαμαριόλι. Το «κουαρτέτο» συμπληρώνουν ο  Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ), η εκπρόσωπος του ΔΝΤ,  Ντέλια Βελκουλέσκου. και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Ράσμους Ριέφερ.

Το τρίτο (τριετές) μνημόνιο είναι …εδώ, όπως το συμφώνησε η …αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιπλέον, από τη μια η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα, αλλά από την άλλη γράφονται πολλά για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Η γνωστή μνημονιακή διαδικασία…

Υπενθυμίζουμε συνοπτικά τις αλλαγές που προωθούνται με το τρίτο μνημόνιο: Αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, με περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, αλλαγές στη δομή του συστήματος και εξίσωση στο ύψος των εισφορών και των παροχών στα Ταμεία.  Νέο πλαίσιο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται να επαναφέρουν προτάσεις για αντιδραστικά μέτρα σε μισθούς και απολύσεις (ως απαιτήσεις των δανειστών).  

Αλλαγές στην αγορά και το εμπόριο, με την αργία της Κυριακής να είναι υπό διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση να έχει ως …αντισταθμιστικό μέτρο τη θεσμοθέτηση μέτρων κατά των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόρια κ.α. Στο παζάρι είναι και η περίοδος των εκπτώσεων,  ο τρόπος που θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων, η πώληση του νωπού γάλακτος, η λειτουργία των φούρνων.

Αλλαγές και ενδεχόμενες μειώσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες είναι στο τραπέζι, παρά την αντίδραση των κομμάτων, με τους δανειστές, όμως, να επιμένουν.  Στα μέτρα και το γνωστό …σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής…

Στα μέτρα που «εκκρεμούν» είναι, εκτός της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων,  η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 για όλους έως το 2022, η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ μέχρι το 2023 κ.α.

Στη συμφωνία, που υπέγραψε η κυβέρνηση και μπορείτε να δείτε εδώ, περιγράφονται τα μέτρα (μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων). Όπως είναι γνωστό, όμως, και από τα προηγούμενα μνημόνια, οι δανειστές πάντα ζητάνε παραπάνω, διεκδικώντας μεγαλύτερη καταστροφή πάνω στη συμφωνημένη καταστροφή…

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

2 Σχόλια - "Κυβέρνηση: Θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία"

  1. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

    Άγνωστε φίλε μου G.T., συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Έχει έρθει ο καιρός που ο καθένας θα πρέπει να πει το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «‘Όχι». Κι’ αυτό ας μή γίνει από τον καναπέ. Να δώσουμε βάσιμη ελπίδα στο Λαό, ότι υπάρχει ζωή και μάλιστα ανθρώπινη έξω και ενάντια στον καπιταλισμό. Να του μιλήσουμε με απλά καθημερινά λόγια για το πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς καπιταλισμό. Για να θέλει και να μπορέσει να αγωνιστεί γι’ αυτή την ώφορφη ζωή. Για να μή πέσει στα νύχια της εναλλακτικής λύσης του καπιταλισμού με τη σβάστικα. Σ’ ευχαριστώ. «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».-

  2. Ο/Η G.T. λέει:

    Όσοι ανήκουν στη λεγόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά, και δεν αναδεικνύουν ΤΩΡΑ το τι σημαίνει καπιταλισμός και ποια η αναγκαιότητα της ανατροπής του, βάζουν πλάτη όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ και στους «εταίρους» εντός και εκτός της χώρας, αλλά βάζουν φραγμό και στη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας.. Το αίτημα απαλλαγής από το χρέος είναι κενού περιεχομένου όταν δε συνοδεύεται από τη μονομερή διαγραφή του! Το αίτημα «έξοδος από το ευρώ» είναι κενού περιεχομένου όταν δε συνοδεύεται από την έξοδο από την ΕΕ! Το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία είναι κενού περιεχομένου όταν δε συνοδεύεται με έξοδο από το ΝΑΤΟ! Όλα αυτά που συνιστούν τη μεγάλη ΕΞΟΔΟ δε μπορούν να γίνουν πραμυθιάζοντας το λαό με το σύνθημα «έξοδος από το ευρώ» με την ισχύουσα μορφή εξουσίας. Αυτό το σκεπτικό δε διαφέρει από το είμαστε ωραίοι και θα πάμε να διαπραγματευτούμε με τους λύκους. Οι λύκοι σε τρώνε με τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο και με αυτά που θα έρθουν στη συνέχεια. Αν δεν προετοιμάσεις τον κόσμο για τη σύγκρουση και για την ανάγκη αλλαγής της εξουσίας, στην πρώτη δυσκολία (που θα είναι και πολλές και άγριες) ο κόσμος μέσα στο φόβο και την απελπισία θα στραφεί αλλού, εκεί που ο καπιταλισμός ξέρει και προετοιμάζει.

Άποστολή άρθρου μέσο Email