Κοινωνία

Μια ιστορία καθημερινής τρέλας

Τις ονομάζουμε (δανειζόμενοι τον τίτλο από το γνωστό μυθιστόρημα του Μπουκόφσκι)  «ιστορίες καθημερινής τρέλας». Είναι οι μικρές καθημερινές ιστορίες των μικρών καθημερινών ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το ελληνικό κράτος στις διάφορες λειτουργίες του, φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λπ. Μια τέτοια ιστορία θα σας διηγηθούμε.  

Ο κύριος Χ ήταν στη φυλακή για κάποια, λίγα, χρόνια. Δεν έχει σημασία ο λόγος της φυλάκισης του, αφού με την έκτιση της ποινής υποτίθεται ότι «σωφρονίστηκε». Φαίνεται, όμως, ότι για το κράτος δεν ήταν αρκετή η στέρηση της ελευθερίας του αυτά τα χρόνια.

Έτσι, ο κύριος Χ, πριν προλάβει να χαρεί την ελευθερία του, πληροφορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του όφειλε να υποβάλλει κανονικά φορολογική δήλωση. Ως εκ τούτου, καθότι εκπρόθεσμος(!),  θα πρέπει να πληρώσει τώρα τα σχετικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις …

Τώρα, το πως ένας κρατούμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει φορολογική δήλωση εισοδήματος, όπως και το πως θα πληρώσει πρόστιμα και προσαυξήσεις,  κατά τη διάρκεια της κράτησης του, είναι πράγματα  που μόνο η αβελτηρία του ελληνικού κράτους και της φορολογικής πολιτικής του μπορεί να εξηγήσει.

Η ιστορία έχει και συνέχεια, καθώς ο κύριος Χ, προσπαθώντας να βρει λύση στο λαβύρινθο της φορολογικής παράνοιας, πληροφορήθηκε ότι όφειλε να πληρώσει και τα τεκμήρια διαβίωσης, προσαυξημένα και αυτά λόγω του εκπρόθεσμου (;) της δήλωσης!

Τεκμήρια διαβίωσης για το διάστημα που ζούσε στη φυλακή!

Πληροφορηθήκαμε αρμοδίως ότι, σύμφωνα με το Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (άρθρο 6, παρ. 7),  των προσαυξήσεων εξαιρούνται μόνο οι στρατεύσιμοι για το χρονικό διάστημα της θητείας τους. Επομένως οι κρατούμενοι χρεώνονται με προσαυξήσεις κανονικά.

Όμως, όπως είναι γνωστό, η παράνοια δεν χαρακτηρίζει μόνον το φορολογικό, αλλά και το ασφαλιστικό μας σύστημα. Έτσι, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε από τον ΕΦΚΑ  ότι αν ο κρατούμενος τυχαίνει να είναι έμπορος, ή επαγγελματοβιοτέχνης, οφείλει να πληρώνει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές (κατά τη διάρκεια της κράτησης)  και μάλιστα με προσαυξήσεις αν καθυστερήσει!!

Η υπόθεση στην οποία αναφερόμαστε δεν είναι φανταστική, είναι απολύτως πραγματική,  ο κύριος Χ είναι πρόσωπο υπαρκτό και τα στοιχεία του είναι στη διάθεση όποιου αρμοδίου ενδιαφερθεί.

(Επισκέψεις: 17 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend