Πολιτική

Μητσοτάκης: Απαγορεύουμε την πορεία του Πολυτεχνείου – Κουτσούμπας: Τις απαγορεύσεις σας σε όσους υπακούν.

Την απαγόρευση των εορτασμών του Πολυτεχνείου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας την αντίδραση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εγκληματική στάση εκείνων που «εν μέσω πανδημίας βλέπουν και μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, παραβλέποντας ότι δεν υπήρχαν εορτασμοί και για άλλες εθνικές εορτές, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής». Απευθύνθηκε συγκεκριμένα στον Δ. Κουτσούμπα. «Ας συμφωνήσουμε σήμερα σε αυτό ότι μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου με μια εξαιρετικά περιορισμένη και λιτή τελετή κατάθεσης στεφάνου και να δηλώσετε όλοι ότι δεν θα συμμετέχετε σε πορεία και ότι δεν ενθαρρύνετε σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να βρεθεί στο δρόμο κανείς και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Η κυβέρνηση όπως δεν επέτρεψε και την 28η Οκτωβρίου, έτσι παίρνει και την απόφαση να μην γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία για το Πολυτεχνείο και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση»

Σε αυτό το σημείο ο Δ. Κουτσούμπας, από τα έδρανα του ΚΚΕ είπε προς τον πρωθυπουργό: «Καλά, δεν ντρέπεστε;». «Καθόλου δεν ντρέπομαι, εσείς να ντρέπεστε» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βίντεο με την παρέμβαση Μητσοτάκη μετά στο 43ο λεπτό. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αργότερα, αναφέρθηκε στη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία, υποστηρίζοντας: 

«Κύριε Μητσοτάκη όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάνε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου! Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του ’74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το ’66 – ’68, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κλπ.

Όμως σας λέμε το εξής και κυρίως απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, στον ελληνικό λαό κι απ’ αυτό το βήμα. Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Γιατί το κάνετε όμως αυτό; Το κάνετε αφενός για να ενοχοποιήσετε το λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της ομιλίας σας σήμερα και γι’ αυτό το συνδυάσατε και μάλιστα απ’ την πρωτολογία σας, χωρίς να έχει θιχτεί από κανέναν άλλον. Και το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του. Δεν μπορείτε λοιπόν να κοροϊδέψετε κανέναν, ούτε εδώ μέσα ούτε έξω απ’ αυτή την αίθουσα.

Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε.

Βγήκατε για παράδειγμα και πανηγυρίσατε όλοι σας για την εκλογή Μπάιντεν και “πριν αλέκτωρ φωνήσαι” έσκασαν οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλύπτει πλήρως την επιθετικότητα της τούρκικης κυβέρνησης, του Ερντογάν. Όσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού και όχι εδώ μέσα, ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, τα τουρ οπερέιτορς, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους δηλαδή όσους πρωταρχικά ευθύνονται για αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα.

Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ’ το κόμμα σας το ίδιο». 

(Επισκέψεις: 5.204 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend